New York wil recht op abortus en anticonceptie in wet vastleggen
De Amerikaanse staat New York wil het recht op abortus en anticonceptie verankeren in de wetgeving van de staat, nadat het hooggerechtshof afgelopen week het federale recht op abortus annuleerde. De Senaat van de staat keurde daarover vrijdag een wettekst goed.
Met het Equal Rights Amendment onderscheidt de politiek progressieve staat zich door als een van de eerste de reproductieve rechten wettelijk te beschermen.
Het amendement gaat echter verder dan dat, meldt de krant The New York Times. Het verbiedt de overheid om te discrimineren op basis van een reeks kenmerken zoals ras, etniciteit, afkomst, handicap of geslacht. Op de lijst staan ook seksuele oriëntatie, genderidentiteit en -expressie en zwangerschap expliciet vermeld.
We kunnen ons niet langer permitteren om risico’s te lopen, omdat de conservatieven niet alleen alles voor de rechtbank zullen brengen, maar ook alle rechtbanken beginnen te controleren
Het Huis van Afgevaardigden van de staat moet de tekst nog goedkeuren, waarna de bevolking zich tijdens een referendum over de wet mag uitspreken. De wet kan daarom pas ten vroegste in 2024 van kracht worden.
,,We kunnen ons niet langer permitteren om risico’s te lopen, omdat de conservatieven niet alleen alles voor de rechtbank zullen brengen, maar ook alle rechtbanken beginnen te controleren”, zei de Democratische senator Liz Krueger, die het amendement heeft opgesteld. ,,Het wordt steeds belangrijker om zaken te verankeren in de grondwet of de wetten van de staten.”
Hooggerechtshof
Het hooggerechtshof maakte op 24 juni een einde aan het historische arrest Roe versus Wade uit 1973, dat het federale recht op abortus verzekerde. Staten kunnen nu zelf kiezen of ze abortus wel of niet toelaten, en onder welke voorwaarden. Ongeveer de helft van de staten, vooral in het centrum en het zuiden van het land, zouden abortus willen verbieden of hebben dat al gedaan.
Een tiental progressieve staten - naast New York ook onder meer Vermont, Maryland, Californië en Washington - heeft al aangegeven het recht op abortus wel te willen beschermen.
Democraten halen 80 miljoen dollar binnen
De annulering van het arrest mag dan wel een grote politieke nederlaag zijn voor de Democraten, de partij ziet wel een sterke toename van de financiële steun. In een week tijd hebben de Democraten en organisaties die de partij steunen meer dan 80 miljoen dollar (ruim 76 miljoen euro) opgehaald. Dat schrijft het Amerikaanse persagentschap Associated Press.
Het hoge bedrag toont aan dat de uitspraak van het Hof de kiezers motiveert om naar de stembus te trekken. In zijn toespraak na de uitspraak zei president Joe Biden ook al dat de kiezers hun stem moeten laten horen en bij de Midterms in november moeten stemmen voor politici die het recht op abortus in de wet willen verankeren. Die boodschap lijken donoren dus begrepen te hebben.
Bronnen binnen de Democratische partij wijzen er echter op dat de meeste middelen geschonken worden aan nationale campagnes, terwijl het abortusbeleid nu juist op het niveau van de staten wordt bepaald. En uitgerekend op dat niveau staan de Republikeinen veel sterker, omdat ze jarenlang geld gepompt hebben in belangrijke lokale verkiezingen die vaak over het hoofd gezien worden, legt AP uit.
,,De Democraten kunnen het zich niet meer permitteren om verkiezingsraces die minder prominent op de stembiljetten staan systematisch te verwaarlozen, zeker nu de Republikeinen binnendringen in onze beslissingen rond gezondheidszorg, onze slaapkamers en onze huwelijken”, zegt Gabrielle Chew, de woordvoerder van het Democratic Legislative Campaign Committee, dat verkiezingen op staatsniveau mede ondersteunt. ,,Dit moet een wake-upcall zijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verliezer verkiezingen Kenia legt zich niet neer bij uitslag
De verliezer van de presidentsverkiezingen in Kenia legt zich niet neer bij de uitslag. Oppositieleider Raila Odinga, die werd gesteund door vertrekkend president Uhuru Kenyatta, zei alle mogelijke juridische stappen te overwegen. -
Topman Trump Organization bekent schuld aan belastingfraude
Financieel topman Allen Weisselberg van The Trump Organization heeft in de rechtszaal schuldig gepleit aan belastingfraude. De 75-jarige Weisselberg, die sinds de jaren 80 werkt voor het onroerendgoedbedrijf van Donald Trump en diens familie, gaf in een deal met justitie toe dat het bedrijf jarenlang belastingen ontdook door hem en andere werknemers te belonen met extraatjes als huisvesting, privéonderwijs en auto’s die buiten de boeken werden gehouden. -
Iran ontkent betrokkenheid bij aanslag op schrijver Salman Rushdie: ‘Eigen schuld’
De Iraanse regering heeft vandaag officieel ontkend betrokken te zijn bij de aanslag op schrijver Salman Rushdie. ‘Niemand anders treft blaam dan hij en zijn aanhangers’, klinkt het. De 75-jarige auteur van het boek De Duivelsverzen werd vrijdag tijdens een lezing in de staat New York neergestoken door een 34-jarige aanvaller. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper.
-
activisten boos
Moeder van twee jonge kinderen krijgt 34 jaar cel in Saoedi-Arabië voor gebruik Twitter
In Saoedi-Arabië is een moeder van twee jonge kinderen veroordeeld tot een historisch lange gevangenisstraf van 34 jaar omdat zij volgens de regering publieke onrust zou veroorzaken met haar Twitteraccount. Mensenrechtenorganisaties reageren geschokt op de veroordeling van de 34-jarige Salma al-Shehab. -
PREMIUMIn kaart
Abortusvrijheid wint overal ter wereld terrein, maar toch is er vrees voor de anti-abortuslobby
Heeft het schrappen van het nationale recht op abortus in de Verenigde Staten ook effect op andere landen? Vrouwenrechtenorganisaties vrezen dat de Amerikaanse anti-abortuslobby het vizier vanaf nu meer op het buitenland richt, waaronder Europa. ,,Terwijl het in veel landen juist de andere kant opging.’’ Bekijk op onze wereldkaart hoe de regelgeving per land is. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé.