Volledig scherm
Reddingswerkers zijn op zoek naar de nog vermiste gids. © Mulu National Park

Nederlandse bioloog (65) bij excursie verdronken in Maleisische grot

UPDATEIn Maleisië is de 65-jarige Nederlandse bioloog Peter Hovenkamp verdronken toen een rivier in de grot waarin hij zich vrijdagmiddag bevond, plotseling overstroomde. Dat melden Maleisische media. De gids met wie hij de grot was ingegaan, wordt nog vermist. 

Acht andere toeristen kwamen met de schrik vrij, meldt de Maleisische krant The Star. Het ongeluk vond plaats in het Gunung Mulu National Park. Naar de twintigjarige gids wordt op dit moment gezocht. Een speciaal reddingsteam zoekt onder meer met touwen en helikopters naar de man, in en rondom de grot.

Het lichaam van de Nederlander werd zaterdagochtend plaatselijke tijd gevonden. Volgende plaatselijke autoriteiten steeg het water in de grot enorm snel en werd de Nederlander erdoor overvallen.

Peter Hovenkamp werkte bij Naturalis Leiden. Naturalis wil nog niet bevestigen dat het om Hovenkamp gaat, omdat de familie dat nog niet heeft bevestigd.

Hij was naar verluidt in Maleisië voor onderzoek naar varens. De grot waarin het ongeluk gebeurde staat bekend als een vleermuisgrot waar naar schatting 3 miljoen vleermuizen overdag slapen. 

Het Gunung Mulu nationaal park is een bekend en veel bezocht natuurpark in Maleisië. Het park staat vooral bekend om haar enorme grotten en toppen (kalksteenrotsen) en werd in 2000 opgenomen op de werelderfgoedlijst door UNESCO. 

Volledig scherm
Beelden van de Deer Cave (Gua Rusa) in Maleisië. © Shutterstock
Volledig scherm
Beelden van de Deer Cave (Gua Rusa) in Maleisië. © Shutterstock
Volledig scherm
Beelden van de Deer Cave (Gua Rusa) in Maleisië. © Shutterstock
Volledig scherm
De buitenkant van de betreffende grot © BesNews
  1. Tina (41) gaat dood en doet verdrietige oproep: ‘Hoe gaan mijn kindjes mij niet vergeten?

    Tina (41) gaat dood en doet verdrieti­ge oproep: ‘Hoe gaan mijn kindjes mij niet vergeten?

    Een terminaal zieke moeder uit het Belgische Halen (bij Hasselt) heeft een aangrijpende oproep gedaan op Facebook. Tina Vandenbosch (41) kreeg eerder deze maand te horen dat de kanker waartegen ze vecht is uitgezaaid en dat er geen hoop meer is op genezing. In de tijd die haar nog rest, wil ze zo veel mogelijk herinneringen achterlaten voor haar kindjes van 3 en 4 jaar. Daarvoor vraagt ze suggesties van iedereen die kan helpen.