Nog maar twee of drie stuks groente per persoon, want in Groot-Brittannië zijn grote tekorten
Supermarkten in het Verenigd Koninkrijk zetten klanten op rantsoen door een schaarste aan groente en fruit uit Spanje en Noord-Afrika. De minister van Landbouw raadt Britten aan de koolraap te omarmen.
In de Tesco-supermarkt in de Noord-Londense wijk Islington ligt de groente- en fruitafdeling erbij als een maanlandschap. Komkommers, kroppen sla, paprika’s en tomaten zijn al dagen niet meer verkrijgbaar. De crisis in Islington staat niet op zichzelf. Overal in het Verenigd Koninkrijk kampen grootgrutters met tekorten aan import afkomstig uit Zuid-Europa en Marokko.
Maximaal twee of drie stuks
De nood is zo hoog dat de directies van giganten Sainsbury’s, Aldi, Morrisons en Tesco hebben besloten rantsoenen in te stellen. Niemand krijgt meer dan twee à drie stuks van de nauwelijks voorradige producten mee. Dit komt door ‘weerbarstige weersomstandigheden’, vermelden geplastificeerde notities op de schappen. Voor een deel klopt dat, maar de problemen liggen dieper.
In deze periode importeert het Verenigd Koninkrijk 90 procent van de sla. Voor tomaten ligt dat percentage nog hoger. De Spaanse oogst ging door een combinatie van een hittegolf en extreme kou in de winter de mist in. Door overstromingen in Marokko en stormen op de Middellandse Zee kon niet worden geleund op Noord-Afrika. Het leidde tot een bizarre uitspraak van minister Thérèse Coffey van Landbouw. De Britten moeten volgens haar niet zeuren, maar de koolraap gaan omarmen.
de voedingsindustrie ‘aanzienlijk is verstoord door de brexit’
Coffey stelde, enigszins onhandig, dat het Verenigd Koninkrijk in lijn met de idealen van de brexit voor zichzelf moest kunnen zorgen om dergelijke situaties te voorkomen. De opmerking deed denken aan de schraalte tijdens WOII, toen de koolraap in vrijwel elke maaltijd voorkwam. Ze leidde tot leedvermaak bij Spanjaarden, die foto’s van volle schappen op sociale media postten. Voelden de Britten de gevolgen van hun eigen falen?
‘Verstoord door de brexit’
Justin King, voormalig directeur van Sainsbury’s, wijst de uittreding uit de EU als oorzaak aan. Op BBC Radio 4 gaf hij aan dat de voedingsindustrie ‘aanzienlijk is verstoord door de brexit’. Door zich los te koppelen van de Europese agrarische markt, kan het VK bij tegenwind minder makkelijk leunen op deze infrastructuur.
,,Als Spaanse bedrijven nu worden benaderd, kiezen ze er dan voor om aan de Britten te leveren of aan landen binnen de EU waarnaar exporteren eenvoudiger is en niet allerlei papierwerk moet worden afgehandeld?” stelde Pekka Pesonen, secretaris-generaal van Copa-Cogeca, de Europese evenknie van NFU, tegenover de Financial Times. Pesonen raakte daarmee een gevoelige snaar. De brexit heeft rechtstreeks geen invloed op de lege schappen in Noord-Londen en de rest van het land, maar indirect ondervinden de Britten de pijn van een nieuwe realiteit. De Britten sluiten bij schaarste achteraan in de rij. Of moeten de hoofdprijs betalen.
Bekijk onze beste video’s op het gebied van koken en eten in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Werkloze vrouw ‘vergeet’ te melden dat ze al 5 jaar op vakantie is: 33.500 euro onterecht ontvangen
Ze was al vijf jaar op vakantie op Tenerife, maar kreeg nog elke maand geld van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA), oftewel: de Belgische variant op het UWV. In het Belgische Namen is een vrouw woensdag veroordeeld tot het terugbetalen van ruim 33.500 euro aan onterecht ontvangen uitkeringen. De vrouw uit het Waalse Profondeville was naar eigen zeggen ‘vergeten’ te melden dat ze een nieuw leven was begonnen, maar moet nu 30 jaar lang 100 euro per maand terugstorten. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Protesteren op z’n Frans is knokken tot je gelijk krijgt: ‘Als we geen geweld gebruiken, bereiken we niets’
Afgelopen weekend vielen er vele gewonden in Frankrijk bij protesten van milieuactivisten. Afgelopen dagen was er volop geweld bij betogingen tegen pensioenhervormingen. Wat is er aan de hand in la douce France? -
PREMIUM
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Drugsoorlog Antwerpen: zes woningen beschadigd bij nieuwe explosie
Een nieuwe explosie in de Antwerpse wijk Borgerhout heeft schade aangericht aan zes woningen, meldt de Antwerpse politie. Het doelwit lijkt een veroordeelde drugscrimineel, aldus de Belgische krant Het Laatste Nieuws.
-
Al meer dan 700.000 coronadoden geteld in Brazilië
In Brazilië is drie jaar na het eerste sterfgeval de grens van 700.000 coronadoden overschreden. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid dinsdag bekendgemaakt. Het Latijns-Amerikaanse land is na de Verenigde Staten het hardst getroffen land ter wereld. -
-
-
Rome sluit deal met Amsterdam: elke week 900 ton huisvuil per trein naar Nederland
Amsterdam gaat een deel van het huisvuil uit Rome verwerken. Vanaf begin april komt er wekelijks 900 ton Romeinse rommel per trein naar Nederland. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.