Volledig scherm
Rechter Brett Kavanaugh tijdens zijn verhoor. Hij is boos en ontkent alle beschuldigingen van seksueel ongepast gedrag. © Getty Images

Kavanaugh bijt fel van zich af: ik heb nooit iemand seksueel misbruikt

UPDATE&VIDEOKan Brett Kavanaugh nog wel zitting nemen in het machtige Amerikaanse hooggerechtshof? Een overtuigende getuigenis van de vrouw die hem beschuldigt van een poging tot verkrachting in zijn jeugd doet zelfs zijn medestanders twijfelen.

Volledig scherm
Christine Blasey Ford tijdens het verhoor in de Senaat. © AP

Ze was een heel geloofwaardige getuige. Het klonk steeds weer, na de ondervraging van psychologieprofessor Christine Blasey Ford in de senaatscommissie die moet oordelen over de kandidatuur van Brett Kavanaugh voor een zetel in het hooggerechtshof. Niet onder feministische activisten, of op linksgeoriënteerd MSNBC, maar op Fox News, het huiskanaal van Trumpisten en Republikeinen die de conservatief Kavanaugh dolgraag willen benoemen.

Ford, zei Fox-commentator Britt Hume, kwam over als authentiek. Breekbaar, aarzelend, onwennig en juist daarom geloofwaardig, in zijn ogen. En niet alleen in de zijne - de tweede man van de Republikeinen in de Senaat, John Cornyn, trok dezelfde conclusie. Hij zag geen reden om Ford níet geloofwaardig te vinden, zei hij direct na de zitting.

Doodsbang

Volledig scherm
Brett Kavanaugh blijft erbij dat de beschuldigingen aan zijn adres niet waar zijn. © AFP
Quote

Ik dacht dat hij me ging verkrach­ten. Ik schreeuwde om hulp. Toen legde Brett zijn hand over mijn mond

Christine Blasey Ford

,,Ik wil hier niet zijn, ik ben doodsbang," begon Ford. Ze ziet het als haar 'burgerplicht' om toch alle feiten op tafel te leggen, zodat senatoren ze mee kunnen wegen nu zij moeten beoordelen of Kavanaugh een van de belangrijkste banen van het land verdient. De professor beschreef in detail hoe Kavanaugh en een vriend, Mark Judge, haar op een feestje in de jaren tachtig een slaapkamer induwden, de deur op slot draaiden en de muziek harder zetten, waarna Kavanaugh haar op het bed duwde en probeerde haar uit te kleden. ,,Ik dacht dat hij me ging verkrachten. Ik schreeuwde om hulp. Toen legde Brett zijn hand over mijn mond." Dat was het meest beangstigende, zei Ford. ,,Het was moeilijk om te ademen, ik dacht dat hij me per ongeluk kon vermoorden."

De zaak houdt Amerika bezig. Het verhaal van Ford brengt bij sommige vrouwen herinneringen boven aan vergelijkbare voorvallen. Het hooggerechtshof neemt bovendien besluiten die grote invloed kunnen hebben op de levens van burgers - het keurde bijvoorbeeld het homohuwelijk en abortus goed. Donald Trump werd president dankzij zijn belofte conservatieve rechters zoals Kavanaugh te benoemen, maar zijn kandidatuur staat op losse schroeven door de beschuldiging van Ford. Haar getuigenis in de Senaat, live uitgezonden op alle nieuwszenders, is een ramp voor Trump en zijn Republikeinse partij.

Nare seksuele ervaringen

Volledig scherm
Christine Blasey Ford. © internet

De president zou woedend zijn dat zijn staf hem niet had geïnformeerd dat Ford zo'n overtuigend verhaal heeft. De Republikeinen deden nog hun best om haar met empathie tegemoet te treden. Alle Republikeinse senatoren zijn man. Ze vreesden het beeld dat een ondervraging door dat clubje zou schetsen: elf grijze mannen die zich buigen over de nare seksuele ervaringen van een tienermeisje. Daarom lieten ze een vrouwelijke aanklager met ervaring in vergelijkbare zaken de vragen stellen. Maar die keuze pakte niet goed uit. Waar Democraten hun bewondering uitspraken voor de moed van Ford en alvast verklaarden dat ze haar geloven, zoals senator Kamala Harris, spraken hun Republikeinse collega's geen woord. Niemand nam het op voor Brett Kavanaugh.

Senator Lindsey Graham was woest na afloop. ,,Ik voel me belaagd,'' zei hij over zijn Democratische collega's. Hij meent dat zij het verhaal van Ford misbruiken voor politiek gewin - de professor had zelf anoniem willen blijven, en trok al eerder in de zomer aan de bel. Graham meent dat Democraten de benoeming willen vertragen tot de Congresverkiezingen van november achter de rug zijn en ze mogelijk genoeg zetels hebben hem te voorkomen. ,Ik betwijfel niet dat iets met haar is gebeurd," zei Graham over Ford, ,,maar er is geen ondersteunend bewijs tegen Kavanaugh."

Dat is de verdediging die rest: het kan ook iemand anders zijn geweest. Ford is 'honderd procent' zeker dat het Kavanaugh was, maar er zijn geen getuigen en details over plaats en tijd herinnert Ford zich niet. ,,Ik betwijfel niet dat Dr. Ford seksueel misbruikt zou kunnen zijn door iemand, ergens, ooit. Maar ik heb dat nooit gedaan met haar of wie dan ook," zou Kavanaugh later in zijn openingsverklaring aangeven. Hij is witheet, en haalde hard uit naar Democraten die uit zouden zijn op 'wraak in naam van de Clintons'. Dat maakt het hoe dan ook moeilijk Kavanaugh nog te zien als onpartijdige rechter in het hooggerechtshof.

  1. Aangifte dader bloedbad Hanau werd door Duitse justitie genegeerd: uitspraken waren niet racistisch of extreemrechts

    Aangifte dader bloedbad Hanau werd door Duitse justitie genegeerd: uitspraken waren niet racistisch of extreem­rechts

    Het federale parket in Duitsland heeft bevestigd dat het in november een aanklacht ontving van de dader achter de racistische aanslag in Hanau. Tobias Rathjen (43) schoot woensdag negen bezoekers van twee shishalounges dood, daarna zijn moeder en vervolgens zichzelf. In een manifest schreef hij tevergeefs aangifte te hebben gedaan wegens ‘een ‘onbekende geheime dienst’ die ‘in de hersenen van mensen dringt’ om ‘wereldgebeurtenissen te controleren’.