Noord-Korea neemt ‘cruciale maatregelen’ en vergroot kernwapenprogramma

videoNoord-Korea heeft aangekondigd het kernwapenprogramma flink te vergroten. Dat is besloten op een militaire bijeenkomst onder leiding van Kim Jong-un, meldt staatspersbureau KCNA.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un op de militaire bijeenkomst.
Volledig scherm
De Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un op de militaire bijeenkomst. © AFP
Volledig scherm
© AP

Wat die versterking precies behelst, is nog onduidelijk, maar volgens het persbureau neemt Noord-Korea ‘cruciale maatregelen om de vuurkracht van de artillerie van het Koreaanse Volksleger aanzienlijk te vergroten’. 

Tijdens de bijeenkomst werden nieuwe beleidsmaatregelen uiteengezet om de nucleaire afschrikking van het land verder te vergroten. Daarbij worden de strategische strijdkrachten op een ‘high alert’-operatie ingezet,  aldus KCNA. 

Ook is gesproken over de mogelijkheden om de ‘dreiging vanuit het buitenland’ het hoofd te bieden, mogelijk een verwijzing naar de Verenigde Staten, nu onderhandelingen tussen de twee landen over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma muurvast zijn komen te zitten.  

Afwezig

Wanneer de bijeenkomst precies heeft plaatsgevonden is onduidelijk. Maar als het in de afgelopen dag was, zou het Kim eerste openbare optreden zijn in bijna drie weken tijd, weet het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

In april was er lange tijd onduidelijkheid over de gezondheid van Kim, nadat hij afwezig was bij de viering van de geboortedag van zijn grootvader, Kim Il-sung. Door sommigen werd zelfs gedacht dat Kim overleden zou zijn, hoewel dat altijd werd tegengesproken. Pas weken later dook hij weer op bij de opening van een kunstmestfabriek.

Volledig scherm
© via REUTERS

Amerikaanse atoomtest

Het nieuws over de nucleaire discussie in Noord-Korea komt nadat The Washington Post vrijdag meldde dat de Amerikaanse regering op 15 mei had gesproken over het mogelijk houden van de eerste Amerikaanse atoomtest sinds 1992. 

Het zou gaan om een potentiële waarschuwing voor Rusland en China, aldus de krant op basis van een hoge overheidsambtenaar en twee voormalig collega's. Een 'snelle test’ zou goed kunnen zijn voor de onderhandelingen Moskou en Peking, aldus de ambtenaar. 

Een atoomtest zou mogelijk verstrekkende gevolgen hebben voor de relatie met andere nucleaire mogendheden. Het druist in tegen het moratorium dat is ingesteld tegen deze tests en dat al decennia van kracht is. Noord-Korea houdt zich er voor zover bekend als enige niet aan.

De Amerikaanse president Donald Trump.
Volledig scherm
De Amerikaanse president Donald Trump. © AP
  1. 57 agenten stappen op om schorsing collega’s die 75-jarige man duwden
    Protesten VS

    57 agenten stappen op om schorsing collega’s die 75-jarige man duwden

    Alle 57 leden van een tactische politie-eenheid in Buffalo in de staat New York zijn bij de eenheid opgestapt uit protest tegen de schorsing van twee collega’s. Justitie in de VS kondigde vrijdag een strafrechtelijk onderzoek aan naar de beide agenten omdat die een 75-jarige demonstrant omverduwden tijdens een demonstratie tegen politiegeweld en racisme. De betoger raakte gewond en werd naar een ziekenhuis gebracht.