Een van de gesponsorde racebolides van de Nederlandse groep
Volledig scherm
Een van de gesponsorde racebolides van de Nederlandse groep © Polizei

Nederlandse vriendengroep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatracers behandeld!’

Een Nederlandse vriendengroep bestaande uit twaalf mannen is gisteren in Duitsland aangehouden op verdenking van deelname aan een illegale straatrace en het in gevaar brengen van een jonge voetganger, meldt de Duitse politie. De Nederlandse autoliefhebbers, die op weg waren naar Oostenrijk, ontkennen de beschuldigingen en laten een advocaat naar de zaak kijken. ,,We zijn als een stelletje criminele straatracers behandeld!”, briest een van de deelnemers tegen deze nieuwssite.

De bevriende Nederlanders brachten de nacht door in München om vanuit daar hun reis te vervolgen naar Oostenrijk. Ze reden in klassieke auto’s met ‘een maximale waarde van vijfhonderd euro’ en ontkennen dus dat ze deel hebben genomen aan een illegale straatrace. ,,Met die roestbakken kun je echt niet met hoge snelheid over de weg scheuren. We maakten gewoon een mooie tourtocht. Een junkyardtour door Duitsland en Oostenrijk. Van een race is absoluut geen sprake.”

Bombarie

De autoliefhebbers, die deze week toevalligerwijs figureerden in een item van Powned, vertrokken donderdag met veel bombarie uit hun hotel. ,,Met toestemming van het personeel staken we enkele gekleurde rookbommen af. Er was geen enkel sprake van gevaar. Het is absoluut niet zo dat we zwaar vuurwerk uit onze wagens hebben gegooid, of zo”, beweert de deelnemer, die liever anoniem wil blijven. Toch hebben enkele ooggetuigen de Duitse politie gewaarschuwd na het zien van de rookbommen.

In een flinke colonne vertrok de groep uit München om via de A95 richting Oostenrijk te rijden. De Duitse politie meldt dat de Nederlanders zich schuldig maakten aan gevaarlijk rijgedrag. Volgens woordvoerder Stefan Sonntag belden meerdere verkeersdeelnemers het noodnummer vanwege het gevaarlijke rijgedrag dat de Nederlanders op hoge snelheid vertoonden. 

Ter hoogte van Starnberg zou een van hen bovendien een rood verkeerslicht genegeerd hebben. Een kind zou tijdens het oversteken aan de dood zijn ontsnapt. ,,Daar weten wij helemaal niets van”, zegt de deelnemer. ,,We zijn hier ook helemaal niet voor bekeurd. Geen idee waar dit vandaan komt.”

Ruitenvloeistof gecontroleerd

Na een twintig kilometer lange achtervolging lukt het de politie de vijf auto’s ter hoogte van een tankstation bij Pähl tot stoppen te dwingen. ,,Het begon met twee politiewagens, maar daarna werden we al snel omsingeld door heel veel politie. Alles werd van ons afgenomen en alles werd doorzocht, tot aan de ruitenvloeistof toe. Echt totaal onnodig, we werden als criminelen behandeld, terwijl er niets aan de hand was”, beweert de Nederlander.

De betrokkenen, allen Nederlandse mannen tussen de 18 en 55 jaar oud, werden naar het politiebureau in Weilheim gebracht. Daar hebben ze ruim drie uur moeten wachten. ,,Ze hebben onze voertuigen uitvoerig gecontroleerd. Ze kwamen amper door de keuring heen, maar daarna mochten we gewoon weer gaan. In onze auto’s. Zonder bekeuring. Met al onze rijbewijzen. Daarom komt dit verhaal voor ons nu totaal uit de lucht vallen. De politie wil met dit bericht gewoon laten weten dat ze niet van dergelijke tourtochten houden. Onze advocaat gaat dit probreren recht te zetten.”

De Duitse politie laat weten de zaak in onderzoek te hebben. Jagermeister, het bedrijf dat als sponsor op een van de voertuigen staat afgebeeld, benadrukt dat zij de vriendengroep niet sponsoren.

Een van de gesponsorde racebolides van de Nederlandse groep
Volledig scherm
Een van de gesponsorde racebolides van de Nederlandse groep © Polizei
  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.