Volledig scherm
Anne-Elisabeth Falkevik Hagen. © AP

Noorse politie: miljonairsvrouw is vermoord, ontvoering was mogelijk nep

De Noorse politie gaat ervan uit dat de verdwenen miljonairsvrouw Anne-Elisabeth Falkevik Hagen is vermoord. Dat maakte de politie vandaag bekend. Tot nu toe werd uitgegaan van een ontvoering, maar dat is volgens de politie inmiddels geen zekerheid meer.

Omdat er al lang geen contact met de ontvoerders is geweest en sinds haar verdwijning geen bewijs is gekomen dat ze nog leeft, behandelt de politie de zaak nu als moord. De politie houdt rekening met de mogelijkheid dat een ontvoering is gefingeerd om de moord te verdoezelen.

De toen 68-jarige Hagen verdween op 31 oktober vorig jaar uit haar huis in Lørenskog, bij Oslo. Er werd een briefje gevonden waarop beschreven stond wat er met Hagen zou gebeuren als niet een grote som aan losgeld betaald zou worden. Het is niet duidelijk wat er precies op het briefje stond, maar de politie stelde wel dat het om zeer ernstige bedreigingen ging. 

Volledig scherm
Het huis waaruit Hagen op 31 oktober vorig jaar verdween. © EPA

De familie meldde dat er sinds de ontvoering twee keer moeizaam contact is geweest met de ontvoerders, die vermoedelijk om negen miljoen euro losgeld in de vorm van cryptomunteenheid munero vroegen. Er werd geen bewijs geleverd dat de vrouw nog leefde, hoewel daar wel om werd gevraagd. Het laatste contact was in februari. 

De vrouw is de echtgenote van investeerder Tom Hagen, die tot de tweehonderd rijkste mensen in Noorwegen behoort. Hij verdiende zijn kapitaal als eigenaar van elektriciteitscentrales en als belegger in onroerend goed. Volgens het Noorse persbureau NTB is het vermogen van Hagen een slordige tweehonderd miljoen euro.

 1. David (50) is kroegbaas in ‘spookstad’ Wuhan: ‘Er is hier veel paniek’
  PREMIUM

  David (50) is kroegbaas in ‘spookstad’ Wuhan: ‘Er is hier veel paniek’

  De Chinese stad Wuhan, het epicentrum van het coronavirus, is onder quarantaine gesteld. De elf miljoen inwoners kunnen geen veerboten of vliegtuigen meer gebruiken om de stad te verlaten. David Wilmots (50) uit België runt in Wuhan twee cafés en kon net voor de lockdown nog op vakantie naar Vietnam. ,,We hebben geluk gehad, want intussen zit alles potdicht. Niemand kan nog bewegen. Wuhan begint op een spookstad te lijken.”
 2. Dodelijke buscrash Duitsland: twee kinderen overleden, vijf medescholieren zwaargewond

  Dodelijke buscrash Duitsland: twee kinderen overleden, vijf medescho­lie­ren zwaarge­wond

  Bij een ernstig ongeluk met een schoolbus in de Duitse deelstaat Thüringen zijn een meisje en een jongen van acht jaar om het leven gekomen. Vijf kinderen raakten zwaargewond en vijftien anderen lichtgewond. Ook de buschauffeur is gewond, bevestigt Bodo Ramelow, minister-president van de deelstaat Thüringen, op Twitter. ,,Ik leef intens mee met de ouders en familieleden van de overleden schoolkinderen.’’