Massale Chinese testvaccinatie: ‘Gegarandeerd veilig, resultaat moet nog blijken’
In de race om een coronavaccin is China op grote schaal bezig met testen op werknemers van staatsbedrijven en van farmaceutische bedrijven die het vaccin zelf ontwikkelen. Daarvoor wordt een noodprocedure gebruikt. Volgens The New York Times worden honderdduizenden Chinezen versneld getest, buiten de gebruikelijke en trage klinische onderzoeken om.
Volgens het Amerikaanse persbureau AP zijn ongeveer 40.000 Chinezen ingeschreven voor tests met een coronavaccin bij traditionele klinische testprogramma's. Het aantal mensen dat daarbuiten is geïnjecteerd is tenminste tien keer zo hoog, schatten buitenlandse media op basis van Chinese cijfers.
Grote Chinese bedrijven, waaronder telecomgigant Huawei en omroep Phoenix TV, hebben aangekondigd dat ze met het staatslaboratorium Sinopharm samenwerken om het vaccin ook voor hun werknemers te krijgen. Zheng Zhongwei, een hoge functionaris van de National Health Commission, vertelde vrijdag over het testprogramma op een persconferentie.
Hij zei dat er vooralsnog geen ernstige bijwerkingen waren in de klinische onderzoeken. ,, We hebben heel duidelijk gemaakt dat het COVID-19-vaccin dat we in noodgevallen gebruiken, absoluut veilig is. Die veiligheid kan worden gegarandeerd, maar de doeltreffendheid moet nog worden vastgesteld", aldus Zheng Zhongwei.
Door een noodverordening van de Chinese regering krijgt ‘hoog risicopersoneel’, zoals mensen die in ziekenhuizen werken of bij de douane (de meeste nieuwe besmettingen zouden China vanuit het buitenland bereiken) prioriteit bij de vaccins, zei de functionaris die weigerde exacte cijfers te geven over aantallen. Zheng benadrukte dat al diegenen die geïnjecteerd worden nauwlettend worden gevolgd op mogelijke nadelige gezondheidseffecten.
Gok
Kim Mulholland, een Australische onderzoeker van het Murdoch Children’s Research Institute in Melbourne was als toezichthouder betrokken bij diverse tests met vaccins. Hij twijfelt aan de huidige gang van zaken in China. ,,Ik ben bang dat werknemers van Chinese bedrijven medewerking moeilijk kunnen weigeren.”
Volgens The New York Times neemt China mogelijk een gok met de volksgezondheid omdat straks nog maar moet blijken of de massaal geteste vaccins uiteindelijk ook 100 procent veilig en effectief zullen zijn. Er is ook twijfel of iedereen die nu al dan niet verplicht deelneemt aan de tests ook werkelijk intensief wordt gevolgd op eventuele bijwerkingen.
De Chinese bedrijven die werknemers hebben gevraagd vaccins te testen, zouden die ook een geheimhoudingsverklaring hebben laten ondertekenen waarin staat dat men niet met journalisten mag praten, aldus de krant. Hoewel vroegtijdig gebruik van het vaccin in noodgevallen te verdedigen valt, zijn Chinese bedrijven niet transparant over het voldoende informeren van kandidaten voordat die toestemming geven, meent Joy Zhang van de Universiteit van Kent in Groot-Brittannië. Zij is gespecialiseerd in de ethische kanten van medicijngebruik.
Zhang zegt dat ze op de Sinopharm-website weinig relevante informatie kan vinden. Afgezien van rapporten die in internationale medische tijdschriften zijn gepubliceerd, wordt er aan degenen die zich laten injecteren verder weinig openbaar gemaakt.
Proefkonijn
Het is niet duidelijk hoeveel mensen in China inmiddels proefkonijn zijn en een coronavaccin hebben gekregen. Sinopharm, een Chinees staatsbedrijf met een mogelijk vaccin in de laatste testfase heeft aangegeven dat honderdduizenden mensen ermee zijn geïnjecteerd. Sinovac, een in Peking gevestigd bedrijf, meldt dat meer dan 10.000 mensen in de hoofdstad zijn vaccin al hebben gekregen. Los daarvan zouden alle Sinovac-werknemers en hun familie meedoen.
Volgens Zheng Zhongwei van de National Health Commission heeft de Chinese regering ,,begrip en de steun” van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waar het testen is aangemeld. Een woordvoerder van de WHO zei zaterdag dat de Chinese noodverordening voor het snelle testen niet onderhevig is aan goedkeuring door de WHO.
China heeft overigens niet de beste staat van dienst met vaccins. De afgelopen decennia waren er verschillende schandalen. De meest recente zaak was in 2018, toen Changsheng Biotechnology Co. werd onderzocht wegens het vervalsen van gegevens en het maken van vaccins tegen hondsdolheid. In 2017 bleek Wuhan Institute of Biological Products Co. difterievaccins te hebben gemaakt die niet effectief waren. De publieke woede over deze zaak leidde in 2019 tot een herziening van een vaccinstrafwet.
Het land verscherpte het toezicht op het ontwikkelings- en distributieproces van vaccins en verhoogde de straffen voor het fabriceren van gegevens. Maar die zorgen lijken nu minder urgent. Guizhen Wu, de belangrijkste bioveiligheidsexpert van China’s Center for Disease Control, zei dat een vaccin al in november klaar zou kunnen zijn voor het grote publiek in China. Ze zei dat ze zelf in april een experimenteel vaccin had genomen.
Bekijk hieronder al onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1 jaar later
Zo gaat het nu met Afghanistan: diepe crisis maar de corruptie neemt af
Precies een jaar geleden veroverde de taliban Kaboel. Moslimfundementalisten delen weer de lakens uit in Afghanistan en vooral Afghaanse vrouwen hebben dat gemerkt. -
PREMIUM
Leids coronavaccin lijkt te werken bij jongeren én ouderen: ‘Tot nu toe alleen maar goed nieuws’
Het coronavaccin dat door Janssen Vaccines in Leiden is ontwikkeld, wordt sinds deze week getest op 60.000 mensen in de VS, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. De resultaten lijken, ook bij mensen, ontzettend veelbelovend. Komt het ei van Columbus straks dan echt uit Nederland? We vragen het viroloog Hanneke Schuitemaker, die de ontwikkeling van het vaccin leidt. ,,Tot nu toe krijgen we alleen maar goed nieuws.” -
PREMIUM
Vertraging dreigt voor door Nederland gekocht vaccin
Voor het coronavaccin van AstraZeneca, steevast getipt om als eerste op de markt te komen, dreigt vertraging. Proeven met het ‘Oxfordvaccin’ in de Verenigde Staten liggen nog altijd stil, nadat ruim twee weken geleden bij een proefpersoon een zeldzame ruggenmergontsteking werd geconstateerd. -
Verliezer verkiezingen Kenia legt zich niet neer bij uitslag
De verliezer van de presidentsverkiezingen in Kenia legt zich niet neer bij de uitslag. Oppositieleider Raila Odinga, die werd gesteund door vertrekkend president Uhuru Kenyatta, zei alle mogelijke juridische stappen te overwegen. -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper.
-
Australische oud-premier was stiekem ook vijf keer minister: ‘Ondermijning van democratie’
Scott Morrison (Liberale Partij) was tussen maart 2020 en mei 2021 naast premier van Australië ook minister van Gezondheidszorg, Financiën, Grondstoffen, Economie en Binnenlandse Zaken. De huidige premier Anthony Albanese (Arbeiderspartij) noemt het een ‘ondermijning van de democratie’. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen.