Navo klaar voor langdurige verdediging oostgrens: ‘Poetin slaagt er niet in onze deuren te sluiten’
met videoDe Navo maakt zich op voor een massieve, langdurige verdediging van de gehele oostflank. Inclusief de 1300 kilometer die er straks bij komen door de toetreding van Finland. Leiders van de dertig lidstaten besloten dat vandaag in Madrid. Partnerland Oekraïne kan ‘zo lang als nodig’ rekenen op steun en krijgt van Navo-lidstaten extra wapens.
Duitsland, Noorwegen en Nederland (drie pantserhouwitsers) zijn landen die al in de marge van de top toezeggingen deden, na een nieuwe oproep van president Volodimir Zelenski om snel te leveren. Premier Mark Rutte onderschrijft zijn oproep: ,,We moeten nu wapens leveren, zware wapens, en zo snel mogelijk. Dit is een sleutelmoment in de oorlog.”
Elk Navo-land zou wat hem betreft moeten kijken naar wat het nog kan leveren. Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) legde uit waarom: ,,Zelenski schetste het beeld dat het nu niet goed gaat, Oekraïne geeft steeds meer terrein prijs. Ze hebben steeds enorm dapper gevochten, maar dat is niet langer genoeg. Oekraïne wordt in wapenarsenaal sterk overtroffen door Rusland, met vijftien tegen één. De oorlog wordt op dit moment uitgevochten met zware artillerie, en dat is het soort wapens dat Oekraïne nodig heeft.”
Geen tijd verloren
In een handomdraai besloten de leiders, gesecondeerd door hun buitenland- en defensieministers, hun acht battlegroups langs de Russische grens verder te versterken. Daarnaast brengt de Navo luchtverdediging, wapens, munitie en brandstof naar landen die aan Rusland grenzen, zodat in geval van agressie er geen tijd verloren gaat met transport.
De derde component van wat secretaris-generaal Jens Stoltenberg een ‘fundamentele verschuiving’ in de Navo-afschrikking en -defensie noemt, is de uitbreiding en verhoogde paraatheid van de Navo-reactiemacht naar meer dan 300.000 man. Legereenheden blijven in eigen land, maar krijgen vaste gebieden toegewezen in Oost-Europa, waar ze regelmatig heen reizen voor terreinverkenning en om er te oefenen met lokale strijdkrachten. Duitsland bijvoorbeeld wijst al een speciale brigade aan voor Litouwen.
Koude Oorlog
Deze aanpak, met vooraf aangewezen strijdkrachten om een bepaalde bondgenoot te verdedigen, was sinds de Koude Oorlog niet meer voorgekomen. Nederland, aldus minister Kajsa Ollongren (Defensie), gaat de komende tijd samen met Duitsland uitzoeken hoeveel het aan de uitbreiding van de reactiemacht kan bijdragen. ,,We hebben manschappen en materiaal, maar we zullen nog meer nodig hebben. Daarom zullen we bij Defensie meer mensen gaan aannemen en opleiden.”
Het plan voor uitbreiding van de reactiemacht lag er volgens Ollongren al langer, de precieze omvang was niet bekend. ,,Stoltenberg heeft dat nu vertaald in aantallen, maar hij heeft ons daarmee niet overvallen.”
Over de verdediging van nieuwkomers Finland en Zweden, welkom als lid nu Turkije zijn bezwaren daartegen heeft ingeslikt, zijn nog geen details bekendgemaakt, maar het slotcommuniqué stelt dat hun veiligheid ‘van direct belang is voor het bondgenootschap, inclusief tijdens de toetredingsperiode’. Rusland wordt in datzelfde communiqué veelvuldig genoemd als agressor.
Blauwdruk
In het nieuwe strategisch concept, een blauwdruk voor Navo-handelen over een periode van tien jaar, degradeert het van ‘strategische partner’ tot ‘grootste dreiging van het Navo-gebied’. Stoltenberg herinnerde eraan dat Rusland zelfs aanwezig was (als partnerland) op de top in Lissabon waarop het vorige strategisch concept werd vastgesteld. Hijzelf was daar destijds als Noors premier.
De teneur op de top was dat Poetin, ook al is er zorg over zijn militaire opmars, weinig heeft bereikt met zijn militaire agressie. De Amerikaanse president Joe Biden zei, doelend op de komst van twee nieuwe lidstaten: ,,Hij wilde Europa Finlandiseren. Wat hij nu krijgt is de ‘Navo-isering’ van Europa.”
Stoltenberg: ,,Poetin is er niet in geslaagd de deuren van de Navo te sluiten. Die blijven open. Elk soeverein land beslist zelf of het toetreding vraagt.”
Voor de Navo mag Rusland dan de grootste dreiging zijn, zorgen zijn er ook over China, dat met zijn snelle uitbreiding van militair potentieel voor het eerst in het strategisch concept een plaatsje krijgt als ‘uitdaging’. Dat de Navo de verre zuidoostflank niet verwaarloost, blijkt uit de aanwezigheid op de top van de leiders van Australië, Nieuw Zeeland, Japan en Zuid-Korea. Rutte, over China: ,,Laten we niet naïef zijn.”
Kijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Opnieuw evacuaties vanwege bosbrand in zuiden Frankrijk, 2022 Europees ‘recordjaar’ qua branden
In het zuiden van Frankrijk zijn zo’n duizend mensen geëvacueerd vanwege een opgelaaide bosbrand. De evacuaties vonden plaats in het departement Aveyron, waar volgens de lokale autoriteiten 1260 hectare natuur verloren is gegaan. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
Trump beschuldigt FBI van diefstal paspoorten
De Amerikaanse oud-president Donald Trump zegt dat de FBI zijn paspoorten heeft ‘gestolen’ bij de inval in zijn resort Mar-a-Lago in Florida. De recherchedienst doorzocht Trumps huis in een onderzoek naar geheime documenten uit het Witte Huis. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing.
-
met Video
Turkije staakt verzet tegen Navo-lidmaatschap Zweden en Finland
Turkije staakt het verzet tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de Navo. Op de Navo-top in Madrid zijn de drie landen het eens geworden over de bezwaren die Turkije aanvankelijk had. Daardoor is de weg voor de twee Noord-Europese landen vrij om lid te worden. -
Australische oud-premier was stiekem ook vijf keer minister: ‘Ondermijning van democratie’
Scott Morrison (Liberale Partij) was tussen maart 2020 en mei 2021 naast premier van Australië ook minister van Gezondheidszorg, Financiën, Grondstoffen, Economie en Binnenlandse Zaken. De huidige premier Anthony Albanese (Arbeiderspartij) noemt het een ‘ondermijning van de democratie’. -
Iran ontkent betrokkenheid bij aanslag op schrijver Salman Rushdie: ‘Eigen schuld’
De Iraanse regering heeft vandaag officieel ontkend betrokken te zijn bij de aanslag op schrijver Salman Rushdie. ‘Niemand anders treft blaam dan hij en zijn aanhangers’, klinkt het. De 75-jarige auteur van het boek De Duivelsverzen werd vrijdag tijdens een lezing in de staat New York neergestoken door een 34-jarige aanvaller.