Onderzoek naar dood Nederlander: camping was onvoldoende beveiligd tegen ijsberen
op spitsbergenRuim een jaar na de dood van een 39-jarige Nederlandse kampeerder op Spitsbergen als gevolg van een ijsbeeraanval, hebben de Noorse autoriteiten het onderzoek naar het drama afgesloten.
Uit het onderzoek blijkt dat de camping bij Longyearbyen, waar de Nederlander werd gedood, niet goed genoeg was beveiligd tegen ijsberen, melden Noorse media. Zowel de gouverneur van Spitsbergen als de Noorse arbeidsinspectie onderzochten de zaak. Ondanks de tekortschietende beveiliging op het kampeerterrein besloot de gouverneur het onderzoek te sluiten ‘omdat er niks strafbaars is gebeurd’, stelt assistent-gouverneur Sylvi Elvedahl.
Job Kootte overleed op 28 augustus vorig jaar nadat een ijsbeer hem 's nachts had aangevallen terwijl hij lag te slapen in zijn tentje. De 39-jarige Amsterdammer was sinds twee jaar beheerder van de camping op het Noorse eiland in de Noordelijke IJszee.
De Nederlandse eigenaresse was in shock toen de politie haar op de hoogte bracht van het drama. ,,In de 44 jaar dat de camping bestaat, hebben we nog nooit zoiets meegemaakt”, zei Michelle van Dijk destijds tegen deze site. De twee Nederlanders kenden elkaar van het Haagse poppodium Paard van Troje, dat sinds 2016 bekend staat als Het Paard.
Op het moment van de aanval verbleven zes anderen op de camping. Het ging om drie Duitsers, een Noor, een Fin en een Italiaan. Zij raakten niet gewond, maar werden naar het ziekenhuis gebracht voor psychologische hulp. Omstanders schoten de ijsbeer neer, waarna het dier nog richting het nabijgelegen vliegveld liep. Daar werd hij niet veel later dood gevonden op een parkeerplek.
Tekst gaat verder onder de foto.
Ongelukkige samenloop van omstandigheden
Anderhalve meter hoge houten palen met daartussen stroomdraad en daarboven reflecterende tape moeten ijsberen voortaan van het kampeerterrein houden. De aanleg van de elektrische omheining is bijna afgerond, zo is te zien op foto's op de site van de Noorse nationale omroep NRK. ,,Na twee jaar is het eindelijk zo ver’’, zei de Nederlandse vorig weekend opgelucht tegen de omroep. Ze besloot in 2019 dat het terrein omheind moest worden en bestelde de afrastering met aluminium stroomdraad. De montage moest volgens haar worden uitgesteld, onder andere vanwege een tekort aan vaklui door de coronapandemie.
Het drama met Kootte was volgens haar een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Door de coronapandemie was er veel minder verkeer van en naar de luchthaven. De drukte helpt normaliter om ijsberen op afstand te houden. Tot overmaat van ramp benaderde de ijsbeer de camping vanaf een rotsrand, waardoor de waakhonden hem pas opmerkten toen het al te laat was.
Sceptisch
Veel van de ruim 2000 inwoners van Longyearbyen staan volgens de Noorse omroep sceptisch tegenover de elektrische omheining van het kampeerterrein. Ze vragen zich af of de stroomdraden de ijsberen daadwerkelijk op afstand zullen houden. Van Dijk is op de hoogte van het scepticisme maar deelt het niet. ,,Wetenschappers hebben in het verleden op Spitsbergen ook elektrische hekken gebruikt om ijsberen weg te houden. Dit type wordt bovendien veel gebruikt in Canada en de Verenigde Staten.’’
De kosten voor de omheining, alles bij elkaar 500.000 Noorse kronen (ruim 51.000 euro), betaalde de Nederlandse uit eigen zak. De stroom op de draden wordt volgens haar ingeschakeld als de camping weer opengaat, op 1 juni volgend jaar.
Dodelijke ongevallen met ijsberen op Spitsbergen sinds 1971
1971: De Noorse radiotelegrafist Bjørn Tessem (27) gedood op Bjørnøya (Bereneiland)
1977: Een Oostenrijkse student gedood in de Magdalenefjord
1995: De Noorse Nina Jeanette Olaussen (22) gedood tijdens het skiën op Platåberget buiten Longyearbyen
1995: De Noorse ijspiloot Helmer Kristensen (58) gedood op Kiepertøya in Hinlopenstredet
2011: De Britse scholier Horatio Chapple (17) gedood bij Von Postbreen
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
PREMIUM
Miljardair Elon Musk was ongeleid projectiel, nu heeft hij meer het imago van rockster
Noem een baanbrekende ontwikkeling en de kans is groot dat de naam van Elon Musk opduikt. Zelfsturende auto’s, lancering van de grootste raket ooit of een chip in onze hersenen? Het komt uit de koker van de miljardair of hij is er nauw bij betrokken. Hoe dóét hij dat? -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
UPDATE
Bosbranden Canada breiden zich verder uit, duizenden mensen geëvacueerd in Quebec
De grote bosbranden die het oosten van Canada teisteren, hebben zich verder uitgebreid. De vlammen hebben zich vrijdag snel verspreid en ook de provincie Quebec is getroffen door een honderdtal branden. Meer dan 10.000 inwoners zijn geëvacueerd. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’
-
PREMIUMmet video
De droneboodschap van Kyiv aan Moskou: ‘Wat jullie ons aandoen, kunnen jullie burgers ook krijgen’
-
-
-
Kan een land dat zich niet aan EU-regels houdt toch EU-voorzitter worden? Parlement vindt van niet
Hongarije mag volgend jaar geen EU-voorzitter worden, vindt het Europees Parlement. Het parlement gaat er niet over, maar het kan Hongarije wel het leven zuur maken. -
Inval bij Italiaanse kustwacht na ramp met migrantenschip
De carabinieri van het Zuid-Italiaanse Crotone hebben vandaag een inval gedaan bij de Italiaanse kustwacht, de financiële politie en Frontex. De inval is onderdeel van het onderzoek naar de ramp met het migrantenschip in februari van dit jaar.