Volledig scherm
Christopher Swales en zijn vrouw Deborah. © Facebook

Man krijgt parachutesprong cadeau van echtgenote en valt te pletter

Een parachutesprong die een 55-jarige Brit van zijn echtgenote cadeau kreeg ter ere van hun 30-jarige huwelijk is uitgedraaid op een regelrechte tragedie. Christopher Swales maakte tijdens hun vakantie samen met een instructeur een duosprong boven de Grand Canyon in de Amerikaanse staat Arizona. Maar tijdens het sturen richting landingsplek ontstonden problemen met het valscherm waardoor het tweetal keihard tegen de grond klapte. 

Volgens Britse en Amerikaanse media stierf Swales kort na de landing aan zijn zware verwondingen en liet hij zijn op de grond toekijkende echtgenote Deborah (53) ontroostbaar achter. Het echtpaar maakte, ter viering van hun trouwjubileum, een rondreis door het westen van de Verenigde Staten. Vorig jaar oktober nog hernieuwden de twee hun trouwgeloften op een feest voor familie en vrienden. En daar zag Christopher Swales zijn ultieme wens in vervulling gaan. Zijn vrouw, met wie hij twee kinderen heeft, gaf hem een enveloppe met daarin het ticket voor ‘de sprong van zijn leven’. 

De politie onderzoekt momenteel hoe het zo fout kon gaan tijdens het spannend bedoelde uitje van de firma Paragon Skydive waar de instructeur werkt die Swales begeleidde. De Amerikaan landde net als de Britse toerist extreem hard, maar hield er ‘slechts’ een gebroken been aan over. Volgens nabestaanden van de overleden man, had hij niet eerder een parachutesprong gemaakt. Caroline Peter, de 61-jarige zus van het slachtoffer, vertelde aan de Britse tabloid Daily Mail ‘volledig in shock’ te zijn van het drama. ,,Christopher was een zeer toegewijde familieman en de beste vader en vriend die er bestaat.” En: ,,Hij en zijn vrouw hadden een fantastisch huwelijk. Ze wilden in Arizona hun geluk vieren, maar dat was ze niet gegund.”

Het ongeluk vond plaats in de buurt van een klein vliegveld bij het Grand Canyon National Park. Volgens de sheriff leek de sprong aanvankelijk goed te gaan, maar raakten de twee na problemen met de parachute in een  vrije val. ,,Het is niet bekend hoe lang ze precies zijn gevallen en er zijn vooralsnog geen aanwijzingen voor een misdrijf.” De nationale commissie voor transport en veiligheid in Amerika heeft het bedrijf Paragon Skydive gevraagd naar bewijzen voor het onderhoud van de parachutes en bijbehorende materialen. De echtgenote van Christopher Swales is nog in de VS. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken begeleidt haar terugkeer en die van haar overleden man.

Volledig scherm
De Grand Canyon. © AP
Volledig scherm
Een tandemsprong (foto ter illustratie). © Shutterstock
  1. Grote paniek na schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

    Grote paniek na schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

    In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Een uitgebreide zoekactie leverde uiteindelijk één slachtoffer met een schotwond op.
  2. Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermogen van kleuter mag abortus ondergaan

    Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermo­gen van kleuter mag abortus ondergaan

    Een Britse rechter heeft artsen van een ziekenhuis in het noorden van Groot-Brittannië toestemming gegeven een abortus uit te voeren bij een jonge vrouw die drie maanden zwanger is en de verstandelijke vermogens van een kleuter heeft. De unieke uitspraak is met gemengde gevoelens ontvangen. Tegenstanders van het laten weghalen van ongeboren baby's vinden het oordeel van de rechter slecht en in strijd met religieuze principes.