Volledig scherm
De cover van National Geographic voor de editie van juni © National Geographic

Nieuwe cover National Geographic: een toekomstig icoon?

Maandblad National Geographic staat bekend om zijn sterke covers waarop vaak een prachtige foto of een treffend beeld de aandacht trekt. Ook komende maand is het weer raak. Mogelijk gaat de voorpagina van juni zelfs de geschiedenisboeken in: het beeld gaat in elk geval viraal.

Het was fotoredacteur Vaughn Wallace die gisteren de cover online dropte, waarna zijn bericht direct veelvuldig gedeeld en geliket werd. Het juninummer gaat voornamelijk over de plasticvervuiling van onze planeet, en het beeld - gecreëerd door Jorge Gamboa - geeft die problematiek treffend weer. Wat boven het water een ijsberg lijkt te zijn, blijkt uiteindelijk een plastic zak. ,,Briljant en deprimerend tegelijk”, oordelen heel wat mensen op sociale media.

De cover wordt nog frappanter als je weet dat wetenschappers onlangs een plastic zak hebben aangetroffen in de Marianentrog - de diepst bekende plek in de oceaan, voor de kust van Japan en China. Dat er op bijna 11 kilometer diepte afval wordt gevonden, is meer dan verontrustend.

Binnenin het tijdschrift wordt het probleem uitgebreid weergegeven aan de hand van prachtige foto’s en infographics. De cijfers zijn duizelingwekkend: elke minuut gaan een miljoen plastic flesjes over de toonbank, waarvan de meeste uiteindelijk op een stortplaats terechtkomen. Of in de oceaan, waar ieder jaar zo’n 5,3 tot 14 miljoen ton plastic wordt gedumpt - en er drijft al zo’n 150 miljoen ton rond. Er wordt geschat dat het gewicht van plastic in onze oceanen in 2050 het gewicht van de vissen zal overschrijden.

National Geographic wil dat die afvalberg kleiner wordt en geeft alvast het goede voorbeeld. Vanaf nu zal het plastic cellofaan rond de tijdschriften vervangen worden door recyclebaar papier.

  1. Getatoeëerde naaktkat Bes ontsnapt, volgers baasje blij: ‘Die wilde niet nog meer pijn’

    Getatoeëer­de naaktkat Bes ontsnapt, volgers baasje blij: ‘Die wilde niet nog meer pijn’

    De Russische blogger en sportfanaat Rustam Shafiev (35) is ten einde raad omdat zijn getatoeëerde naaktkat Bes al een paar dagen spoorloos verdwenen is. De zogenaamde Sphynx, een van oorsprong Canadees ras dat door fokkers muteerde tot een ‘roofdier’ zonder haren, sprong uit een autoraampje toen ‘Kara Fight’(de artiestennaam van de Rus) een bezoek bracht aan het dorp Pervomaisky in de buurt van Jekaterinenburg.