Italiaanse politie houdt 21 man aan voor het ‘verduurzamen’ van niet bestaande woningen
De Italiaanse financiële politie heeft vanochtend 21 mensen aangehouden op verdenking van fraude met overheidssubsidies. De fraudeurs zouden de overheid voor ruim 1 miljard euro hebben opgelicht, onder meer door niet bestaande panden te ‘verduurzamen’.
In totaal hadden de fraudeurs 2,8 miljard euro aan subsidies aangevraagd om verbouwingen te verrichten aan enkele duizenden huizen in Napels en omstreken. Het gaat voornamelijk om de verbouwbonussen die de afgelopen jaren in het leven zijn geroepen om huizen duurzamer te maken, de zogenaamde ‘ecobonus’ en ‘bonus facciate’.
Uit onderzoek van de Guardia di Finanza, de financiële politie, bleek dat de bonussen waren aangevraagd voor niet bestaande panden en in ruim tweeduizend gevallen zelfs in niet bestaande gemeentes. Ook zouden de panden op naam staan van daklozen, overleden mensen en mensen met een strafblad. De politie kwam de fraude op het spoor vanwege het ontbreken van facturen en fouten in de hoogte van de aangevraagde bedragen.
Er is beslag gelegd op 1,7 miljard euro aan belastingkredieten, de grootste beslaglegging in Italië ooit, en er zijn 21 mensen aangehouden. Ook in het noordelijk gelegen Asti, bij Turijn, is de financiële politie een omvangrijke fraude met verbouwbonussen op het het spoor. Daar zou nog eens voor zo’n 1,5 miljard euro in beslag zijn genomen. In Asti zijn tien mensen aangehouden.
Boel te flessen
De subsidieregelingen, in 2020 ingevoerd door de eerste regering Conte, liggen vanwege de fraudegevoeligheid al langer onder vuur. Het was mogelijk zonder al teveel controles subsidies aan te vragen en die werden dan als belastingaftrek uitgekeerd. Die belastingaftrek kon ook worden doorverkocht aan financiële bedrijven, die gaven dan de aanvrager daarvoor een iets lager bedrag in contanten terug. Veel bouwbedrijven maken hier gebruik van om hun werk voor te financieren, fraudeurs om de boel te flessen.
Die laatste mogelijkheid is door de Italiaanse overheid beperkt, maar ondanks dat is er, volgens schattingen, alleen al in 2022, voor ruim 5 miljard euro gefraudeerd met de verbouw subsidies.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMreportage
Droneaanvallen aan orde van de dag in Moskou: ‘Laat gezinnen hier toch wonen en kinderen spelen’
-
‘Oud-vicepresident Mike Pence gaat strijd aan met Trump en wil president worden’
De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media. -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
Kan een land dat zich niet aan EU-regels houdt toch EU-voorzitter worden? Parlement vindt van niet
Hongarije mag volgend jaar geen EU-voorzitter worden, vindt het Europees Parlement. Het parlement gaat er niet over, maar het kan Hongarije wel het leven zuur maken. -
Zoon van Japanse premier treedt af na ophef over privéfeestje in ambtswoning
De zoon van de Japanse premier Fumio Kishida heeft zijn functie als secretaris van zijn vader neergelegd na grote ophef vanwege een privéfeestje in de ambtswoning van de premier. Shotaro Kishida (32), de uitvoerend secretaris voor politieke zaken van zijn vader, had een groep mensen uitgenodigd voor een eindejaarsfeest op 30 december in de officiële residentie van de premier.
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
-
-
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
PREMIUManalyse
Turkije is meer verdeeld dan ooit, maar blijvende alleenheerser Erdogan gaat geen verbinding brengen
Recep Tayyip Erdogan blijft aan de macht in Turkije. Ondanks een gierende inflatie, verwoestende aardbevingen, beperkte vrijheden én een verenigde oppositie kreeg de man, die het al twintig jaar voor het zeggen heeft, opnieuw het vertrouwen van de meeste kiezers. Maar een verbindende rol moeten we niet van hem verwachten.