Volledig scherm
President Trump en First Lady Melania arriveren op Haneda international airport in Tokio. © AFP

Japan probeert Trump te paaien met potje golf en sumowedstrijd

Donald Trump is aangekomen in Japan voor een vierdaags bezoek. Samen met zijn vrouw Melania landde de Amerikaanse president vandaag in Tokio. 

Het bezoek wordt vooral als ceremonieel gezien om te tonen hoe goed de banden tussen de landen zijn, maar ondertussen broeit een handelsoorlog. Naast alle fotogenieke plaatjes van twee leiders én golfvrienden - de Japanse premier Shinzo Abe en Trump gaan wat balletjes slaan - staan maandag de lastige handelsbetrekkingen op de agenda.

De Verenigde Staten zitten midden in een handelsoorlog met China, maar ook de spanningen met Japan en de EU groeien. Trump heeft Japan zes maanden respijt gegeven voor hij hardere maatregelen wil nemen vanwege de ongelijke handelsbalans. Vooral giganten als Toyota zijn helemaal niet blij met de importbeperkingen waarmee Trump steeds maar weer schermt tegen Japan en Europa omdat ‘te veel afhankelijkheid van buitenlandse autofabrikanten een veiligheidsrisico zou zijn voor de Verenigde Staten’. Kul, volgens Japanse en ook Europese analisten die Trump ervan beschuldigen puur de eigen, Amerikaanse, auto-industrie te willen beschermen.

Japan wil – net zoals Saoedi-Arabië dat eerder deed - de Amerikaanse president Donald Trump flink in de watten te leggen tijdens zijn vierdaagse bezoek. Behalve golfen mag hij naar een sumoworstelwedstrijd in het beroemde stadion van Ryogoku Kokugikan. Volgens Amerikaanse media is Tokio er alles aan gelegen om het Amerikaanse staatshoofd in een goed humeur te brengen gezien de angst dat de Amerikaanse tariefpolitiek de Japanse auto-industrie zal treffen.

Maandag is er een staatsbanket voor de Trumps in het keizerlijke paleis. Trump zal als eerste buitenlandse staatshoofd een ontmoeting hebben met de eerder deze maand aangetreden keizer Naruhito. Eerder verklaarde Trump vereerd te zijn met die ontmoeting.

De natuur hield overigens minder rekening met de komst van de Amerikaanse president. Kort voordat deze arriveerde schudden de gebouwen in de Japanse hoofdstad als gevolg van een aardbeving. Die had een kracht van 5,1 en het epicentrum lag bij Chiba, ongeveer vijftig kilometer ten oosten van Tokio. Er zijn geen berichten over slachtoffers.

 1. Stel houdt geslacht baby al 17 maanden geheim: ‘Hij of zij mag zelf kiezen wat het wordt’

  Stel houdt geslacht baby al 17 maanden geheim: ‘Hij of zij mag zelf kiezen wat het wordt’

  Een echtpaar uit de plaats Keynsham in het zuidwesten van Engeland houdt al zeventien maanden het geslacht van hun baby Anoush geheim voor de buitenwereld. Volgens moeder Hobbit Humphrey (38) en vader Jake England-Johns (35) gaat het om een bewuste keuze. ,,We willen ons kindje beschermen tegen al dan niet onbewuste vooroordelen over gender, opdat hij of zij de kans krijgt zich zelfstandig als jongen of meisje te ontwikkelen.”
 2. Australische ‘misbruikkardinaal’ Pell in cassatie tegen celstraf

  Australi­sche ‘misbruik­kar­di­naal’ Pell in cassatie tegen celstraf

  De Australische kardinaal George Pell (78) is bij het hooggerechtshof in zijn vaderland in cassatie gegaan tegen de veroordeling wegens seksueel misbruik van twee 13-jarige koorknaapjes. De geestelijke werd eerder al schuldig bevonden en kreeg zes jaar celstraf opgelegd. Meerdere hogere beroepen werden afgewezen. De cassatie is zijn laatste kans om onder de straf uit te komen. De voormalige bisschop van Melbourne en Sydney vindt dat ook hooggeplaatste kerkleiders recht hebben op vrijheid van seks.
 3. Opslagplaats stierenzaad geëxplodeerd: ‘Opruimen door brandweer smerigste klus ooit’

  Opslag­plaats stieren­zaad geëxplo­deerd: ‘Opruimen door brandweer smerigste klus ooit’

  Bij een uitslaande brand op een boerderij in de Australische plaats Gippsland zijn gisteren zeker honderd cilinders met bevroren stierenzaad verloren gegaan. Volgens de brandweer sloegen door de intense hitte de deksels van de vaten waarin het sperma in vloeibare stikstof werd bewaard. Vervolgens werden de buizen plus ontdooiende inhoud als raketten afgevuurd, waarna ze in de lucht explodeerden en de kostbare inhoud vrijkwam.