Man die inrijdt op voetgangers in Melbourne blijkt drugsverslaafde

VideoIn Melbourne is vandaag een auto met volle vaart ingereden op voetgangers die een drukke winkelstraat in het centrum van de stad overstaken. Negentien mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de politie gaat het om 'een doelbewuste actie', al zijn er geen aanwijzingen dat er sprake is van terrorisme. 

De politie heeft de 32-jarige bestuurder van de witte SUV gearresteerd. De man is van Afghaanse afkomst, heeft de Australische nationaliteit en heeft een geschiedenis van drugsgebruik en psychische problemen. 

Een tweede man (24 jaar oud) werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid. Hij was met zijn mobiele telefoon aan het filmen op het moment dat de auto op het publiek inreed. In zijn tas zaten drie messen. Volgens de politie is er geen link met de bestuurder.

Negentien slachtoffers zijn naar een ziekenhuis gebracht. Vier van hen verkeren in kritieke toestand. Een jong kind liep ernstig hoofdletsel op, maar verkeert niet in levensgevaar. 

Trillen

John zag het incident gebeuren. Tegen ABC Radio Melbourne vertelt hij hoe een SUV rond 16.30 uur (lokale tijd) met ‘grote snelheid’ voorbijschoot. ,,Ik hoorde de botsingen met mensen en hun tassen. Ik hoop maar dat het geen kinderwagens waren.” Geëmotioneerd: ,,Ik heb zoiets als dit nog nooit gezien. Ik kan niet ophouden met trillen.”

Een andere ooggetuige, Sue, zag 'overal mensen in het rond vliegen'. Omstanders schatten dat de wagen 60 kilometer per uur reed. De bestuurder zou door rood licht zijn gereden en extra gas hebben gegeven. De auto kwam uiteindelijk tot stilstand tegen een paal. Het was op het moment van het incident druk op straat; veel mensen waren kerstinkopen aan het doen.

Een jaar geleden werd Melbourne een paar straten verderop, in Bourke Street Mall,
ook al opgeschrikt door een auto die op een menigte inreed, toen na een achtervolging door de politie. De man had even daarvoor zijn broer neergestoken. Zes mensen kwamen om, dertig mensen raakten gewond. 

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
De plek van het incident. © AD/ Ronald Visser
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
  1. Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron hebben tijdens een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op een ontmoeting met hem en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de ,,catastrofale humanitaire toestand’’ in de Syrische provincie Idlib. Inzet van de top is een politieke oplossing voor het conflict. Dat heeft Merkels woordvoerder donderdag laten weten.