In de meeste gevallen komt noodhulp uit China aan bij landen die erom zitten te springen, zoals met deze partij voor Ethiopië.
Volledig scherm
In de meeste gevallen komt noodhulp uit China aan bij landen die erom zitten te springen, zoals met deze partij voor Ethiopië. © AP

Italië beschuldigt Tsjechië en Polen van diefstal mondkapjes uit China

Mondkapjes en beademingsapparatuur zijn door de coronacrisis bijzonder gewild. Zo gewild dat Tsjechië en Polen partijen uit China voor Italië hebben onderschept.

Iedereen in Italië spreekt er schande van. Is dit nu Europese solidariteit, vragen artsen en media zich af. Volgens onderzoek van de Italiaanse krant La Repubblica hebben twee andere EU-lidstaten, Polen en Tsjechië, Chinese zendingen maskers en medische apparatuur onderweg naar Italië voor eigen gebruik in beslag genomen. 

In het eerste geval zou het gaan om 680.000 maskers en duizenden stuks apparatuur, onderschept door Tsjechische beambten. De tweede levering was kleiner – 23.000 maskers – en is door Polen geconfisqueerd. Allebei de zendingen hadden het predicaat ‘noodhulp aan Italië’, het land in Europa dat het zwaarst wordt getroffen door de crisis rond het coronavirus.

Media in Tsjechië berichtten aanvankelijk dat al het materiaal in het land zelf zou zijn gestolen en daarom in beslag was genomen. Maar op foto’s bleek later dat het wel degelijk ging om Chinees materiaal voor Italië. Op alle verpakking stonden de vlaggen van de twee landen.

‘Een misverstand’

Alle spullen zijn inmiddels verdeeld over de ziekenhuizen in Tsjechië, aldus La Repubblica. Op Twitter spreekt de minister van Binnenlandse Zaken, Jan Hamacek, inmiddels van ‘een misverstand’. ‘Een klein deel’ van de levering zou zijn aangewezen als humanitaire zending voor Italië. Hamacek belooft de zaak te regelen. Italië heeft intussen van China de toezegging gekregen dat er zo snel mogelijk een tweede partij met mondkapjes en apparatuur zal worden geleverd.

Ook in het geval van Polen spreken Italiaanse bestuurders van ‘een ernstig, absurd voorval’. De minister van Buitenlandse Zaken in Rome heeft zich ook beklaagd bij zijn Poolse collega en eist opheldering.

  1. Britse vrouw (45) voor 22ste keer moeder geworden: ‘Doodeng om nu in ziekenhuis te bevallen’

    Britse vrouw (45) voor 22ste keer moeder geworden: ‘Doodeng om nu in ziekenhuis te bevallen’

    Sue (45) en haar 49-jarige echtgenoot Noel Radford uit Groot-Brittannië zijn dit weekend de trotse ouders geworden van hun tweeëntwintigste kind: een meisje dat na een bevalling van circa 10 uur ter wereld kwam. Het grootste en vruchtbaarste gezin van Engeland, wonend in het kuststadje Morecambe, is volgens eigen zeggen superblij met de kerngezonde baby die geheel tegen de zin van de moeder in, in het ziekenhuis werd geboren.
  2. Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Een ziekenhuis in het Belgische Luik riskeert schadeclaims van coronapatiënten die een bed op de intensive care geweigerd zagen. Eén familie heeft inmiddels al een kort geding aangespannen om een 91-jarige patiënt met verschillende aandoeningen toch op de ic te krijgen. Artsen reageren verontwaardigd. ,,Erg wrang voor degenen die in oorlogssituaties zoals deze dag en nacht het beste van zichzelf staan te geven. Die mensen zouden niet nog eens rechtszaken mogen riskeren.”