Volledig scherm
Een gereconstrueerde versie van Ötzi de IJsman. © IPTC

Laatste maaltijd van Ötzi de IJsman: vet vlees en tarwe

Meer dan vijfduizend jaar na zijn dood is duidelijk geworden wat de laatste maaltijd was van Ötzi de IJsman, de beroemde bevroren mummie die in 1991 in de Alpen werd gevonden. Ötzi at kort voor zijn dood vet vlees, graan en varens.

Wetenschappers van het laboratorium Eurac in het Italiaanse Bolzano hebben de maaginhoud van Ötzi onderzocht. Ze vonden vers of gedroogd vlees van alpensteenbok en edelhert, evenals wat ongemalen eenkoorntarwe. Dat is een voorloper van de moderne tarwe. Ook waren er sporen van adelaarsvaren. Mogelijk gebruikte hij die als middel tegen parasieten in zijn ingewanden.

Volledig scherm
Italiaanse wetenschappers onderzoeken het lichaam van Ötzi de IJsman. De gevonden maaginhoud geeft een goed beeld van wat vroegere Europeanen zo'n vijfduizend jaar geleden aten. © AP

Ötzi's maag zat vol toen hij stierf. Ongeveer de helft was dierenvet. Dat is nodig bij zware inspanningen in extreme omstandigheden. Hoog in de Alpen moet Ötzi veel energie hebben verbruikt. Zijn lichaam werd op 3210 meter boven zeeniveau gevonden.

Ötzi heeft zijn laatste maaltijd waarschijnlijk een half uur tot twee uur voor zijn dood genuttigd, wat er volgens de onderzoekers op wijst dat hij zich op dat moment veilig voelde.

Ötztaler Alpen

Ötzi leefde tussen 3400 en 3100 voor Christus in wat nu het grensgebied van Italië en Oostenrijk is. Zijn naam is afgeleid van de Ötztaler Alpen op de grens van Oostenrijk en Italië, waar zijn lichaam in 1991 werd gevonden. In zijn rechterschouder zat een pijlpunt en op zijn rechterhand zat een snee, wat betekent dat hij mogelijk is omgekomen door een gevecht. 

Ötzi was waarschijnlijk ongeveer 45 jaar oud toen hij stierf. Hij was 1,65 meter lang en woog waarschijnlijk 50 tot 60 kilo.

  1. ‘May waarschuwt Rutte: zonder hulp is brexit-deal ten dode opgeschreven’

    ‘May waarschuwt Rutte: zonder hulp is brexit-deal ten dode opgeschre­ven’

    De Britse premier Theresa May zou Mark Rutte gisteravond hebben gewaarschuwd dat achttien maanden onderhandelen over de brexit voor niets zijn geweest als de andere EU-landen haar nu niet tegemoet komen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde. Het privéoverleg, waar ook de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron bij waren, kwam na een paar zeer moeilijke dagen voor May in Brussel.
  2. Meisje (4) sterft plotseling op school, vier jaar nadat haar broertje hetzelfde is overkomen

    Meisje (4) sterft plotseling op school, vier jaar nadat haar broertje hetzelfde is overkomen

    Afgelopen donderdag heeft een tragische gebeurtenis plaatsgevonden in een school in de gemeente Rethel in de Franse Ardennen. Agathe, een vierjarig meisje, stierf plotseling tijdens de speeltijd. Volgens de hulpdiensten overleed ze aan een hartstilstand. Voor de ouders van het meisje is het een onbeschrijfelijk groot drama omdat ze vier jaar geleden hun zoontje Gabriel op een gelijkaardige manier verloren.