Kameraad Tanja is klaar met de strijd
Terreur was decennialang het handelsmerk van de Colombiaanse guerrillagroep FARC. Maar de wapens zijn ingeleverd, de groepering is omgevormd tot een politieke partij en de oud-strijders maken zich op voor hun terugkeer in de maatschappij.
In het vroegere FARC-bolwerk Mesetas was gisteren een ceremonie om de ontwapening van de guerrillagroep te markeren, in het bijzijn van de leiding van de FARC en de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. Volgens de Verenigde Naties hebben de 6800 overgebleven strijders 7132 geweren, pistolen en andere wapens ingeleverd. Die worden omgesmolten tot herdenkingsmonumenten.
Eind vorig jaar sloten de guerrillabeweging en Colombia een akkoord dat een einde maakte aan 52 jaar strijd. Het verdrag leverde president Santos de Nobelprijs voor de Vrede op. De FARC, ooit ontstaan om de belangen van arme boeren te verdedigen, wil verder als politieke partij en zou kans maken op zeker tien parlementszetels.
De voormalige guerrillero's zijn ondergebracht in aangewezen gebieden, zogenaamde transitiezones. Zij blijven daar tot VN-waarnemers alle 900 wapenopslagplaatsen die door de FARC zijn doorgegeven hebben leeggehaald. Dat moet in september zijn gebeurd, waarna de strijders kunnen terugkeren in de maatschappij.
Tanja Nijmeijer
Ook de Nederlandse Tanja Nijmeijer, inmiddels met een kort kapsel, is ondergebracht in zo'n overgangszone. De Nederlandse sloot zich op haar 24ste aan bij de FARC en was onder meer betrokken bij aanslagen in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. In 2010 zette de Amerikaanse autoriteiten haar op de terreurlijst. Ook kwam ze op de internationale opsporingslijst van politieorganisatie Interpol te staan.
Nu de strijders hun wapens hebben ingeleverd moeten ze verschijnen voor een waarheidscommissie of vredestribunaal. Ze riskeren taakstraffen tot maximaal acht jaar.
Nijmeijer groeide de laatste jaren uit tot een boegbeeld van de FARC. In het Cubaanse Havana onderhandelde zij namens de organisatie mee over vrede. Daar leerde ze ook haar vriend kennen, guerrillero Boris Guevara, die zichzelf vernoemde naar zijn grote voorbeeld, de Argentijnse revolutionair Che.
Diepe sporen
Het akkoord tussen de FARC en de regering werd aanvankelijk in een referendum verworpen door de Colombianen. Veel mensen vonden dat de strijders er te gemakkelijk van afkwamen, na de jarenlange terreur die diepe sporen heeft achtergelaten in het Latijn-Amerikaanse land.
Gevreesd wordt dat het nooit lukt om in nog deze zomer alle wapens te bergen. Sommige opslagplaatsen liggen diep verscholen in het oerwoud in bergachtig gebied en zijn alleen te voet of per boot te bereiken. Tegen de tijd dat de VN-medewerkers daar zijn kunnen de wapens al zijn gestolen door criminelen.
Een recente opiniepeiling van Gallup wees uit dat meer dan de helft van de Colombianen geen vertrouwen heeft in het vredesproces. Het steekt veel mensen dat enkele FARC-kopstukken amnestie of strafvermindering is beloofd. Bovendien is er met het verdwijnen van de guerrillagroep een vacuüm ontstaan in de cocaïnesmokkel, waar paramilitairen en criminele bendes inspringen. Verder leeft de angst dat de ex-strijders eenmaal uit de transitiezones geronseld worden door de paramilitairen, die werken in opdracht van grootgrondbezitters.
Bloedige strijd
Het geweld in Colombia laaide in 1964 op bij een conflict over landeigendom. Linkse strijders, rechtse paramilitaire groepen en het Colombiaanse leger vochten een bloedige strijd, die aan 260.000 mensen het leven kostte. Ruim 60.000 mensen zijn vermist en zeven miljoen Colombianen sloegen voor het geweld op de vlucht.
Dat geweld duurt in delen van het land voort. De belangrijkste rebellenbeweging nu is ELN, die vorige week televisiemaker Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender ontvoerde en na vijf dagen weer vrijliet. Andere, kleinere groepen strijden om de lucratieve cocaïnehandel en plegen aanslagen. Zo kwamen eerder deze maand drie vrouwen om het leven bij een bomaanslag in een winkelcentrum in de Colombiaanse hoofdstad Bogota.
Toch gaat het de goede kant op in Colombia. Het land kent het laagste moordcijfer sinds 1970 en het vredesakkoord tussen de FARC en de regering houdt stand. ,,Natuurlijk, mensen zijn wantrouwig,'' zei Sergio Jaramillo, de Colombiaanse hoge commissaris voor vrede, eerder. ,,Maar ik weet zeker dat als zij over een paar jaar terugkijken zij zeggen 'ik had nooit voor mogelijk gehouden dat het zou lukken om de FARC te ontwapenen.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Biden breekt verkiezingsbelofte met ‘go’ voor olieproject Alaska: milieuorganisaties naar de rechter
Zes Amerikaanse milieuorganisaties en een groep inheemse bewoners van Alaska hebben een rechtszaak aangespannen tegen de Biden-regering vanwege haar goedkeuring van een omstreden olieproject, afgelopen week. -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Oud-premier Pakistan naar rechtbank, vreest voor arrestatie
Imran Khan, die in april vorig jaar na een motie van wantrouwen werd afgezet als premier, vreest gearresteerd te worden wanneer hij zich zaterdag bij de rechtbank aanbiedt. Duizenden aanhangers van Khan hopen een arrestatie nog te voorkomen. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Groot klimaatrapport: ‘Als we doen wat we beloven, warmt de aarde eind deze eeuw slechts 2 graden op’
Als China, India en de Europese Unie zich houden aan hun belofte om spoedig uitstootneutraal te worden, dan kan de aardse opwarming aan het eind van deze eeuw beperkt blijven tot ongeveer twee graden. Dat stelt klimaatonderzoeker Detlef van Vuuren, die meeschreef aan het nieuwste klimaatrapport van het IPCC.
-
Voor Poetin mag bezoek van Chinese president Xi niet mislukken
De Chinese leider Xi Jinping komt maandag voor een driedaags bezoek naar Moskou. Vooral voor zijn Russische collega Vladimir Poetin is de topontmoeting belangrijk. -
-
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUM
Volgens Russen ontvoert Maria Lvova-Belova geen Oekraïense kinderen, ze wil ze juist ‘redden’
In Moskou noemen ze haar Moeder Rusland, omdat ze zo veel ‘goeds doet’ voor kinderen uit Oekraïne. Het Internationaal Strafhof is veel minder enthousiast en beschuldigt haar van deportaties. Wie is Maria Alekseyevna Lvova-Belova?