Volledig scherm
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu waarschuwt Iran: ,,Iran heeft nergens immuniteit.’’ © AP

Netanyahu waarschuwt Iran na Israëlisch bombardement Syrië

De Israëlische luchtmacht heeft bombardementen in Syrië uitgevoerd om te voorkomen dat Iran een aanval op het land zou uitvoeren met zogenoemde ‘killer-drones’. Dat heeft het Israëlische leger zondag bekendgemaakt.

Israëlische vliegtuigen voerden een luchtaanval uit op het Syrische dorp Akraba, ten zuidoosten van Damascus, aldus legerwoordvoerder Jonathan Conricus.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde kort na de aanval via Twitter met lof voor de strijdkrachten van zijn land en een waarschuwing aan aartsvijand Iran. ,,Iran heeft nergens immuniteit. Onze troepen opereren overal tegen de Iraanse agressie.’’

Volgens legerwoordvoerder Conricus was de Quds-brigade, de elite-eenheid van de Iraanse Revolutionaire Garde, van plan om met wat hij ‘killer-drones’ noemde, doelwitten in het noorden van Israël aan te vallen. De drones zouden springstoffen bevatten en dienst doen als raketten. De Israëliërs houden Iran en Syrië voor de aanvalsplannen verantwoordelijk.

Het Israëlische leger is momenteel in verhoogde staat van paraatheid, met de bedoeling om ,,op elke mogelijke gebeurtenis te reageren’’, aldus Conricus. ,,We zullen actie ondernemen tegen iedereen die Israëlische doelen wil aanvallen.’’

Het Israëlische leger voert regelmatig aanvallen uit op doelwitten in Syrië. Die bombardementen richten zich volgens waarnemers op strijdkrachten die banden hebben met Iran. Israël wil zo voorkomen dat zijn aartsvijand voet aan de grond krijgt in Syrië. De regering in Teheran onderhoudt nauwe banden met de Syrische president Bashar al-Assad en steunt talrijke milities die in de burgeroorlog aan de zijde van de regeringstroepen vechten.

  1. Zus van in Kenia vermoorde oud-topman Philips zal begrafenis van broer niet bijwonen

    Zus van in Kenia vermoorde oud-top­man Philips zal begrafenis van broer niet bijwonen

    De in Kenia vermoorde Nederlander Tob Cohen (69) zal morgen begraven worden zonder dat zijn zus daarbij aanwezig is. Zij keerde gisteren terug naar Nederland, bevestigt een boezemvriend van de golfmagnaat en voormalig topman van Philips tegenover deze site. Cohens Keniaanse weduwe - hoofdverdachte in de zaak - hoopt toestemming te krijgen om de gevangenis te mogen verlaten voor de begrafenisplechtigheid.