Volledig scherm
De voskat. © AFP

Nieuwe ‘schattige’ kattensoort ontdekt op eiland Corsica

Wetenschappers hebben een nieuwe kattensoort ontdekt op het Franse eiland Corsica. De flink uit de kluiten gewassen dieren leven er al sinds mensenheugenis, maar men ging er aanvankelijk vanuit dat het een kruising van bestaande rassen was. Op basis van dna-onderzoek is nu gebleken dat het om een losstaande soort gaat die de officiële benaming Ghjattu volpe (voskat) heeft gekregen. 

Naar verluidt leven er op het eiland in de Middellandse Zee nog maar zestien exemplaren van de soort die wetenschappelijk erkenning zal krijgen. De katten zijn groter dan een doorsnee poes. Gemeten vanaf de neus tot het puntje van hun staart zijn ze ongeveer 90 centimeter lang. De dieren hebben brede oren, korte snorharen en sterk ontwikkelde hoektanden. Verder hebben ze gestreepte voorpoten en staarten, donkere achterpoten en een naar rood neigende buik. Hun vacht is kort en dik, waardoor de beharing fungeert als een natuurlijke bescherming tegen vlooien en teken. Het karakter van de voskatten wordt door experts omschreven als ‘lief en schattig’.

Pierre Benedetti, een medewerker van de Office Nationale des Forets et de la Chasse (het Franse instituut voor bos en jacht, red.), is laaiend enthousiast over de vondst. ,,Het gaat om een wilde, natuurlijke soort die nog niet bij de wetenschap bekend was. Waarschijnlijk komt dat, omdat de dieren zich onopvallend gedragen en vooral in nachtelijke uren actief zijn.” Zijn collega Charles-Antone Cecchini noemt de aanstaande erkenning van de soort een bevestiging van verhalen uit de Corsicaanse mythologie. ,,Daarin werd al gesproken over vosachtige boskatten die tot wanhoop van herders de uiers van schapen en geiten aanvielen.”

Gespot in een kippenhok

In 2008 werd op Corsica voor de eerste keer een Ghjattu volpe gezien in een kippenhok. Onderzoek volgde, maar pas vier jaar later kon het dna van de dieren worden afgenomen en gedetailleerd in kaart worden gebracht. De afgelopen jaren is het genetisch materiaal vergeleken met dat van andere in het wild levende soorten zoals de Europese wilde kat en de Afrikaanse boskat. Volgens Bendetti gaat het in het geval van de voskat om een losstaande soort. ,,Het is nog een mysterie hoe ze op het eiland zijn beland. Vermoedelijk zijn ze rond 6500 voor Christus uit het Midden-Oosten meegenomen door boeren.” De katten, die niet meer in hun oorspronkelijke habitat buiten Corsica voorkomen, krijgen de komende tijd identificatiechips om ze makkelijker te kunnen bestuderen.

Volledig scherm
Pierre Benedetti (links) en Charles Antoine Cecchini tonen de voskat. © AFP
Volledig scherm
De Felis Silvestris oftewel de voskat die op Corsica leeft. Op de foto staat een levend exemplaar. © AFP
Volledig scherm
© AFP