Volledig scherm
De Sint-Gillis-gevangenis in Brussel. © AFP

‘Nederlander snijdt celgenoot de keel door en gaat daarna naar afspraak met psychiater’

Een Nederlandse gedetineerde heeft vermoedelijk zijn celgenoot de keel doorgesneden in de Sint-Gillis-gevangenis in Brussel. Het lichaam werd ontdekt toen de Nederlander na een gesprek met de gevangenispsychiater teruggebracht werd naar zijn cel. Waarschijnlijk doodde hij zijn celgenoot vóór zijn therapiesessie. ,,Het lijkt zó onwaarschijnlijk dat het slachtoffer dit zelf heeft gedaan.”

De feiten speelden zich af in een zogeheten duocel van het medisch centrum, in vleugel D van de gevangenis van Sint-Gillis. Het Algerijnse slachtoffer was een zogeheten geïnterneerde, een gevangene die een misdrijf heeft gepleegd maar ontoerekeningsvatbaar werd verklaard. Zijn Nederlandse celgenoot, die ook een psychiatrisch verleden heeft, wachtte in Sint-Gillis op zijn proces wegens diefstal. 

Veel details ontbraken gisteravond nog, maar volgens informatie van de Belgische krant Het Laatste Nieuws werd de beklaagde gisterochtend door een cipier uit zijn cel gehaald voor een gesprek met de psychiater. Daar kwam de man al verward over. Toen de Nederlandse gevangene even later werd teruggebracht naar de cel, vonden ze het slachtoffer. Hij lag half verborgen onder een laken. Zijn keel leek doorgesneden. Alle hulp kwam te laat.

Vraag is nu: hoe, wanneer en door wie kwam de geïnterneerde om het leven? Het vermoeden bestaat dat de celgenoot hem ombracht vóór hij de cel verliet. Alleen: dat werd op dat moment niet vastgesteld. Tijdens zijn afwezigheid was de celdeur ook dicht. Volgens mensen die het kunnen weten, is het zo goed als uitgesloten dat het slachtoffer die verwondingen zelf aanbracht. Het parket van Brussel startte gisteren een onderzoek. Vermoedelijk is het moordwapen een mes. Beide gevangenen beschikten op hun cel over gewoon bestek - geen plastic.

Onder een laken

Het is niet de eerste moord in een Belgische gevangenis. In mei 2016 vonden cipiers in de gevangenis van Lantin onder een laken een dode gevangene toen ze hem medicijnen brachten. Zijn celgenoot gaf meteen toe dat hij zijn medegevangene had gedood. Deze moord gebeurde in de psychiatrische vleugel van de gevangenis.

De Nederlandse verdachte zat gisteravond laat nog bij de politie voor ondervraging. Hij overnachtte daar in een cel, niet in de gevangenis.