Mazelenepidemie Italië door groeiende antivaccinatiebeweging
Steeds meer Italiaanse ouders besluiten hun kinderen niet te laten vaccineren. Als gevolg hiervan kampt Italië nu met een mazelenuitbraak. Artsen roepen de politiek zo snel mogelijk met maatregelen te komen.
2240 gevallen van mazelen zijn er sinds het begin van dit jaar gemeld. Ter vergelijking: vorig jaar waren dat er zo'n 340 in diezelfde periode. Mogelijk ligt het aantal nog hoger, omdat dit slechts de gevallen zijn die naar de dokter zijn gegaan. Het overgrote deel (zo'n 90 procent) van de patiënten bleek niet gevaccineerd. De mazelen is een zeer besmettelijke ziekte, met klachten als hoge koorts en vlekjes op de huid. In een enkel geval kan de ziekte dodelijk zijn.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitte vorige maand haar zorgen over de uitbraak van mazelen in Italië door de terugval van vaccinaties. Zo'n 95 procent van de bevolking moet gevaccineerd zijn om te voorkomen dat ook mensen die niet zijn ingeënt ziek worden, maar in Italië is dat percentage gedaald naar 85 procent. In sommige gevallen ligt dat percentage onder de 70. Ouders zijn huiverig geworden voor vaccinaties door hardnekkige verhalen dat vaccins onveilig zouden zijn. Zo gaat al jaren het gerucht dat bepaalde vaccins autisme kunnen veroorzaken, een link die tot op de dag van vandaag niet is bewezen. Daarnaast speelt volgens de WHO dat Italianen ten onrechte denken dat 'ouderwetse' ziektes als de mazelen relatief onschuldig zijn.
Alsof
Een maand geleden laaide de discussie verder op, toen bleek dat een verpleegster in het Noord-Italiaanse Treviso maandenlang kinderen vanuit haar overtuiging had nagelaten kinderen te vaccineren. Ze deed slechts alsof. Haar collega's sloegen alarm toen opviel dat kinderen nooit huilden als ze bij haar naar buiten kwamen. 7000 kinderen worden opnieuw opgeroepen voor vaccinatie.
De lage vaccinatiegraad en de uitbraak van mazelen in Italië is voor de Amerikaanse overheid voldoende reden om reizigers te waarschuwen de vaccinaties van het gezin te controleren en voor vertrek naar Italië op orde te hebben. Dat de epidemie overslaat naar Nederland is onwaarschijnlijk. In Nederland zijn er tussen januari 2016 en februari 2017 slechts zes gevallen van mazelen gemeld. In 2014 was de laatste uitbraak, voornamelijk onder (uit geloofsovertuiging) niet gevaccineerde schoolkinderen in de Bijbelgordel. Op dit moment heeft 94 procent van de Nederlanders de mazelenprik gekregen.
Italiaanse artsen roepen al jaren om een landelijke voorlichtingscampagne om de geruchten de wereld uit te helpen. Verschillende provincies hebben al besloten dat op crèches die overheidsgeld ontvangen alleen volledig gevaccineerde kinderen mogen worden toegelaten. De Italiaanse minister van Gezondheidszorg Beatrice Lorenzin kondigde deze week aan een wet te willen introduceren die vaccinaties verplicht maakt voor alle Italiaanse kinderen. Scholen en crèches zullen met de nieuwe wet kinderen moeten weigeren die niet alle vaccinaties hebben.
De steeds groter wordende antivaccinatiebeweging is fel tegen de plannen. Het is niet de enige horde die de Italiaanse minister Lorenzin zal moeten nemen. De minister van Onderwijs Valeria Fedeli maakte direct bezwaar tegen de plannen, omdat onderwijs voor alle kinderen toegankelijk moet blijven. Het weigeren van ongevaccineerde kinderen gaat volgens haar in tegen het recht op onderwijs.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Parijse hond krijgt apenpokken van baasjes
In Parijs is voor zover bekend een eerste geval van apenpokken geconstateerd bij een hond die het van een van zijn baasjes kreeg, schrijft het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet. Het gaat om een Italiaanse windhond van vier jaar oud die bij zijn baasjes in bed slaapt. -
Frankrijk pakt na bosbranden 26 pyromanen op
In Frankrijk zijn deze zomer al 26 pyromanen opgepakt. Ze worden ervan verdacht bosbranden te hebben aangestoken. Vier van hen zijn ook al veroordeeld. Zes zijn in hechtenis genomen. -
PREMIUM
Vakantievierende Russen zijn doorn in het oog van meerdere EU-lidstaten
Russen die vakantievieren in West-Europa zijn door de oorlog in Oekraïne een doorn in het oog van meerdere EU-lidstaten. Estland, Letland, Finland en Tsjechië roepen de Europese Unie op geen (toeristen)visa meer te verstrekken aan Russische staatsburgers. Kunnen Russen nog toeristen zijn? -
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan? -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.”
-
Cuba staat voor het eerst in tientallen jaren buitenlands kapitaal in groot- en detailhandel toe
De Cubaanse regering heeft aangekondigd voortaan buitenlandse investeringen in groot- en detailhandel toe te staan. Daarmee wil de regering een tekort aan cruciale goederen, zoals voedsel, medicijnen en brandstof, oplossen. -
PREMIUMExperts
Met het hele gezin op elkaars lip: waarom vakantie voor echtscheiding kan zorgen
Na de zomer piekt het aantal relatiebreuken. Wat veroorzaakt een vakantiescheiding? En kun je voorkomen dat je huwelijk verongelukt tijdens je vrije dagen? Experts leggen uit en geven tips. -
PREMIUM
Conservatieve media juichen over aanslag op Rushdie, maar Iraanse regering zwijgt liever
Iran zit duidelijk in de maag met de aanslag op Salman Rushdie. Die komt op een belangrijk moment, midden in de met zoveel moeite hervatte onderhandelingen over een nucleaire deal.