Nog vier Nederlanders in ziekenhuis na speedbootongeluk Antwerpen

VIDEONa het speedbootongeluk gisteren op de Schelde in Antwerpen liggen nog vier Nederlanders in het ziekenhuis. Twee van hen zijn zwaargewond, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De slachtoffers zijn werknemers van een Nederlands bedrijf die een bedrijfsuitje hadden.

De Nederlanders liggen verspreid in ziekenhuizen in Antwerpen en omgeving. De zwaargewonden verkeren niet in levensgevaar. De slachtoffers hadden een teambuildingactiviteit op het programma staan met een bootuitstap op de Schelde. Dat uitstapje pakte ongelukkig uit; twee kleine speedboten met in totaal zeventien Nederlanders en twee Belgische schippers aan boord botsten gisteravond iets na zes uur frontaal op elkaar op de Antwerpse rivier. 

Alle opvarenden liepen lichte tot zware verwondingen op. Op amateurbeelden is goed te zien dat de boten eerst een keer vlak langs elkaar varen en daarna met flinke snelheid op elkaar botsen en er mensen overboord vallen. Veel passagiers belandden in het water. De hulpdiensten in Antwerpen rukten massaal uit.

Cruciaal

Volgens ooggetuige Zafora die op de Waterbus zat richting Antwerpen had het slechter kunnen aflopen. ,,We zagen plots mensen in het water, anderen zaten op het bootje. De kapitein (van de watertaxi, red.) had meteen door wat er gaande was en keerde meteen om. Als hij niet zo alert had gereageerd, waren er doden gevallen", zei ze tegenover Het Laatste Nieuws.

Dat beaamt de regionale brandweer: ,,Met dank aan de Waterbus die de eerste drenkelingen uit het water heeft gehaald. Hun eerste zorgen waren zeker cruciaal.” Om nog onduidelijke reden zijn de twee speedboten tegen elkaar gevaren. De Belgische politie doet onderzoek naar het voorval. 

Volledig scherm
Een van de twee bootjes waarmee het ongeval gebeurde met gewonden die medische bijstand krijgen. © Marc De Roeck
  1. Terwijl Donald over Iran vergadert, struint Melania door een Franse bloementuin

    Terwijl Donald over Iran vergadert, struint Melania door een Franse bloemen­tuin

    Bewust of onbewust: de kiekjes van het ‘partnerprogramma’, vandaag bij de G7 in Frankrijk, doen opvallend oubollig aan - tuttig zelfs. Terwijl de regeringsleiders zich achter gesloten deuren over zwaarwichtige zaken als de verhoudingen met Iran, Noord-Korea en China buigen, kijken hun vrouwen voor de ogen van de verzamelde wereldpers naar een riedeltje volksdansen, nippen onder toeziend oog van een Fransman met baret aan een glas bij een wijnproeverij of –zie hierboven- maken een ommetje door een tuin vol sierbloemen.