Volledig scherm
Pete Frates in 2017. © AP

Man (34) achter wereldberoemde Ice Bucket Challenge overleden ‘na heroïsche strijd’

De Amerikaanse Pete Frates, de man achter de bekende Ice Bucket Challenge, is op 34-jarige leeftijd aan de spierziekte ALS overleden. Dat meldt ABC News vandaag. 

Bij Frates werd in 2012 ALS vastgesteld. Hij was toen 27. Twee jaar later zette hij de Ice Bucket Challenge op: duizenden mensen over de hele wereld goten een emmer ijskoud water over hun hoofd, filmden het en plaatsten de video ervan op sociale media, met de vraag om geld te storten voor ALS-onderzoek. 

Beroemdheden

Frates hielp de uitdaging onder de aandacht te brengen met steun van beroemdheden als Lady Gaga, Bill Gates, voormalig Amerikaans president George W. Bush, Justin Trudeau (toen nog geen Canadees premier) en rugbyspeler Tom Brady. Met de actie zamelden de initiatiefnemers tientallen miljoenen in.

Frates bezweek uiteindelijk vandaag na een ‘heroïsche strijd’ tegen ALS, deelt zijn familie mee in een verklaring. ALS is een ziekte die uiteindelijk leidt tot verlamming van de ademhalingsspieren.

Frates overleed in het bijzijn van zijn familie in zijn huis in Beverly, Massachusetts. Hij laat een vrouw en een dochter na.