‘Onderzoek moord Nederlandse op zeilboot duurt nog lang’
Het onderzoek naar de moord op een Nederlandse vrouw op haar zeilboot in Colombia in 2015 gaat mogelijk nog lang duren. Het Openbaar Ministerie (OM) wil een nieuwe getuige horen in het Zuid-Amerikaanse land en een rechtshulpverzoek neemt veel tijd in beslag. Echtgenoot Peter P. (64) heeft gezegd dat piraten zijn 54-jarige vrouw Durdana Bruijn doodden, maar justitie in zowel Colombia als Nederland verdenkt P. ervan dat hij haar zelf ombracht.
De advocaat van P. is tegen het extra verhoor en wil dat de rechtbank in Utrecht de zaak dit voorjaar behandelt, bleek vandaag tijdens een eerste inleidende zitting. ,,Voor de familie is de dood van het slachtoffer al gruwelijk, maar het is rampzalig en desastreus dat de kwestie zich nu al 4,5 jaar voortsleept”, zei advocaat Bob Vink.
Volgens hem is dat in strijd met een behoorlijke procesorde. De tribune zat vol met nabestaanden en vrienden, onder wie de drie kinderen van het echtpaar die volgens Vink vader P. steunen.
Avontuur
Het avontuur van Peter (nu 64) en Durdana (54) begon in mei 2012. In de ruim drie jaar die volgden, verkenden ze de wereld. In september 2015 kwamen ze aan in Colombiaanse wateren. Daar ging het mis. Even voor negen uur op deze broeierige septemberavond veranderde hun droomreis in een nachtmerrie. Durdana werd omgebracht. Een roofmoord door piraten, zei Peter. Maar al snel zette het OM vraagtekens bij zijn verhaal. Rechercheurs verbaasden zich over de geringe buit van 60 euro. Waarom namen de overvallers andere waardevolle spullen aan boord niet mee, zoals sieraden en een computer?
En waarom waarschuwde Peter de politie via een mobieltje en gebruikte hij niet de geavanceerde marineradio aan boord? Daardoor ging kostbare tijd verloren. En hoe kon het dat er aan boord geen sporen van derden werden gevonden? Bovendien, zeiden de autoriteiten, komt piraterij in dit deel van de Colombiaanse wateren helemaal niet voor.
Een paar dagen na de moord twijfelde justitie openlijk aan de verklaring van Peter. Ze schroomde niet deze twijfels met media te delen. Het echtpaar uit Heino zou ruzie hebben gekregen en uit pure razernij zou Peter zijn vrouw hebben omgebracht.
Toeristische imago
Peters advocaat Vink mengde zich die eerste weken in de discussie. De verdachtmakingen zouden volgens hem te maken hebben met het toeristische imago van de regio rond Cartagena. Een roofmoord op toeristen zou de toeristische sector slecht uitkomen.
Ook klopte er weinig van wat justitie naar media lekte, stelde hij. Er misten wel degelijk waardevolle spullen. De portemonnee van Durdana was verdwenen, evenals een dure camera. Die spullen waren, net als het stompe wapen waarmee Durdana meerdere keren werd geslagen, nooit gevonden. De overvallers moesten ze dus wel hebben meegenomen. Ook hadden zij de boordradio onklaar gemaakt, waardoor het Peter meer tijd kostte om de politie in te schakelen.
Eigen onderzoek
Het OM in Oost-Nederland startte na een paar maanden een eigen onderzoek. Tot twee keer toe ging een Nederlands rechercheteam naar Colombia. Betrokkenen werden gehoord en forensisch experts onderzochten het schip de Lazy Duck op mogelijke sporen.
In het voorjaar van 2016 gebeurde waar Peter al maanden bang voor was; van getuige veranderde hij in verdachte. Moordverdachte. Want volgens het OM in beide landen had hij zelf zijn vrouw om het leven gebracht. Vandaag startte zijn strafproces in de rechtbank in Utrecht. Tot opluchting van Peter. ,,Ik durf op voorhand wel wat af te dingen op het rechtssysteem in Colombia”, zei zijn advocaat Vink. ,,Nu mag een Nederlandse rechter beslissen of Peter iets te verwijten valt. Daar zijn we eerlijk gezegd wel dankbaar voor.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Russen gijzelen tienerzoon van Oekraïens politicus: ‘Maar ik kán niet op hun eisen ingaan’
Toen de Russen binnenvielen in Melitopol, wilde Vladyslav (16) bij zijn zieke opa blijven. Maar toen die stierf en hij toch vluchtte, werd de Oekraïense tiener opgepakt door de Russen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUMEuropese Unie
Het zwarte schaap is nu voorbeeldland: opeens is Polen niet meer de lastpak van Europa
Polen was binnen de Europese Unie het mikpunt van kritiek vanwege het aantasten van de eigen rechtsstaat. Het Europese Hof oordeelde zelfs dat de Unie de dwarsligger mag korten op subsidies. Sinds de Russische invasie in Oekraïne – waardoor Polen miljoenen vluchtelingen opvangt – is het sentiment echter gedraaid. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.
-
Met video
Waarom Erdogan moeilijk blijft doen over Navo-lidmaatschap Zweden en Finland
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan houdt vooralsnog vol dat hij geen lidmaatschap van de Scandinavische landen kan toestaan vanwege hun vermeende steun aan Koerdische militanten en andere groepen die, zo zegt hij, de nationale veiligheid van Turkije bedreigen. -
Russen draaien gaskraan naar Finland dicht
De levering van aardgas aan Finland vanuit Rusland is vanochtend vroeg afgesneden. Het Finse staatsenergiebedrijf Gasum bevestigt dit nadat Finland weigerde leverancier Gazprom in roebels te betalen. -
Iran speelt weer sinister spel met ter dood veroordeelde arts
De Zweeds-Iraanse arts Ahmadreza Djalali lijkt vandaag toch niet te zijn geëxecuteerd door Iran. Het Iraanse persagentschap ISNA meldde eerder dat de arts en wetenschapper van het Karolinska Instituut in Stockholm uiterlijk 21 mei ter dood zou worden gebracht. De executie werd al eerder uitgesteld.