Volledig scherm
De 13-jarige Jayme Closs werd levend teruggevonden, drie maanden nadat haar ouders brutaal vermoord werden in hun huis in Barron. Links: de tot levenslang veroordeelde dader Jake Patterson. © AP / Facebook

Levenslang voor ontvoering Jayme Closs (13) en moord op haar ouders

De 21-jarige Jake Patterson is vrijdag door een rechtbank in Barron in de Amerikaanse staat Wisconsin tot levenslang veroordeeld voor het maandenlang ontvoeren van de 13-jarige Jayme Closs en het doodschieten van haar ouders. Hij heeft geen kans om ooit vrij te komen.

Rechter James Babler zei dat de misdaad die Patterson heeft gepleegd ,,de gruwelijkste en gevaarlijkste is’’ die hij ooit heeft meegemaakt. Babler noemde Patterson een gevaar voor de samenleving door zijn fantasieën over het ontvoeren van meisjes en het ombrengen van gezinnen en de belichaming van het kwaad. ,,Ik twijfel er niet aan dat je een van de gevaarlijkste mensen ooit bent op deze planeet’’, aldus de rechter.

Patterson hoorde zijn vonnis hoofdschuddend aan. ,,Ik zou willen sterven’’, zei hij toen hij van Babler de kans kreeg een verklaring af te leggen. ,,Ik zou absoluut alles willen doen om hen (de ouders van Jayme, red.) terug te krijgen. Ik geef niet om mezelf. Het spijt me zo. Dat is alles.’’

Tijdens de zitting in maart had Patterson al snikkend toegegeven schuldig te zijn aan de moorden en de ontvoering. Hij zei toen niet veel meer dan ‘nee’ en ‘ja’, en zei bij het verlaten van de rechtbank ‘Bye, Jayme’. 

Quote

88 dagen lang probeerde hij me te stelen en het maakte hem niet uit wie hij daarbij pijn heeft gedaan of heeft vermoord. Hij moet voor altijd worden opgesloten’’

Jayme Closs over haar ontvoerder en de moordenaar van haar ouders

‘Ik was slimmer’

Zelf was Jayme niet aanwezig tijdens de uitspraak tegen haar kidnapper. Namens haar sprak een advocaat van de familie een eerste publieke verklaring af sinds haar ontvoerder.

Volledig scherm
Jayme Closs © AFP

,,Hij dacht dat hij me kon bezitten, maar dat had hij fout’’, aldus Jayme. ,,Ik was slimmer. Ik was dapper en hij niet. Hij dacht dat hij me kon dwingen hem aardig te vinden, maar dat had hij fout. 88 dagen lang probeerde hij me te stelen en het maakte hem niet uit wie hij daarbij pijn heeft gedaan of heeft vermoord. Hij moet voor altijd worden opgesloten.’’

In verhoren verklaarde Patterson dat hij Jayme als slachtoffer had gekozen nadat hij haar bij de schoolbus had gezien. Hij bereidde zijn daad goed voor. Hij ging twee keer eerder langs bij het huis van de familie Closs in Barron en sloeg bij zijn derde bezoek op 15 oktober vorig jaar toe. Hij drong de woning binnen van het gezin, vermoordde eerst Denise en James Closs en ontvoerde daarna hun dochter Jayme. 

88 dagen lang hield hij haar gegijzeld in zijn woning, 110 kilometer verderop in het afgelegen dorpje Gordon. Amerika was al die tijd in de ban van de mysterieuze verdwijning van de tiener en de moord op haar ouders. Er werd met man en macht naar haar gezocht, maar zonder succes. Op 10 januari kon het meisje zelf ontsnappen. Een vrouw die haar hond uitliet, ving haar op en waarschuwde de politie. Patterson werd kort daarna gearresteerd.

Volledig scherm
Jake Patterson komt de rechtszaal binnen om het vonnis van de rechter aan te horen. © AP
  1. Verdachte pedofiel ontloopt jarenlang politie dankzij zelfgebouwde bunker in bos

    Verdachte pedofiel ontloopt jarenlang politie dankzij zelfgebouw­de bunker in bos

    Het zag er niet goed uit voor de Amerikaan Jeremiah Button (44) toen hij in 2016 voor de rechter moest verschijnen op beschuldiging van het aanranden van een minderjarig meisje, het bezit van kinderporno en incest. Hij was al eens eerder veroordeeld voor gelijksoortige feiten en wilde niet terug naar de gevangenis. Hij bedacht een ingenieus plan om uit de handen van justitie te blijven. Dat werkte, tot vorige week. Toen ontdekte een jager zijn zelfgebouwde bunker in de bossen van Wisconsin.