Populaire smaken als ‘bubble gum’ en ‘cotton candy’ zouden speciaal ontworpen zijn voor de jeugd.
Volledig scherm
Populaire smaken als ‘bubble gum’ en ‘cotton candy’ zouden speciaal ontworpen zijn voor de jeugd. © ANP XTRA

New York gaat e-sigaretten met smaakjes verbieden

De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, gaat alle elektronische sigaretten met smaakjes verbieden, zo kondigde hij zondag aan. Alleen e-sigaretten die naar tabak of menthol smaken, mogen blijven. De beslissing is het gevolg van de groeiende stroom berichten over Amerikanen die als gevolg van het ‘vapen’ een longziekte ontwikkelen of zelfs overlijden.

De gouverneur wees erop dat populaire smaken als ‘bubble gum’ en ‘cotton candy’, speciaal bedacht zijn voor de jeugd. ,,Vapen is gevaarlijk, punt uit’’, aldus Cuomo. ,,Het is jongeren verslaafd maken aan nicotine, op erg jonge leeftijd.’’ Hij wil ook de leeftijd waarop e-sigaretten mogen worden gekocht verhogen van 18 naar 21 jaar.

Het verbod zou al op 4 oktober kunnen ingaan, verklaarde een adviseur. Het departement Gezondheid gaat twee weken uittrekken om verkopers van de nieuwe maatregel op de hoogte te brengen.

Eerder waren er al geluiden dat president Trump een nationaal verbod op de e-sigaret met smaakjes overweegt. Maar de gouverneur van New York wil daar dus niet op wachten. 

Nederlands verbod

Volgens staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis heeft Nederland al strengere regels voor e-sigaretten, zoals een leeftijdsgrens voor verkoop, een reclameverbod en beperkingen aan bijvoorbeeld de hoeveelheid nicotine. Nederland gaat wel opnieuw onderzoek doen naar de gezondheidsrisico’s van e-sigaretten. Blokhuis: ,,We hebben nog niet met de Amerikaanse FDA van gedachten kunnen wisselen wat de directe aanleiding is en wat ze nu precies van plan zijn. Maar we gaan dat gesprek zeker voeren, ook omdat ik wil weten of er nieuwe inzichten zijn waar we in Nederland rekening mee moeten houden.”

 1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

  Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Nederlands lid ‘Pink Panther-bende’ voor de rechter wegens roofmoord en juwelendiefstallen

  Nederlands lid ‘Pink Pan­ther-ben­de’ voor de rechter wegens roofmoord en juwelen­dief­stal­len

  Tien jaar na de gewelddadige dood van een oud-burgemeester in Zwitserland heeft justitie het onderzoek afgerond en drie verdachten aangeklaagd. Het gaat om een 40-jarige Nederlander en twee Serviërs. Ze worden beschuldigd van moord en diefstal met geweld en zouden deel uitmaken van de ‘Pink Panthers’, een criminele organisatie die in heel Europa toesloeg, melden Zwitserse media.