Tanks op het Rode Plein, dertig jaar geleden.
Volledig scherm
PREMIUM
Tanks op het Rode Plein, dertig jaar geleden. © Hollandse Hoogte / AFP

Ooggetuigen over mislukte coup Sovjet-Unie: ‘Snel mijn spullen gepakt en ben uit huis vertrokken’

30 jaar geledenIn de Sovjet-Unie pleegden communistische hardliners deze week dertig jaar geleden een staatsgreep tegen Sovjetleider Gorbatsjov. De coup mislukte en de unie viel uiteen. Ooggetuigen over die drie dagen dat de wereld de adem inhield.

 1. Noord-Korea zet leger in bij strijd tegen snel verspreidend coronavirus

  Noord-Ko­rea zet leger in bij strijd tegen snel versprei­dend coronavi­rus

  De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gaat het leger inzetten om de distributie van medicijnen in de hoofdstad Pyongyang in goede banen te leiden. Het besluit is gevallen tijdens een spoedvergadering van het politbureau, melden staatsmedia maandag. Het Aziatische land erkende vorige week voor het eerst met een “explosieve” Covid-uitbraak te kampen. Vermoedelijk betreft het de omikronvariant van het coronavirus.
 2. LIVE | Azovstal-soldaten nu in oude strafkolonie, ‘Rusland verliest recordaantal troepen’
  Oorlog Oekraïne

  LIVE | Azo­vstal-soldaten nu in oude strafkolo­nie, ‘Rusland verliest recordaan­tal troepen’

  ‘Als de rapporten kloppen dat Rusland als aanvallend land in drie maanden oorlog 15 procent van zijn troepen heeft verloren, dan is dat een wereldrecord.’ Dat zei EU-Buitenlandchef Josep Borrell. En veel van de Oekraïense militairen uit de Azovstal-staalfabriek zijn naar een voormalige strafkolonie in Olenivka gebracht. Volg in dit liveblog het laatste nieuws over de Russische inval in Oekraïne.