Nederlands-Spaans hersenimplantaat laat blinde vrouw weer zien: ‘Binnen 10 jaar op de markt’
DoorbraakWetenschappers van een Spaanse universiteit hebben samen met het Nederlands Herseninstituut een hersenimplantaat ontworpen waarmee blinde mensen opnieuw vormen kunnen waarnemen. Het onderzoek is mogelijk een doorbraak. Zo is het de eerste keer dat de technologie op een blind persoon wordt toegepast.
De 57-jarige Bernardeta Gómez, die zestien jaar geleden blind werd door een zenuwaandoening, kreeg het implantaat als eerste. Het bestaat uit 96 elektroden. Dat zijn stroomgeleiders waarmee een elektrische stimulatie wordt toegediend. Het toestel werd bij Gómez geplaatst in het achterste deel van haar hersenen, dat verantwoordelijk is voor het zicht. Door het implantaat kon ze opnieuw verschillende patronen en letters herkennen. De vrouw was zelfs in staat om een eenvoudige versie van het computerspel Pacman te spelen. Zodra ze van het systeem wordt losgekoppeld, valt haar zicht weer volledig weg.
‘Felle sterretjes’
,,Ik kreeg het implantaat drie jaar geleden. Tijdens de eerste onderzoeksfase boekten we niet veel vooruitgang, daarom wou ik het experiment verlengen. Na een tijd begon ik veranderingen op te merken. Zo kon ik heel felle ‘sterretjes’ zien in verschillende vormen”, aldus de 57-jarige vrouw. Die ‘sterretjes’ zijn fosfenen, een visueel fenomeen in de vorm van flitsen of witgele bolletjes bij externe druk op de oogballen. Mensen die bijvoorbeeld in hun ogen wrijven kunnen fosfenen zien.
Het was een echte ervaring, ik heb er geen woorden voor
De wetenschappers activeerden de elektroden een voor een en brachten op die manier de fosfenen op gang. Zodra het brein van Gómez gewend was geraakt aan het systeem, activeerden de onderzoekers steeds meer elektroden. ,,Toen begon ik rechthoeken en vierkanten te zien en kon ik zelfs patronen van elkaar onderscheiden. Zo zag ik het gezicht van een persoon en een hond”, zegt de vrouw. ,,Het was een echte ervaring, ik heb er geen woorden voor”, klinkt het.
Tekst gaat verder onder afbeelding.
Hollands trots
Pieter Roelfsema, hoofd van het Nederlands Herseninstituut, vertelt trots over de rol van Nederlandse onderzoekers bij het project: ,,We werken al enige tijd met de Spaanse universiteit samen om dit onderzoek op te zetten. Zo hebben wij hier onderzoek gedaan naar de implantaten bij apen, en daarbij waren de resultaten al verbazingwekkend goed.”
Hij ziet zeker mogelijkheden in het implantaat. ,,De resultaten in Spanje zijn nog maar het begin. Iedere elektrode kun je vergelijken met een pixel of een lampje op een matrixbord. Waar het implantaat in Spanje nu met 96 van die pixels ingezet is, zagen we dat het bij apen ook werkte met ongeveer 1000 pixels. Je kunt je voorstellen dat je dan veel scherper beeld krijgt. Door samen dit soort projecten op te zetten, hopen we snel mooie resultaten te bereiken.” Hij verwacht binnen tien jaar een eerste versie van het implantaat op de markt te kunnen brengen. ,,Ik ben veel te ongeduldig om er nog langer op te wachten.”
Ik ben veel te ongeduldig om er nog langer op te wachten
Het Nederlands Herseninstituut is een inzamelingsactie gestart om onderzoek naar het implantaat te ondersteunen. ,,Dit implantaat kan zo veel mensen helpen, maar het moet nog wel goed doorontwikkeld worden”, aldus Roelfsema. Zo zit het implantaat nu nog maar op een klein deel van het wel 25 vierkante centimeter grote oppervlak waar je zicht zit in de hersenen, en stoten de hersenen het implantaat nu na een jaar af. ,,Je wilt mensen natuurlijk niet voor een jaar het plezier doen dat ze weer iets kunnen zien, en daarna weer teleurstellen.”
Met het project Bring INsight, onder andere opgezet door de blinde ondernemer Hein Noortman, hoopt het Herseninstituut in totaal 6 miljoen euro op te halen zodat het implantaat zo snel mogelijk voor zo veel mogelijk mensen beschikbaar komt. Kijk hier voor meer informatie.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Radioactieve capsule in Thailand teruggevonden en lijkt gebroken
Na een dagenlange zoektocht is een vermiste capsule met radioactief materiaal gevonden in Thailand. Volgens lokale autoriteiten van de provincie Prachinburi is de capsule waarschijnlijk gebroken. Dat nieuws veroorzaakt onrust en gezondheidszorgen bij de bevolking. -
Israëlische regering maakt met wetswijziging terugkeer naar Joodse nederzettingen mogelijk
Het Israëlische parlement heeft dinsdag de weg geëffend voor de terugkeer van Joodse kolonisten naar vier nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever door een wet uit 2005 te wijzigen die hun evacuatie beval. De stap leidde tot scherpe veroordelingen door onder andere de Palestijnse Autoriteit, de Verenigde Staten en de Europese Unie. -
Mijn ziekte
‘Ik werd de operatiekamer uitgezet en dacht: ben ik die overbezorgde vader?’
Zo’n 1 miljoen Nederlanders hebben een zeldzame aandoening. Daardoor is het vaak ingewikkeld om de juiste diagnose te stellen en de goede behandeling te vinden. In deze serie vertellen ervaringsdeskundigen over de impact daarvan. Vandaag Bendert de Graaf (44) over het Bardet-Biedl Syndroom. -
PREMIUM
Student (21) werd langzaam blind, revolutionaire ingreep voorkomt doemscenario
Talha Aydin is 21 jaar, studeert in het Belgische Hasselt en had tot voor kort één zekerheid: op zijn 35e zou hij volledig blind zijn. Of misschien al veel eerder. Tot hij in het Universitair Ziekenhuis in Gent als een van de eerste twee patiënten gentherapie kreeg toegediend. ,,Nu moet ik niet meer met de schrik leven dat ik morgen of volgend jaar helemaal niets meer zal zien”, zegt Talha. ,,En toch heb ik heel hard getwijfeld of ik de operatie wel zou laten uitvoeren.”
-
Keihard rapport hekelt racistische en seksistische cultuur binnen Londense politie
De politie in Londen (de Met) krijgt er hard van langs in een onafhankelijk rapport dat dinsdag is verschenen. De grootste politiemacht van Groot-Brittannië is racistisch, vrouwonvriendelijk en homofoob en van binnenuit verrot, aldus de snoeiharde conclusies van het rapport. -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.