Nederlandse YouTubers Govert en Ties riskeren zes maanden cel na arrestatie Area 51

Update/VideoDe politie in het Amerikaanse Nye County heeft woensdag twee Nederlanders gearresteerd die het zwaar beveiligde Area 51 in Nevada wilden binnendringen. Het gaat om YouTubers Ties Granzier (20) uit het Limburgse Linne en Govert Sweep (21) uit Boxmeer.

De twee werden gesnapt in hun huurauto op Nevada National Security Site (nabij Area 51) in Nye County. Ze waren al enkele kilometers het terrein binnengedrongen. Volgens de lokale politie verklaarden de twee bij hun aanhouding dat ze heel goed Engels begrepen, maar bewust de borden ‘do not enter’ en ‘no trespassing’ (verboden toegang) hadden genegeerd, omdat ze het terrein wilden verkennen.

YouTube

Toen Ties de agenten vertelde dat hij een YouTuber is en een video voor zijn kanaal wilde maken – hij heeft 735.000 volgers – besloot de politie de auto te onderzoeken. Daarbij werden enkele camera’s gevonden, evenals een drone en opnames die al van het terrein waren gemaakt. Beide Nederlanders werden daarop gearresteerd en vastgezet in de gevangenis van Nye County bij Las Vegas.

Volledig scherm
Govert Sweep (21) en Ties Granzier (20) © Nye County Sheriff's Office

‘Verschrikkelijk’

De ouders van de twintigjarige Ties uit het Limburgse Linne zijn zeer aangeslagen door de arrestatie. Ze hebben nog niets gehoord van Amerikaanse of Nederlandse instanties. ,,We weten niks. We moesten vanmorgen alles uit het nieuws horen”, vertelt vader Stefan Granzier. ,,We hopen vandaag meer informatie te krijgen.” 

Thomas Scherpenzeel, de manager van Ties, heeft ook geen informatie. ,,Voor de ouders is dit verschrikkelijk, dat je kind in de cel zit en je op geen enkele manier contact kan krijgen. Het dichtstbijzijnde Nederlandse consulaat zit in San Francisco en daar is het nu midden in de nacht. We kunnen dus niemand bereiken. Er is contact met Buitenlandse Zaken, maar ook zij lopen tegen het probleem aan dat het daar midden in de nacht is.”

Bij de familie Granzier zijn op dit moment nog geen concrete plannen om naar Nevada af te reizen. Eerst wordt verdere berichtgeving afgewacht. In het kader van het onderzoek wil de familie verder niks zeggen over de precieze reden van het bezoek van de jongens aan het zwaarbeveiligde gebied. Wel kan manager Scherpenzeel bevestigen dat de twee YouTubers elkaar kennen. Of het echt goede vrienden zijn, weet hij niet. ,,Het zijn in ieder geval geen vreemden van elkaar. Ze hebben ook al eerder samen video's opgenomen.”

Over een eventuele straf voor de jongens wordt nog niet nagedacht. ,,We bekijken het stap voor stap. We willen eerst meer informatie.” Voor het overtreden van een militaire basis staat in de staat Nevada een maximale straf van zes maanden, een boete van 500 euro of allebei.

Lees onder verder.

Avonturier

De twee jongens hebben allebei een YouTube-kanaal. Ties heeft onder meer een gamekanaal en eentje waarop hij stunts uithaalt. Govert bezoekt op zijn kanaal vooral verlaten of verboden plekken. Hij is een zogeheten ‘urban explorer’. Afgelopen zomer probeerde hij bijvoorbeeld met succes een bewaakte legerbasis in Nederland te betreden. De basis is niet meer in gebruik, maar doet dienst als oefenterrein voor terreureenheden. In een eerder interview met De Gelderlander gaf de 21-jarige Govert aan dat het hem niet alleen om entertainment gaat. ,,Ik kies plekken uit met een interessante geschiedenis. Mijn video’s zijn half documentaire, half horrorfilm.”

De video's van Govert blijven niet onopgemerkt. Hij heeft ruim 300.000 abonnees en werd recentelijk nog landelijk nieuws in België toen hij een verlaten, niet afgebouwde metrotunnel bezocht. De mensen die boven de tunnel woonden wisten niet dat deze er zat, wat leidde tot een maatschappelijk debat in België.

Volledig scherm
Een van de borden die de jongens genegeerd hebben. © Nye County Sheriff's Office

Urban Exploring

De video's van Ties en Govert vallen op YouTube onder het onderwerp ‘Urban Exploring’, dat ook wel Urbex of UE wordt genoemd.(Zie de uitklapbare uitleg eerder in dit artikel.

Kort gezegd houdt het in dat YouTubers verlaten, afgesloten of niet-toegankelijke locaties bezoeken. Doorgaans zit er een horroraspect aan vast. Zo suggereert Govert Sweep in zijn video's meerdere malen dat het spookt in de gebouwen die hij bezoekt. Ook doen Urban Explores vaak alsof ze worden achtervolgt.  

YouTuber Govert Sweep vertelt in een eerdere video over Urban Exploring:

Volledig scherm
Area 51 trekt veel toeristen aan. © AP
  1. Modemerk onder vuur vanwege hoodies met ‘kogelgaten’ en plaatsnamen schietpartijen VS

    Modemerk onder vuur vanwege hoodies met ‘kogelgaten’ en plaatsna­men schietpar­tij­en VS

    Het Amerikaanse modemerk Bstroy, opgericht door hiphopfanaten Brick Owens en Dieter Grams, ligt onder vuur omdat het zogenoemde hoodies (shirts met capuchon) op de markt brengt met ‘kogelgaten’ en namen van steden in de VS waar de afgelopen jaren veel doden vielen bij schietpartijen. De tijdens de New York Fashion Week gepresenteerde collectie is bij velen in het verkeerde keelgat geschoten.