Langdurige guerrillaoorlog dreigt nu in noorden van Ethiopië
Het Ethiopische leger is een klopjacht begonnen op de noordelijke rebellenleiders, met bovenaan de lijst Debretsion Gebremichael, de leider van de Tigreeërs. ,,Allemaal criminelen die voor de rechter zullen worden gebracht”, aldus de Ethiopische premier Abiy Ahmed.
Delen per e-mail
De strijd duurt voort. Het leger zou de stad Mekele hebben ingenomen, de hoofdstad van de rebellerende regio Tigray in het noorden van het land. Volgens Abiy hebben regeringstroepen ‘de volledige controle’ over de stad. Maar dat betekent geenszins het einde van de strijd.
Het noorden van Ethiopië is een kruitvat sinds de Ethiopische premier Abiy Ahmed op 4 november een groot offensief begon tegen de opstandige Tigreeërs. Zij maakten dertig jaar de dienst uit in het land dat 115 miljoen inwoners telt. In 2018 werden de Tigreeërs op een zijspoor gezet door de nieuwe premier Abiy maar ze wensten zich daarna niet te onderwerpen aan het centrale gezag in Addis Abeba. Een reeks van incidenten leidde deze maand tot het offensief van Nobelprijswinnaar Abiy waarbij over en weer oorlogsmisdaden zouden zijn begaan.
Hoewel er geen onafhankelijke bronnen zijn om dat te bevestigen zou de inname van Mekele niet hebben geleid tot nieuwe oorlogsmisdaden. Premier Abiy had de inwoners eerder gewaarschuwd afstand te nemen van het TPLF, anders zou er ‘geen genade’ worden getoond. Er zijn geen meldingen van wraakacties. Maar verificatie blijft erg moeilijk, aangezien de regio sinds het begin van het conflict vrijwel van de buitenwereld is afgesneden, inclusief telefoonlijnen en internet. De regionale tv is ook uit de lucht. Honderden mensen zouden zijn omgekomen, vele tienduizenden zijn op de vlucht.
Guerrillaoorlog
Uit Mekele worden sporadisch nog vuurgevechten gemeld. Een deel van de 500.000 inwoners zou de stad al eerder zijn ontvlucht naar het buurland Soedan. Het Tigray People’s Liberation Front (TPLF), de zwaar bewapende militie van de stam van Tigreeërs (6 procent van de Ethiopische bevolking) zou de wijk hebben genomen naar de bergen en zich voorbereiden op een langdurige guerrillaoorlog. Het TPLF kan ongeveer 250.000 man mobiliseren, deels goed getrainde soldaten met zwaar materieel dat voor een deel recent is gestolen uit een arsenaal van het Ethiopische leger. ,,We vechten tot het einde”, aldus een TPLF-verklaring aan persbureau Reuters. De militie heeft jarenlange oorlogservaring in het bergachtige gebied langs de grens met Soedan en Eritrea. Het was vanuit hier dat de communistische Ethiopische dictator en oorlogsmisdadiger Mengistu in 1991 werd verdreven. Destijds kreeg het TPLF daarbij steun van Eritrea maar nu zijn het doodsvijanden.
Raketten
Dit weekeinde werd de Eritrese hoofdstad Asmara opnieuw beschoten met tenminste zes raketten vanuit de regio Tigray. De luchthaven van Asmara en militaire installaties zouden het doelwit zijn geweest. De TPLF is een oude vijand van Eritrea en beschuldigt het regime ervan de Ethiopische soldaten te helpen het gebied van de Tygreeërs te onderwerpen. Eritrea en de TPLF zijn bittere vijanden. Het Eritrese front was in Ethiopië als politieke partij 27 jaar aan de macht en raakte in de jaren 1998-2000 in een bloedige oorlog met Eritrea verwikkeld. Eritrea maakt aanspraak op grondgebied dat de Tigreeërs niet willen afstaan. Premier Abiy heeft beloofd die gebieden aan Eritrea over te dragen.
De oorlog tussen Ethiopië en Eritrea werd door Abiy Ahmed kort nadat hij de macht verwierf in 2018 officieel beëindigd. Hij kreeg er het jaar erop de Nobelprijs voor de Vrede voor. Het TPLF verloor de macht in de hoofdstad Addis Abeba, maar bleef sterk in de noordelijke regio. Als het conflict verandert in een langdurige oorlog, kan het de hele regio van de Hoorn van Afrika destabiliseren, met rampzalige gevolgen voor miljoenen, waarschuwen mensenrechtenorganisaties.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoofdstad Eritrea weer door raketten uit Tigray getroffen
De Eritrese hoofdstad Asmara is dit weekend weer beschoten met raketten vanuit de Noord-Ethiopische regio Tigray, volgens Amerikaanse diplomaten in de stad. Het is de derde keer, sinds begin deze maand in Tigray de strijd losbarstte tussen federale troepen en strijders van het Tigray Volksbevrijdingsfront (TPLF). De luchthaven van Asmara en militaire installaties zouden het doelwit zijn geweest. -
Burgemeester Turnhout kwaad op funshoppende Nederlanders: ‘Pure schande’
De burgemeester van het Belgische Turnhout, Paul van Wiert, heeft zijn ongenoegen uitgesproken over Nederlandse funshoppers die de regels overtraden in zijn stad. Dat vertelt hij bij VTM Nieuws. -
FBI heeft meer dan 400 verdachten in vizier na bestorming Capitool
De Amerikaanse federale politiedienst FBI heeft meer dan vierhonderd verdachten van het bestormen van het Capitool geïdentificeerd. Assistent-directeur Steven D’Antuono zei dat er meer dan 130 mensen zijn opgepakt. -
Van oorlogsmisdaden verdachte Afrikaanse militieleider overgedragen aan strafhof Den Haag
De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft zondag een militiecommandant overgedragen aan het Internationale Strafhof (ICC). Het hof in Den Haag had de arrestatie van Mahamat Said Abdel Kani ruim twee jaar geleden bevolen, zodat hij terecht kan staan voor misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. -
Waarom Ethiopische Nobelprijswinnaar voor de Vrede een hele regio in brand kan zetten
Ethiopië meldt veroveringen in de opstandige noordelijke regio Tigray. De gevechten daar worden met argusogen gevolgd door de buurlanden Eritrea, Soedan en zelfs Egypte. Allemaal kunnen ze bij de strijd betrokken raken.
-
Dit gaat Melania Trump doen nu ze niet langer first lady is
,,Het was mijn grootste eer uw first lady te zijn.” Met die woorden nam Melania Trump afscheid van het Amerikaanse volk voor ze met manlief naar hun buitenverblijf in Florida vertrok. De inauguratie van Joe Biden bijwonen deed ze niet, haar aanhangers een laatste keer toespreken dus wel. Maar wat staat er op de agenda van mevrouw Trump nu ze haar rol in het Witte Huis niet meer op zich hoeft te nemen? -
Yuriy (15) werd in coma geslagen door groep, bekend Frankrijk reageert: ‘Word beter Yuriy’
De 15-jarige Yuriy Kruchenyk raakte zwaargewond en in coma toen hij in elkaar werd geslagen door een groep jongeren in Parijs. Vandaag bevestigde de familie van de jongen dat hun Yuriy het slachtoffer is, dat is te zien op de verschrikkelijke beelden die op sociale media rondgaan. Bekend Frankrijk spreekt zijn afschuw uit over het zinloze geweld en steekt de jongen en zijn familie een hart onder de riem. -
CORONAVIRUS
TERUGLEZEN | Eerste proef met publiek bij evenementen op 15 februari, Apeldoorn begint met vaccineren 90-plussers
Er zijn in ons land tot nu toe 163.932 mensen ingeënt tegen het coronavirus, meldt het RIVM. ,,De enige cijfers waarvan we willen dat ze oplopen’’, aldus minister De Jonge voor Volksgezondheid. In Apeldoorn is vandaag begonnen met de vaccinatie van op zichzelf wonende 90-plussers. De GGD verwacht bijna de helft van alle Nederlanders ouder dan 90 jaar in te zullen enten. Dat zijn er zo'n 45.000. Hieronder lees je de ontwikkelingen rond het virus in de afgelopen dagen terug. Het nieuwe liveblog vind je hier.