Nog 1191 mensen in Afghanistan wachten op overbrenging naar Nederland
Nog 1191 mensen in Afghanistan wachten op overbrenging naar Nederland. Dat schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer. Sinds de evacuatie in augustus zijn nog 1239 mensen uit Afghanistan overgekomen.
Onder de achterblijvers bevinden zich nog tweehonderd Nederlanders of mensen met verblijfsrecht in Nederland. Volgens de laatste cijfers wachten nog 330 mensen uit Afghanistan in een ander land op hun reis naar Nederland. Kort nadat de taliban op 15 augustus de macht grepen in de Afghaanse hoofdstad Kaboel evacueerde Nederland met een militaire operatie in een week tijd zo’n 2500 mensen uit het land. Niet iedereen die daarvoor in aanmerking komt, kon mee met de defensietoestellen.
Het is ‘moeilijk te voorspellen’ hoe lang het nog zal duren om alle mensen uit Afghanistan te halen, schrijven ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). De Tweede Kamer debatteert donderdag over Afghanistan.
Paspoort
Onder de achterblijvers zijn Nederlanders die op familiebezoek waren, maar ook een grote groep Afghaanse ‘helpers’ die onder druk van de Tweede Kamer op de evacuatielijst staan. Het kabinet zei in oktober zich ‘in te spannen’ om nog zo’n 2100 mensen uit Afghanistan te halen. Dat gaat niet gemakkelijk: vaak is een paspoort vereist om een plek op een chartervlucht te bemachtigen en veel Afghanen hebben alleen een tazkera, een Afghaans ID-bewijs. In Kaboel is het inmiddels weer mogelijk om paspoorten aan te vragen, maar dat is niet ongevaarlijk: de lange rijen die bij de kantoren staan, zijn een doelwit voor terroristen.
Ook baby’s en kleine kinderen dienen over een paspoort te beschikken als zij het land willen verlaten. ,,Zonder paspoort is het vrijwel onmogelijk mensen naar Nederland over te brengen, omdat ook buurlanden een paspoort (en visum) eisen om doorreis toe te staan”, aldus het kabinet.
De ambassadeurs hebben bovendien te maken met diplomatieke hordes. Evacuaties uit Afghanistan gaan vooral op twee manieren: met een vlucht vanaf de luchthaven van Kaboel naar Doha in Qatar of over land via Pakistan. Maar Pakistan vreest een vluchtelingenstroom uit Afghanistan, waardoor het land uiteindelijk de grens sloot – ook voor Nederlandse evacués. En Nederland heeft in de aanloop naar het WK voetbal kritiek op de mensenrechten en arbeidsomstandigheden in Qatar, maar moet tegelijkertijd de regering van het land te vriend houden. Hun hulp is nodig om mensen van de Nederlandse lijst te evacueren.
Haast maken
Afgelopen december spanden vier Afghaanse gezinnen die op de Nederlandse evacuatielijst staan een kort geding aan. Drie gezinnen zijn familie van een tolk die voor Nederland in Afghanistan werkte. Het vierde gezin is familie van een Nederlandse militair die meerdere keren naar Afghanistan werd uitgezonden. De gezinnen zitten al sinds augustus (toen de taliban de macht overnamen in Afghanistan) ondergedoken, vrezen te worden opgepakt en willen zo snel mogelijk weg uit het land. De rechter oordeelde in januari dat Nederland geen ‘extra inspanningen’ hoeft te leveren om drie Afghaanse gezinnen zo snel mogelijk vanuit Kaboel naar Nederland te halen. ,,Het is niet aannemelijk dat het sneller kan”, zei de rechter.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Finland en Zweden op drempel van de Navo. Hoe zal Poetin reageren? ‘Dit is hét moment’
Een Fins en Zweeds Navo-lidmaatschap wordt met de dag waarschijnlijker. Een historische stap voor beide landen, ingegeven door de oorlog in Oekraïne. ‘Ruslands handen zijn gebonden in Oekraïne. Dit is het moment.’ -
met video
Dit gebeurde er vannacht: eerste Russische soldaat voor rechter en wanhopige oproep aan Elon Musk
Een 21-jarige Russische sergeant moet in Oekraïne terechtstaan voor oorlogsmisdaden. De Oekraïense hoofdaanklager Irina Venediktova meldt dat hij de eerste Russische soldaat is die voor de rechter verschijnt. De sergeant is in Oekraïense hechtenis. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
met video
Rome zet zich schrap voor de varkenspest
Onder wilde zwijnen in Rome is Afrikaanse zwijnenpest geconstateerd. De gemeente wil delen van een groot natuurpark uit voorzorg afsluiten en varkens en wilde zwijnen ruimen.
-
PREMIUM
Wat zijn de regels bij een oorlog? ‘Rusland heeft recht om tot geweld over te gaan geschonden’
Het lijkt er vaak niet op, maar ook in een oorlog heeft niet iedereen vrij spel. Wie zich niet aan de regels houdt, komt er in de praktijk echter vaak mee weg. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
Nog eens 21 mensen ‘met koorts’ overleden in Noord-Korea
Noord-Korea heeft zaterdag melding gemaakt van 21 mensen die zijn overleden ‘terwijl ze koorts hadden’. Nog eens 280.810 mensen met symptomen worden op dit moment behandeld, meldt staatspersbureau KCNA. In de afgelopen 24 uur werd bij 174.440 mensen koorts vastgesteld.