De hulpdiensten kwamen na het ongeluk massaal ter plaatse.
Volledig scherm
De hulpdiensten kwamen na het ongeluk massaal ter plaatse. © RV

Oma en opa omgekomen bij crash, kleinzoon (12) overleeft met zware beenbreuken

Bij een zwaar verkeersongeval in het Belgische Genk zijn zondag een opa en oma verongelukt. Het stel was samen met hun 12-jarige kleinzoon met hun auto op pad. Tijdens het oversteken werden ze in de flank gegrepen door een ander voertuig. ,,Dit mag nooit meer gebeuren”, zegt burgemeester Wim Dries. In tien jaar hadden op hetzelfde punt al 15 ongevallen plaats met 26 gewonden.

Het drama had zondagavond plaats. Het echtpaar Demirci wilde de Halmstraat oversteken. Maar bij de oversteekmanoeuvre ging het helemaal mis. Aan de linkerzijde kwam een Bulgaarse bestuurder aangereden die niet meer tijdig kon remmen. Hij beukte in op de flank van de auto.

De klap was ongemeen hard. Omstanders die de aanrijding hoorden gebeuren, snelden ter plaatse om hulp te bieden. Bestuurder Yusuf Demirci was volgens getuigen nog even bij bewustzijn, maar bezweek ter plaatse aan zijn verwondingen. Zijn vrouw Ikafat lag eerst in coma, haar toestand was kritiek. Maar ook zij bezweek in de loop van zondagavond alsnog aan haar verwondingen.

26 gewonden

Genkenaren reageren geschokt. De plaats waar het ongeval gebeurde, is volgens velen bijzonder gevaarlijk. Oversteken heeft er al vaker tot ongevallen geleid. In de afgelopen tien jaar gebeurden er vijftien ongevallen waarbij in totaal 26 gewonden vielen. Enkelen van hen waren er erg aan toe. Ook had al eerder een dodelijk ongeval plaats.

De Belgische burgemeester Wim Dries weet als geen ander dat de bewuste oversteekplaats gevaarlijk is. ,,Mijn vrouw heeft ooit op een soortgelijke manier een ongeval gehad’’, vertelt hij. ,,Al die ongevallen gebeurden bijna allemaal op dezelfde manier. We hebben al eens om een aanpassing gevraagd, maar dat is helaas niet doorgegaan.’’

Toch zullen de betrokkenen nu snel bij elkaar komen om maatregelen te nemen. ,,Dit mag natuurlijk nooit meer gebeuren’’, aldus de burgemeester.

Dinsdagmiddag zal er een uitvaartplechtigheid voor Yusuf en Ikafat Demirci plaatsvinden aan de moskee van Waterschei, na het middaggebed.