John Kerry geeft Amerika’s nieuwe visitekaartje over klimaatzorgen af in Den Haag
Amerika is terug aan tafel als het gaat om de mondiale aanpak van klimaatverandering. Joe Bidens nieuwe klimaatgezant John Kerry debuteert morgen in Den Haag op ‘s werelds eerste Climate Adaptation Summit, CAS 2021.
Delen per e-mail
Biden laat daarmee meteen zien dat de Verenigde Staten weer een leidende rol opeisen in de aanpak van de almaar groeiende klimaatproblemen. Die problemen werden het afgelopen jaar overschaduwd door de coronapandemie, maar de dreiging van een nog grotere ontwrichting dan door corona is er niet minder om. Daar waar de vorige Amerikaanse president Donald Trump ontkende dat er wat aan de hand was en demonstratief het klimaatakkoord van Parijs (2015) verliet, daar wil Biden juist dat de Verenigde Staten het voortouw nemen.
De voormalige minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is maar net begonnen als klimaatgezant en had afgelopen vrijdag al een zoomgesprek met EU-leiders. Hij zal de komende weken in levende lijve of virtueel de wereld over reizen om uit te leggen dat alles anders gaat dan onder Trump. Die trok de Verenigde Staten niet alleen terug uit het klimaatakkoord; Trump ontmantelde Amerikaanse milieudiensten, zette vol in op vervuilende kolengestookte centrales en gaf toestemming voor olie- en gaswinning in kwetsbare natuurgebieden als Alaska. Volgens Trump was de economie nu eenmaal belangrijker dan het klimaat of het milieu.
Verloren jaren
John Kerry karakteriseerde het beleid van Trump onlangs als ‘verloren jaren’. Hij zal regeringsleiders die in Den Haag aan CAS 2021 meedoen vanuit Washington daarover toespreken, is de verwachting. Naast de presidenten van India en Indonesië en de vicepremier van China zullen onder anderen premier Mark Rutte, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier Boris Johnson en de Franse president Emmanuel Macron een woordje doen.
,,Deze klimaattop is geen praattop”, aldus Patrick Verkooijen, directeur van het Global Center on Adaptation (GCA) en nauw betrokken bij de organisatie . De Nederlandse regering heeft het ‘geframed’ als een oplossingentop, zo zei hij eerder bij Een Vandaag. ,,Er is gezegd: ‘Kom niet alleen met commitments en plannen, deze top moet leiden tot uitvoering van die plannen’.” De Wereldbank komt in ieder geval met nieuwe afspraken. Op dit moment gaat 30 miljard naar klimaatadaptatie. ,,Dat moet 300 miljard zijn”, vindt Verkooijen.
Volgens een woordvoerster van de organisatie van de top worden er enige belangrijke toezeggingen verwacht van onder meer het Internationaal Monetair Fonds (IMF)en andere grote spelers.
Online
De top CAS 2021 wordt georganiseerd door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. Vanwege de coronacrisis wordt die grotendeels online gehouden. Ook António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) en IMF-directeur Kristalina Georgieva nemen online deel aan de top. Het centrale onderwerp van gesprek is betere financiering van de concrete mondiale aanpak van klimaatverandering die al aan de gang is en wereldwijd voor toenemende problemen zorgt door mislukte oogsten, overstromingen en daaruit voortvloeiende massamigratie.
Voor John Kerry (77) moet het persoonlijk veel voldoening geven in Den Haag te spreken en de VS weer op de klimaatkaart te zetten. Hij was immers een van de architecten van het Parijsakkoord, dat hij in 2015 tekende met zijn kleindochter op schoot. ,,Ik keer terug in de regering om Amerika weer op de rails te krijgen voor de grootste uitdaging van deze en volgende generaties. De klimaatcrisis vereist niets minder dan alle hens aan dek", zei hij daarover in de Amerikaanse media. De Amerikaanse overheid ambieert jaarlijks één biljoen dollar te investeren in het saneren van de vervuilende kolenstook en in het aanjagen van de verkoop van elektrische auto’s en wind- en zonne-energie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jongen (11) vriest dood in Texas, moeder eist 100 miljoen dollar van energiebedrijf
De familie van een Hondurese jongen die vorige week in Texas overleed aan de gevolgen van onderkoeling, houdt twee energiebedrijven verantwoordelijk voor zijn dood. De ouders van de 11-jarige Cristian Pineda starten een rechtszaak en eisen van de bedrijven een monsterbedrag van 100 miljoen dollar, omgerekend zo'n 82 miljoen euro. ‘Zorgvuldige informatie zou het leven van Cristian hebben kunnen redden’, valt te lezen in de aanklacht. -
Schade aan motor Boeing 777 in Colorado wijst op metaalmoeheid
De schade aan de ventilator van een motor van de Boeing 777-200 die zaterdag in brand vloog boven de Amerikaanse staat Colorado, komt overeen met schade door metaalmoeheid. Dat meldt Robert Sumwalt, de voorzitter van de Amerikaanse onderzoeksraad NTSB maandag (lokale tijd), op basis van een voorlopig onderzoek. Bij metaalmoeheid bezwijkt metaal onder aanhoudende belasting. -
Misbruikschandaal aartsbisdom Keulen: verdachte priester slaat de hand aan zichzelf
Een priester in ruste uit het aartsbisdom Keulen is afgelopen weekend uit het leven gestapt. Hij zou zich in de jaren 90 hebben vergrepen aan een jongen en was vorige week van zijn taken ontheven. De geestelijke mocht het priesterschap al enkele maanden niet uitoefenen en contact met kinderen en minderjarige jongeren was hem verboden, luidt het in een verklaring. -
VIDEO
Russische oppositieleider Navalny sarcastisch na hoger beroep: ‘Anderhalve maand eraf, geweldig!’
Het hoger beroep dat de Russische oppositieleider Aleksej Navalny tegen zijn veroordeling aanspande, heeft daaraan weinig veranderd. De rechter in Moskou wees het beroep af. Wel wordt er anderhalve maand afgetrokken van de tijd die president Poetins tegenstander in de cel moet doorbrengen. -
Ex-minister Buitenlandse Zaken Kerry ‘klimaat-tsaar’ onder Biden
De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, wordt ‘klimaat-tsaar’ in het regeringsteam van de komende Amerikaanse president Biden. Hij was van 2013 tot 2017 bewindsman onder president Obama en in 2004 kandidaat van de Democraten bij de presidentsverkiezingen, die hij verloor van de herkozen Republikeinse president George W. Bush.
-
Tientallen dode en zieke paarden op boerderij VS, boer opgepakt wegens dierenmishandeling
In de Verenigde Staten is een man opgepakt wegens dierenmishandeling en zware verwaarlozing. Op de boerderij van de verdachte in North Dakota trof de politie het afgelopen weekeinde 15 dode paarden en 11 dode veulens aan. -
Kind komt om het leven door brand in Grieks vluchtelingenkamp
Een brand in een vluchtelingenkamp ten noorden van de Griekse hoofdstad Athene heeft dinsdag een kind het leven gekost. Het kind werd na de brand gevonden en ademde niet meer toen reddingswerkers op de plek van de brand arriveerden, aldus de brandweer. -
PREMIUM
Team Biden wekt hoge verwachtingen met eerste salvo presidentiële besluiten
Een vliegende start, grote beloften en hoge verwachtingen. Tenminste bij 81 miljoen Amerikaanse kiezers. Wat ambities betreft doet Joe Biden niet onder voor zijn voorganger Donald Trump.