Volledig scherm
Een pakje sigaretten heeft tegenwoordig een waarschuwingstekst. © Lex van Lieshout

Man komt foto van eigen verminkte been tegen op pakje sigaretten

Een in Frankrijk wonende Albanees is tot zijn schrik een foto van zijn eigen verminkte linkerbeen  tegengekomen op een pakje sigaretten. De boodschap die bij de foto stond was dat slagaderen door roken dichtslibben. Dat terwijl de Albanees zijn been niet verloor door het roken, maar door een schietpartij. 

Het been van de Albanees werd geamputeerd als gevolg van verwondingen die de man in 1997 bij een schietpartij in Albanië had opgelopen.  In de hoop dat een Franse specialist hem zou kunnen helpen met een prothese, stuurde de Albanees foto's van zijn benen naar een militair ziekenhuis in Metz. Hij kreeg echter nooit antwoord op zijn brief. 

Het was uiteindelijk de zoon van de Albanees die erachter kwam dat de foto's zonder toestemming in de campagne tegen roken terecht zijn gekomen. Hij kocht een pakje sigaretten en herkende aan de littekens het been van zijn vader, melden Franse media. De Europese Commissie die gaat over deze waarschuwingen tegen roken, kon nog niet uitleggen waar de foto vandaan kwam.

Volledig scherm
Op pakjes sigaretten en shag staan foto's en waarschuwingen om rokers te ontmoedigen. © ANP