Journaliste komt om het leven bij ‘terroristisch incident’ Noord-Ierland

Update/videoIn de Noord-Ierse stad Londonderry is een 29-jarige journaliste doodgeschoten bij wat de politie een ‘terroristisch incident’ noemt. Dat maakte de politie in Noord-Ierland gisteravond bekend.

In de wijk Creggan, een buurt waar veel Ierse nationalisten wonen, braken gisteravond zware rellen uit nadat de politie een inval had gedaan in een aantal woningen. Bij de onlusten werd de politie beschoten en bekogeld met tientallen brandbommen, stenen en flessen. Ook werden enkele voertuigen in brand gestoken. Een getuige zag volgens de BBC dat een schutter blindelings richting politievoertuigen vuurde.

De vrouw, Lyra McKee, stond vlakbij een politiewagen toen ze opeens werd getroffen en in elkaar zakte. Ze werd nog naar een ziekenhuis vervoerd, maar overleed kort na aankomst.

,,Spijtig genoeg kan ik bevestigen dat een 29-jarige vrouw vanavond in Creggan is omgekomen door schoten’’, aldus hoofdcommissaris Mark Hamilton op Twitter. ,,We behandelen dit als een terroristisch incident en we zijn een moordonderzoek gestart.’’

Real Irish Republican Army

In Londonderry is het sinds januari onrustig nadat nabij een rechtbank in het centrum van de stad een auto ontplofte.

De Noord-Ierse politie vermoedt dat republikeinse extremisten van de Real Irish Republican Army (Echte Ierse Republikeinse Leger) achter de explosie zitten. De politie was een kwartier van tevoren gewaarschuwd en had slechts die tijd om mensen te evacueren.

De invallen gisteravond waren bedoeld om de plannen van radicalen te verstoren. De politie zou onder meer op zoek zijn geweest naar wapens en munitie. ,,Gewelddadige dissidente republikeinen bereiden aanvallen voor in deze stad en wij voerden een zoekoperatie uit’’, zei politiefunctionaris Mark Hamilton.

De spanning in het gebied zou zijn toegenomen in de aanloop naar Pasen. Dan herdenken republikeinen de Paasopstand van 1916 tegen de Britse heerschappij in Ierland. De Ieren hebben inmiddels ongeveer een eeuw een eigen staat op het eiland, maar Noord-Ierland behoort nog steeds tot het Verenigd Koninkrijk.

Volledig scherm
Een auto gaat in vlammen op tijdens rellen in het Noord-Ierse Londonderry. © AP