Juridische hervorming die Israël in tweeën splijt uitgesteld
met videoDe Israëlische premier Benjamin Netanyahu stelt het parlementsdebat over de door hem gewenste juridische hervormingen uit. Dat zei hij maandagavond in een toespraak na een van de grootste straatprotesten in de geschiedenis van het land. Daarmee luistert hij naar de heersende onvrede en worden de omstreden plannen even op pauze gezet.
Netanyahu zei dat hij ‘zich bewust is van de spanningen’ en ‘naar de mensen luistert’. ,,Uit verantwoordelijkheid jegens de natie heb ik besloten de stemming uit te stellen om gesprekken over de hervorming mogelijk te maken. We staan op een gevaarlijk kruispunt. Ik zal elke steen omdraaien om een oplossing te vinden. Ik ben niet klaar om het land in stukken te verdelen.’’
Hij deinsde er niet voor terug om te benadrukken dat de hervorming noodzakelijk is. Hij stelt de stemming over de wetswijziging uit tot na Pesach, het Joodse Pasen.
Zwaarste crises uit geschiedenis
Israël beleeft één van de zwaarste crises uit zijn geschiedenis. Het wetsvoorstel om onder meer de macht van het hooggerechtshof uit te kleden, zorgt voor barsten in de nationale eenheid van het land. De geplande hervormingen zorgen al maanden voor grote demonstraties. Tegenstanders waarschuwen dat de regering haar macht wil vergroten ten koste van de onafhankelijke rechterlijke macht.
Een enorme menigte - door Israëlische media geschat op 80.000 demonstranten - verzamelde zich maandagmiddag rond het parlement in Jeruzalem om te protesteren tegen de hervorming. Op beelden van omroep N12 is te zien dat een handvol van hen het gebouw was binnengekomen, maar beveiligers verwijderden hen meteen.
Netanyahu riep de demonstranten op om zich verantwoordelijk te gedragen en af te zien van geweld. Het was het eerste moment dat Netanyahu maandag van zich liet horen, zo’n vier uur nadat hij eigenlijk een toespraak zou geven.
Zijn toespraak werd maandagochtend uitgesteld omdat er onenigheid zou zijn binnen de coalitie. De extreemrechtse veiligheidsminister Itamar Ben-Gvir schreef bijvoorbeeld al op Twitter dat de hervormingen moeten doorgaan en dat de regering niet moet ‘zwichten voor anarchie’.
Land platleggen
De leider van de nationale werknemersorganisatie Histadrut dreigde het land maandag plat te leggen zodat premier Benjamin Netanyahu zou stoppen met zijn plannen. Veel bedrijven sloten zich bij de staking aan. Het personeel van het vliegveld bij Tel Aviv legde het werk neer, waardoor er geen vliegtuigen meer opstegen van de belangrijkste luchthaven van het land. Ook de twee grootste havens, in Haifa en Ashod, lagen stil. Na de toespraak van Netanyahu is de staking afgeblazen. Voorzitter Arnon Bar-David van de belangrijkste vakbond van Israël prees de minister-president voor zijn besluit en bood zijn hulp aan bij het vinden van consensus over de juridische hervormingen.
Ook Israëls belangrijkste bondgenoot, de Verenigde Staten, reageerde verheugd op het uitstel. ,,We verwelkomen het uitstel en dringen er bij het Israëlische leiderschap sterk op aan zo snel mogelijk een compromis te vinden”, aldus een woordvoerder van het Witte Huis. Biden had eerder al laten weten zich zorgen te maken over de hervormingswetgeving, die volgens hem ,,in strijd met democratische principes” is.
Zondag werd de minister van Defensie ontslagen omdat hij openlijk heeft gezegd dat de regering de plannen moet opschorten wegens de ‘diepe verdeeldheid in de samenleving die het leger aantast en de nationale veiligheid bedreigt’. Hij stelde een ‘pauze’ voor tot na Pesach, het Joodse Pasen, om gesprekken over de hervorming mogelijk te maken. De minister benadrukte zijn steun voor het doorvoeren van wijzigingen in de rechterlijke macht maar alleen met brede instemming en riep op tot onmiddellijke stopzetting van de massale protesten.
Machtiger parlement
In de hervormingsvoorstellen van minister van Justitie Yariv Levin gaat het vooral om de constitutionele toetsing van wetten uitgevaardigd door de Knesset, het Israëlische parlement. Het hooggerechtshof toetst nu of wetten in strijd zijn met de grondwet en kan nieuwe ‘ongrondwettelijke’ wetgeving schrappen. Maar als het aan Levin ligt, kan het parlement dat straks terugdraaien met een gewone meerderheid van stemmen.
Levins wetsontwerp geeft de regering ook de volledige controle over de benoeming van rechters, inclusief de raadsheren van het hooggerechtshof. Ze zal bij dat hoogste rechtscollege ook een president en vicepresident kunnen benoemen die er nog geen deel van uitmaakten en mogelijk zelfs geen rechter waren bij een lagere rechtbank. De plannen maken tevens een einde aan de onafhankelijkheid van juridische adviseurs van ministeries en hun adviezen zijn niet langer juridisch bindend.
Critici zien de plannen als een bedreiging voor de scheiding der machten, maar premier Netanyahu stelt dat de balans er juist mee wordt hersteld.
Corruptieproces
De omstreden hervormingsplannen van de regering-Netanyahu, samengesteld uit ultranationalistische en ultraorthodoxe partijen en daarmee de meest rechtse en religieuze ooit, overschaduwen het proces tegen de premier wegens vermeende corruptie. De inmiddels 73-jarige politicus stelt dat het rechtssysteem bevooroordeeld is tegenover hem sinds hij in 2019 werd aangeklaagd.
De huidige regering trad eind december aan. Netanyahu keerde na anderhalf jaar in de oppositie terug als premier. Zijn Likoed-partij had de verkiezingen van november gewonnen. Het waren door het verdeelde politieke landschap in Israël de vijfde verkiezingen binnen vier jaar.
Duizenden mensen gingen afgelopen maand de straat op en eisten het vertrek van Netanyahu:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
-
Biden voorkomt op het nippertje ‘catastrofaal’ faillissement van de VS met akkoord over schuldenplafond
De Amerikaanse president Joe Biden heeft vannacht op het nippertje een faillissement van zijn land voorkomen door een akkoord over een hoger schuldenplafond. -
Brazilië beperkt erkenning leefgebieden inheemse bevolking: ‘Dit is genocide en een aanval op het milieu’
Het Braziliaanse parlement heeft dinsdag ingestemd met een wet die de afbakening van inheemse gebieden beperkt. Dit is een tegenslag voor de linkse president Luiz Inacio Lula da Silva, die het beleid ter bescherming van inheemse volkeren en het Amazonegebied nieuw leven had ingeblazen. -
In auto achtergelaten baby sterft in VS door oververhitting terwijl ouders in kerk zitten
Een baby van 11 maanden is afgelopen zondag in Palm Bay in de Amerikaanse staat Florida om het leven gekomen, nadat ze door haar ouders was achtergelaten in een auto, terwijl het stel zelf urenlang meerdere kerkdiensten bijwoonde. -
Met video
Erdogan wint Turkse presidentsverkiezingen, felicitaties Poetin én Zelensky
Recep Tayyip Erdogan blijft president van Turkije. Volgens de Turkse Kiesraad zijn bijna alle stemmen geteld en is de leider van de AK-partij niet meer in te halen door zijn uitdager Kemal Kilicdaroglu (CHP). Ruim 52 procent van de Turken stemde op Erdogan, bijna 48 procent op de oppositie.
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
-
-
-
Koning Charles bracht muzikaal eerbetoon aan Tina Turner
Ook koning Charles heeft indirect even stilgestaan bij het overlijden van Tina Turner. Tijdens de wisseling van de wacht afgelopen vrijdag mocht de Band of the Welsh Guards namelijk het nummer The Best spelen van de koning, zo blijkt uit beelden van Forces News. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.