Klok in Libanon op laatste moment toch niet uur vooruit: zomertijd gaat maand later in
In Libanon is de klok vannacht niet een uur vooruit gegaan. In plaats daarvan gaat de zomertijd in het land pas in de nacht van 20 op 21 april in. Waarom de regering in het land afgelopen donderdag tot dit besluit kwam is onduidelijk.
Normaal gesproken gaat Libanon eind maart over op de zomertijd en duurt deze tot eind oktober. Maar donderdag klonk het in een verklaring van het kabinet: ‘De klok zal dit jaar - bij wijze van uitzondering - een uur vooruit worden gezet in de nacht van 20-21 april'.
De beslissing wordt in de verklaring verder niet uitgelegd, zo melden verschillende internationale media, maar het uitstel valt samen met de ramadan, waarbij de moslimgemeenschap vast van zonsopgang tot zonsondergang. Door vast te houden aan de wintertijd wordt het eerder donker en kunnen mensen het vasten op die dag een uur eerder eindigen.
Toch wordt het niet toelichten van de beslissing door het kabinet door sommigen met argusogen bekeken, door anderen beschimpt en zijn er weer anderen die de beslissing niet accepteren. Zeker is dat het besluit tot allerlei praktische problemen gaat leiden.
Lees ook: Zomertijd: Tijdbewaker’ slaapt komende nacht lekker door en checkt de atoomklok morgenochtend wel
‘Niet meewerken’
Televisiemaatschappijen MTV Lebanon en LBCI Lebanon hebben gezegd niet mee te werken aan de verplaatsing van het ingaan van de zomertijd. Zij hebben hun klok vannacht dan ook een uur vooruit gezet. Hetzelfde deed de katholieke kerk, en alle aangesloten instellingen, in het land.
Tekst gaat verder onder de tweet.
Luchtvaartmaatschappij Middle East Airlines heeft bekendgemaakt alle vertrekkende vluchten vanaf Beiroet de komende maand weer met een uur naar voren te halen. De vraag is nog wat andere bedrijven en scholen doen. De kans bestaat dat er zo in de praktijk in Libanon twee tijdszones gaan ontstaan, zeker omdat de tijd op computers, telefoons en andere apparatuur in veel gevallen ook automatisch is overgesprongen.
Chaos
Het leidt tot onduidelijkheid in het land dat het, onder meer financieel gezien, al zo moeilijk heeft. Libanon eindigde afgelopen week in het World Happiness Report 2023 samen met Afghanistan onderaan, als minst gelukkige land ter wereld.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde Libanon donderdag nog dat het land zich ‘in een heel gevaarlijke situatie’ bevindt. Een jaar geleden sloot de internationale organisatie een overeenkomst met het land ter waarde van drie miljard in de hoop de recessie, armoede en inflatie te lijf te gaan. Maar de hervormingen die het land beloofde door te voeren, vinden nog niet genoeg plaats. De Libanese valuta verloor 98 procent van zijn waarde en het IMF ziet maar ‘heel langzame vooruitgang'. ,,Zonder snelle hervormingen, zal Libanon in een crisis verzeild raken die maar niet zal ophouden.’’
Het verleidt een Libanese twitteraar tot een ironische vergelijking. ‘Het IMF: jullie tijd raakt op. Berri en & Mikati: We zullen de tijd veranderen', daarbij verwijzend naar de Libanese premier Najib Mikati en parlementsvoorzitter Nabih Berri. Van het tweetal lekte een video waarin ze het voorstel bespreken om het ingaan van de zomertijd uit te stellen. ,,Het kan niet gebeuren. (...) Het zal tot veel problemen leiden’’, zegt Mikati in de video. Toch kondigde hij het uitstel van het ingaan van de zomertijd later aan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nederlandse drugsbaron (75) overleden in Britse gevangenis, pleegde 'grootste coke-misdrijf ooit' in VK
-
Een van de meest gezochte oorlogsmisdadigers ter wereld na 29 jaar opgepakt in Zuid-Afrika
Een van ’s werelds meest gezochte oorlogsmisdadigers is in het Zuid-Afrikaanse Paarl gearresteerd. De verdachte, Fulgence Kayishema, was politieagent en topman van een militie toen extremistische Hutu’s in Rwanda in 1994 een poging deden de Tutsi-minderheid uit te roeien. -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu? -
Zwarte Amerikaan overlijdt na meerdere stroomstoten door politie, agenten aangeklaagd voor moord
In de VS zijn drie agenten aangeklaagd voor de dood van een zwarte man. Keith Murriel (41) stierf tijdens een arrestatie in de nacht van oud en nieuw. Op vrijgegeven bodycambeelden is te zien hoe de agenten Murriel meermaals een stroomstoot geven. Ze lachen om hem, terwijl hij roerloos in hun politiewagen ligt.
-
Lawine doodt 11 leden van nomadische stam in Pakistan, president waarschuwt voor meer natuurrampen
-
-
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
Zomertijd / Met video
‘Tijdbewaker’ sliep vannacht lekker door en checkt de atoomklok ‘s ochtends pas
Als ‘tijdbewaker’ in opdracht van de Nederlandse overheid houdt Erik Dierikx in het nationale metrologisch instituut (VSL) in Delft nauwgezet de Nederlandse tijd bij met vier atoomklokken. Wie denkt dat hij vannacht bij de overgang naar zomertijd druk in de weer was om ze te verzetten, vergist zich.