Na twee jaar bereikt corona afgelegen eilanden Stille Zuidzee: lockdowns op Kiribati en Samoa
Twee jaar lang wisten Kiribati en Samoa het coronavirus buiten de deur te houden. Nu gaan de bewoners van de afgelegen eilandstaatjes in de Stille Zuidzee voor het eerst in een lockdown. Met dank aan buitenlandse vluchten, die vol zaten met besmette passagiers.
Sinds de uitbraak van de pandemie was het coronavirus zo goed als volledig voorbijgegaan aan Kiribati en Samoa. Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) was op Kiribati tot begin deze maand geen enkele besmetting vastgesteld en telde Samoa slechts twee gevallen.
Een vlucht vanuit Fiji heeft Kiribati, een van de meest afgelegen eilanden ter wereld, de realiteit van de wereldwijde pandemie in getrokken. In het vliegtuig bleken 36 van de 54 passagiers besmet te zijn met het coronavirus. Alle passagiers waren volledig gevaccineerd. Het was de eerste internationale vlucht in tien maanden die op Kiribati arriveerde.
Quarantainecentrum
De besmette passagiers werden naar een quarantainecentrum gebracht. Omdat een beveiligingsmedewerker van het centrum en twee van zijn contacten daarna ook positief testten, treft de regering hardere maatregelen. Vooral in de hoofdstad Tarawa, waar de helft van de 120.000 inwoners tellende staat woont. ,,Het vermoeden is dat Covid-19 zich verspreidt in de gemeenschap”, stelt president Taneti Maamau in een verklaring op Facebook.
De eilandbewoners mogen alleen hun huis uit voor noodzakelijke boodschappen en zorg. Winkels zijn alleen tussen 06.00 uur en 14.00 uur open. Scholen blijven dicht. Er geldt een avondklok en mondkapjes zijn verplicht. Groepsbijenkomsten zijn verboden en ook wordt geen alcohol meer verkocht. Het is niet bekend hoe lang de maatregel van kracht is.
Volledige vaccinatie
Volgens de Britse krant The Guardian heeft ruim 90 procent van de volwassen bevolking een eerste prik gehad en ruim 50 procent ook een tweede dosis. ,,De enige manier waarop we het virus kunnen bestrijden is via volledige vaccinatie”, stelt president Maamau.
Ook op Samoa is een lockdown van 48 uur kracht. Daar bleek een reatriëringsvlucht uit het Australische Brisbane de grote boosdoener. 15 van de 73 passagiers in het vliegtuig testten na aankomst positief. Alle passagiers waren gevaccineerd en voor vertrek negatief getest.
Premier Fiame Naomi Mata’afa kondigde aan dat vluchten uit Australië en Nieuw-Zeeland voorlopig geweerd worden. Volgens de WHO is op Samoa 62 procent van de bevolking volledig gevaccineerd.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hezbollah verliest macht in Libanon, maar trekt oppositie land uit diepe crisis?
Te midden van de diepste economische crisis uit de historie van het land ging Libanon afgelopen zondag naar de stembus. Hoop dat de verkiezingen daadwerkelijk iets zullen veranderen hebben weinigen. Toch is er wel een verschuiving zichtbaar: de oppositie rukt op ten opzichte van de heersende corrupte elite. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
Twee meisjes (10 en 12) overleden bij Waalse woningbrand, wietplantage ouders oorzaak
Begin april zijn twee jonge meisjes om het leven gekomen bij een woningbrand in het Waalse dorpje Le Bizet, bij de grens met Frankrijk. Na onderzoek blijkt dat de brand is ontstaan door de cannabiskwekerij van hun ouders. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
Amnesty: FIFA moet arbeidsmigranten financieel compenseren
Amnesty International roept de FIFA op minimaal 440 miljoen dollar, ruim 417 miljoen euro, uit te trekken voor een compensatieprogramma voor honderdduizenden arbeidsmigranten die in de aanloop naar het WK in Qatar zijn uitgebuit. De mensenrechtenorganisatie hoopt ook dat de wereldvoetbalbond op weg naar volgende mondiale eindronden voorkomt dat schrijnende situaties zoals in de afgelopen jaren zich herhalen.
-
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
Minister Yesilgöz bezoekt Irak om IS-terroristen voor het gerecht te krijgen
Nederland heeft Irak om steun gevraagd voor het vervolgen van terroristen van Islamitische Staat (IS) en het bieden van hulp aan slachtoffers. ,,Het is van groot belang dat Irak en Nederland samen optrekken in het vervolgen van IS-terroristen en het bieden van hulp aan slachtoffers”, stelt minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) tijdens een bezoek aan Irak. -
Voor het eerst in jaren weer commerciële vlucht vanuit hoofdstad Jemen
Voor het eerst in zes jaar is er weer een commercieel vliegtuig vertrokken uit Sanaa, de hoofdstad van Jemen. Dit wordt gezien als een grote stap voorwaarts in een vredesproces dat zelden zorgt voor verlichting in het bloedige conflict.