Volledig scherm
Tanks net buiten de hoofdstad van Zimbabwe, Harare. © REUTERS

Leger grijpt de macht in Zimbabwe maar ontkent coup

In Zimbabwe zijn tanks op straat gesignaleerd en dinsdagnacht hebben militairen het gebouw van de staatsomroep bezet. Er zouden explosies gehoord zijn. Het leger van het Zuid-Afrikaanse land ontkent echter dat er een staatsgreep aan de gang is.

Nadat militairen journalisten mishandelden en de staatszender overnamen, werd er woensdagochtend in een ingelaste uitzending een verklaring voorgelezen. Het leger meldt daarin dat er geen sprake is van een militaire staatsgreep. Volgens een woordvoerder is de actie gericht op 'criminelen rond Mugabe'. De president zelf is veilig, aldus de uitzending. 'Zodra de missie is volbracht, wordt alles weer normaal.'

Het leger heeft volgens Reuters de minister van Financiën opgepakt, Ignatius Chombo, die een fractie binnen de regeringspartij ZANU-PF leidt. In de verklaring zeiden de militairen dat ze ambtenaren zullen sparen van de zuiveringen. Ook de rechterlijke macht is veilig, zo zegt het leger. De militaire woordvoerder riep kerken op te bidden voor het land.

'Dank voor uw bezorgdheid'
Dinsdag waren er mediaberichten over tanks op de weg naar de hoofdstad Harare. De aanwezigheid van de legervoertuigen leidde tot speculatie over de plannen van de militairen. ZANU-PF, de regeringspartij in Zimbabwe, schreef eerder op Twitter: 'Dank voor uw bezorgdheid, er is geen coup gaande in Zimbabwe. Gaat u alstublieft door met uw leven en maak u druk over uw eigen problemen.'

Maar in de nacht van dinsdag op woensdag werden drie explosies gehoord in de hoofdstad. Militairen namem het gebouw van de staatszender over 'voor bescherming'. De omroep zond aan het begin van de avond nog uit over demonstraties tegen het leger, maar het latere avondnieuws werd zonder opgaaf van reden overgeslagen.

'Verradelijk gedrag'

Verschillende landen houden hun ambassades in Harare woensdag gesloten. Groot-Brittannië roept haar burgers in Zimbabwe op binnen te blijven tot er meer duidelijkheid is. Ook de ambassade van de Verenigde Staten adviseert Amerikaanse burgers niet de straat op te gaan vanwege de 'blijvende politieke onzekerheid'.

De leider van de strijdkrachten, Constantino Chiwenga, dreigde maandag dat 'het leger niet zou aarzelen om in te grijpen om onze revolutie te beschermen'. Hij klaagde dat de regeringspartij is gekaapt door mensen die niet hebben gevochten in de onafhankelijkheidsoorlog. Aanleiding voor de onrust is het ontslag van de binnen de strijdkrachten populaire vicepresident Emmerson Mnangagwa (75), die eerder werd gezien als één van de favorieten om de 93-jarige Mugabe op te volgen. Door zijn vertrek lijkt presidentsvrouw Grace Mugabe nu de beste kaarten te hebben om op termijn president te worden.  

De 52-jarige Grace ligt goed bij de machtige jongerenbeweging van de partij, maar is minder populair onder veteranen van de Zimbabwaanse onafhankelijkheidsoorlog. Die strijders genoten een bevoorrechte positie binnen de ZANU-PF, maar moeten steeds vaker wijken. ZANU-PF liet dinsdag in een verklaring weten dat de partij nooit zal toegeven aan druk vanuit de strijdkrachten. De eerdere uitspraken van de legerleider, wijzen volgens de regeringspartij op 'verraderlijk gedrag'. Chiwenga kreeg het verwijt dat hij probeert de vrede en stabiliteit in het land te verstoren.

Mugabe is al 37 jaar aan de macht en is de enige president die Zimbabwe ooit gekend heeft. De onvrede onder de bevolking lijkt echter toe te nemen. De Zimbabwaanse economie is sinds het jaar 2000 fors gekrompen.

  1. Advocaat eist vrijspraak Karadzic na 'oneerlijk proces' Joegoslavië-Tribunaal

    Advocaat eist vrijspraak Karadzic na 'oneerlijk proces' Joegosla­vië-Tribunaal

    Robinson betoogde dit vandaag in Den Haag aan het begin van het hoger beroep. De aanklagers hebben ook hoger beroep aangetekend omdat ze willen dat hij een levenslange gevangenisstraf krijgt. Karadzic is in 2016 door het Joegoslavië-Tribunaal veroordeeld tot veertig jaar gevangenisstraf wegens zijn rol bij etnische zuiveringen in het door burgeroorlog verscheurde land. De rechters vonden hem schuldig aan volkerenmoord rond Srebrenica waar in 1995 duizenden moslimmannen zijn geëxecuteerd. Het proces duurde vijf jaar.
  2. Europese Unie biedt klokkenluiders meer bescherming tegen vergelding

    Europese Unie biedt klokkenlui­ders meer bescher­ming tegen vergelding

    De regels gelden ook voor mensen die journalisten helpen onrechtmatige praktijken boven water te krijgen. Volgens de commissie hebben maar tien van de 28 EU-lidstaten afdoende wetgeving om klokkenluiders in alle sectoren te beschermen waaronder Nederland, Frankrijk, Zweden en Hongarije. In de meeste landen worden bijvoorbeeld alleen ambtenaren beschermd of is alleen de financiële sector gedekt. De commissie wil dat alle bedrijven in de EU met meer dan vijftig werknemers en een jaaromzet van boven de 10 miljoen euro interne procedures opzetten voor meldingen van overtredingen. Ook gemeenten met meer dan tienduizend inwoners en regionale besturen vallen onder de nieuwe wetgeving. Autoriteiten en bedrijven hebben drie maanden de tijd om te antwoorden op meldingen en verdere actie te ondernemen.