Volledig scherm
© AP

Massaprotest voor onafhankelijkheid Catalonië eindigt met rellen

UpdateCatalanen zijn vanavond in Barcelona massaal de straat opgegaan om te onderstrepen dat het separatisme nog altijd leeft in Catalonië. Op het grootste spandoek was te lezen: 'Zelfbeschikking is een mensenrecht'. De politie schatte volgens Spaanse media de opkomst op 180.000 mensen. Na afloop braken rellen uit.

De menigte verzamelde zich op het Plaça de Catalunya in het centrum van de stad om daarna naar het parlementsgebouw te lopen. Een deel van de demonstranten ging ook naar het hoofdkwartier van de federale politie. 

Honderden demonstranten gooiden omstreeks 21.00 uur hekken omver die het regionale parlement moesten beschermen. Verschillende gemaskerde betogers gooiden met stenen naar de politie en probeerden barricades op te werpen. De ordedienst loste enkele waarschuwingsschoten om de betogers te verspreiden.

Volledig scherm
Demonstranten proberen het parlementsgebouw in Barcelona binnen te komen. © REUTERS

Ongeldig referendum

De betoging was georganiseerd om het onafhankelijkheidsreferendum van een jaar geleden te herdenken. Een ruime meerderheid van de Catalanen stemde toen voor onafhankelijkheid, maar de Spaanse regering weigerde de uitslag te erkennen omdat het referendum verboden was. De door Madrid verboden volksraadpleging ontaardde eveneens in ongeregeldheden, onder meer doordat de politie probeerde te voorkomen dat burgers naar de stembus zouden gaan.

Isabel Celáa, de woordvoerster van de nieuwe Spaanse regering van de socialist Pedro Sánchez, omschreef de politie-inzet door diens voorganger als een 'fout'. Ze noemde 1 oktober een treurige dag, maar riep de Catalaanse regering tegelijkertijd op te stoppen met haar  'confronterende retoriek'.

Regiopremier Quim Torra benadrukte dat zijn kabinet het 'democratische mandaat' van het referendum in ere houdt en de mensen die geleden hebben onder de represailles blijft steunen. Na de stemming en het besluit tot afscheiding van Spanje zette Madrid de regioregering van Carles Puigdemont in het najaar van 2017 af. De leider vluchtte naar België.

Eerder op de dag blokkeerden separatisten enkele belangrijke wegen in Barcelona. Ze legden tevens het treinverkeer enige tijd plat in Gerona. De betogers drongen in deze stad bovendien het Catalaanse regeringsgebouw binnen om de Spaanse vlag te strijken en de 'estelada' te hijsen, de vlag van de onafhankelijkheidsbeweging.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© REUTERS
  1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
  2. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

    Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

    Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.