Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © LKA NRW

Nederlandse plofkrakers aangeklaagd die ruim twee ton buit maakten in Duitsland

Twee Nederlanders zijn in de Duitse deelstaat Nedersaksen aangeklaagd voor het opblazen van twee geldautomaten. Daarbij maakten ze volgens justitie minstens 220.000 euro buit. De 31-jarige en 28-jarige verdachten hangen lange gevangenisstraffen boven het hoofd, meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Osnabrück.

De 31-jarige verdachte wordt vervolgd voor zware diefstal en het veroorzaken van een explosie in bendeverband. Hij was volgens het Openbaar Ministerie als lid van een bende betrokken bij het opblazen van geldautomaten in Twist, vlak over de grens bij Coevorden, en in Bad Iburg bij Osnabrück. Bij de eerste plofkraak, op 10 februari 2016 op een filiaal van de Sparkasse Emsland, maakten de daders ruim 120.000 euro buit. Bij de tweede, op 11 mei 2017 op een Deutsche Bank-filiaal, bedroeg de buit ruim een ton, aldus het OM. Dat vervolgt de 28-jarige als medeplichtige van de plofkraak in Twist. 

De hoofdverdachte werd medio 2019 in Nederland gearresteerd en moet voor de rechtszaak worden uitgeleverd aan Duitsland. De 28-jarige verdachte liep op 6 februari tegen de lamp op de luchthaven Zaventem bij Brussel en zit inmiddels ook vast bij onze oosterburen. Op elk van de feiten waarvan ze worden verdacht, staan gevangenisstraffen van één tot tot vijftien jaar, aldus het OM.   

Audi-bende

De twee zouden deel hebben uitgemaakt van de zogenoemde Audi-bende, die plofkraken pleegde in het Duits-Nederlandse grensgebied en zich verplaatste met gestolen Audi's. Verschillende bendeleden werden al veroordeeld in Duitsland. De plofkraak op de Sparkasse in Twist  was één van drie gewelddadige plofkraken in ruim twee maanden tijd in de iets meer dan 9.000 inwoners tellende gemeente. De  andere geldautomaten werden opgeblazen bij filialen van de Volksbank. 

De daders vluchtten telkens in een Audi A4 Combi richting de Nederlandse grens, meldde Dagblad van het Noorden destijds. De plofkraak bij de Sparkasse vond omstreeks 03.00 uur plaats en ging gepaard met veel lawaai gepaard. “Ook deze keer werd gas in de automaat tot ontploffing gebracht. Het bankgebouw liep grote schade op. Omwonenden zagen twee in zwart geklede mannen wegrennen. Sinds de zomer van 2015 is het al de zeventiende plofkraak in de grensregio”, aldus de krant. 

 De politie gaat ervan uit dat Nederlandse criminelen het op de Duitse banken voorzien hebben omdat de geldautomaten minder goed beveiligd zijn. 

  1. Britse vrouw (45) voor 22ste keer moeder geworden: ‘Doodeng om nu in ziekenhuis te bevallen’

    Britse vrouw (45) voor 22ste keer moeder geworden: ‘Doodeng om nu in ziekenhuis te bevallen’

    Sue (45) en haar 49-jarige echtgenoot Noel Radford uit Groot-Brittannië zijn dit weekend de trotse ouders geworden van hun tweeëntwintigste kind: een meisje dat na een bevalling van circa 10 uur ter wereld kwam. Het grootste en vruchtbaarste gezin van Engeland, wonend in het kuststadje Morecambe, is volgens eigen zeggen superblij met de kerngezonde baby die geheel tegen de zin van de moeder in, in het ziekenhuis werd geboren.
  2. Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Een ziekenhuis in het Belgische Luik riskeert schadeclaims van coronapatiënten die een bed op de intensive care geweigerd zagen. Eén familie heeft inmiddels al een kort geding aangespannen om een 91-jarige patiënt met verschillende aandoeningen toch op de ic te krijgen. Artsen reageren verontwaardigd. ,,Erg wrang voor degenen die in oorlogssituaties zoals deze dag en nacht het beste van zichzelf staan te geven. Die mensen zouden niet nog eens rechtszaken mogen riskeren.”