Greenpeace schip "Arctic Sunrise" aan de ketting in de haven van Murmansk, in september 2013.
Volledig scherm
Greenpeace schip "Arctic Sunrise" aan de ketting in de haven van Murmansk, in september 2013. © REUTERS

Nederland krijgt miljoenen van Rusland wegens onterecht enteren Greenpeace-schip

Nederland heeft een schikking getroffen met Rusland in de Arctic Sunrise-zaak, die al speelt sinds 2013. Greenpeace krijgt binnen afzienbare tijd een schadevergoeding van 2,7 miljoen euro. Het onder de Nederlandse vlag varende Greenpeace-schip The Arctic Sunrise werd in 2013 wereldberoemd toen de Russen het schip aan de ketting legden en de gehele bemanning arresteerden. Onder hen waren twee Nederlanders.

Minister Blok heeft de schikking vandaag getroffen met zijn Russische collega Sergej Lavrov.
,,Vandaag heb ik met collega Lavrov overeenstemming bereikt in de Arctic Sunrise-zaak. Rusland en Nederland onderstrepen het recht op demonstratie op zee. Belangrijk ook in roerige tijden met elkaar in gesprek te blijven om resultaten te kunnen bereiken’’, reageert Blok.

In een verklaring erkennen beide landen het recht op demonstratie op zee. Over onderdelen van de overeenkomst is vooraf overlegd met Greenpeace. ,,Ik ben tevreden over de afwikkeling met Rusland. Rusland erkent in een gezamenlijke verklaring dat schepen in internationale wateren niet zomaar kunnen worden geënterd en opvarenden niet zomaar gearresteerd. Het is goed dat Rusland de politieke wil heeft getoond er met Nederland uit te komen”, aldus Blok.

Het in Den Haag gevestigde Permanente Hof van Arbitrage bepaalde in 2015 dat Rusland onrechtmatig had gehandeld met het vastleggen van het schip en het arresteren van de bemanning. De te betalen schadevergoeding bedroeg toen 5,4 miljoen euro. Rusland liet toen weten de autoriteit van het hof niet te erkennen en werkte op geen enkele manier mee aan het proces. Nederland had een schadevergoeding van 7 miljoen euro geëist. Daar is nu 2,7 miljoen van over.

Barentszzee

Het schip werd in september 2013 geënterd tijdens een protestactie bij een boorplatform van het Russische staatsoliebedrijf Gazprom in de Barentszzee. De Russische marine betrad Arctic Sunrise en nam de dertig bemanningsleden mee, onder wie twee Nederlanders: campagneleidster Faiza Oulahsen en chef machinekamer Mannes Ubels.

Het schip werd aan de ketting gelegd en aan land werden de betogers aangeklaagd voor piraterij, waar vijftien jaar celstraf op staat. De verdachten kregen uiteindelijk amnestie. Het schip werd nog maandenlang vastgehouden en kwam pas in augustus 2014 terug in Amsterdam.

Faiza Oulahsen reageert verheugd op de uitspraak. Zelf zat ze maanden vast in Rusland na haar arrestatie. ,,Yes! Na zes jaar erkent Rusland eindelijk dat de entering van het Greenpeace-schip en onze detentie onterecht was. Een overwinning voor het recht op protest”, aldus Oulahsen. De VVD spreekt van een realistisch resultaat. ,,Ferm en zakelijk zijn, de kern van een realistisch buitenlandbeleid. Een goed resultaat’’, aldus een woordvoerder van de partij.

Faiza Oulahsen in oktober 2013, tijdens een van de rechtszaken tijdens haar gevangenschap in Rusland.
Volledig scherm
Faiza Oulahsen in oktober 2013, tijdens een van de rechtszaken tijdens haar gevangenschap in Rusland. © EPA
Het schip onderweg naar Nederland.
Volledig scherm
Het schip onderweg naar Nederland. © AP
 1. Duits hostel dat Noord-Korea sponsorde na jarenlang juridisch gevecht dicht

  Duits hostel dat Noord-Ko­rea sponsorde na jarenlang juridisch gevecht dicht

  Na een jarenlange juridische strijd is het doek definitief gevallen voor het City Hostel in Berlijn. Het budgethotel, dat het pand huurde van de Noord-Koreaanse ambassade, schond de EU-verordening op basis van VN-sancties die onroerendgoedtransacties met Noord-Korea verbieden. Dit tot woede en ontsteltenis van de ouders van een Amerikaanse student die overleed na een jaar lang gevangen te zijn gehouden in Noord-Korea.
 2. Vertrouwelijk politiedocument gevonden in mobieltje van medeverdachte moord Duitse politicus

  Vertrouwe­lijk politiedo­cu­ment gevonden in mobieltje van medever­dach­te moord Duitse politicus

  Zitten er bij Duitse veiligheidsdiensten sympathisanten van rechts-terroristische kringen? Dat vragen onderzoekers van de moord op CDU-politicus Walter Lübcke (65) uit Kassel zich af. Dit omdat in de smartphone van een van de twee extreemrechtse verdachten een vertrouwelijk politiedocument is gevonden met de titel: onderzoek en opsporing bij terroristische geweldsmisdrijven van nationaal belang.
 3. Nederlandse toeristen toch welkom in Griekenland, reizigers uit risicogebieden worden getest

  Nederland­se toeristen toch welkom in Grieken­land, reizigers uit risicoge­bie­den worden getest

  Griekenland gaat reizigers bij aankomst testen op het coronavirus als ze vertrokken zijn vanaf een vliegveld in een risicogebied. De Griekse autoriteiten baseren zich daarbij op gegevens van het Europese luchtvaartagentschap EASA, dat een lijst bijhoudt met luchthavens die zich bevinden in gebieden waar de kans op overdracht van het virus groot zou zijn. Daar staan nu ook de belangrijkste Nederlandse vliegvelden op, bijvoorbeeld Schiphol.