Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © AFP

Ook België krijgt lading onbruikbare mondkapjes

De 100.000 mondkapjes die de Belgische overheid vorige week verspreidde onder revalidatieziekenhuizen, blijken niet bruikbaar, zo meldt de Belgische krant De Tijd. Het gaat om een lading maskers uit China. Ook in Nederland werd afgelopen weekeinde een lading van 600.000 mondkapjes uit China afgekeurd. 

De Nederlandse lading mondkapjes bleek niet te voldoen aan de hoge kwaliteitseisen. In België gaat het om de beschermende FFP2-maskers die zorgverstrekkers bij contact met zwaar zieke coronapatiënten moeten gebruiken. Maar de maskers dragen geen kwaliteitsmerk of certificaat en ze zijn geproduceerd voor industriële, en dus niet voor medische doeleinden.

Niet uit China maar Colombia

Bij ontvangst van de mondkapjes stelde het Antwerpse revalidatieziekenhuis RevArte vast dat ze volledig onbruikbaar zijn. ,,Ze bleken niet uit China, maar uit Colombia te komen. Ze zaten verpakt in gebruikte bananen- en cornflakesdozen, wat ingaat tegen de voorschriften. In een doos hebben we ook nog eens fecaliën van een of ander dier gevonden’’, zegt directeur Ludo Splingaer tegen de krant. 

In een reactie aan de revalidatieziekenhuizen stelde het Belgische Agentschap Zorg en Gezondheid vrijdag dat het de taak van de douane of de controlediensten niet kan overnemen, waardoor de mondkapjes door de mazen van het net zijn geglipt. Aan De Tijd laat het Agentschap weten dat het de mondkapjes aan een nader onderzoek onderwerpt.

Bekijk hieronder al onze video's over het coronavirus.

  1. Duitser nieuwe verdachte in verdwijningszaak Madeleine McCann: ‘We gaan ervan uit dat ze dood is’
    video / update

    Duitser nieuwe verdachte in verdwij­nings­zaak Madeleine McCann: ‘We gaan ervan uit dat ze dood is’

    Er is een nieuwe verdachte in de vermissingszaak van Madeleine McCann, het Britse meisje dat in 2007 verdween uit een appartement in Portugal. Het gaat om een 43-jarige Duitser, die voor een verkrachting van een Amerikaanse vrouw in Portugal een celstraf uitzit in Duitsland. ,,We gaan er vanuit dat ze dood is”, zei de Duitse aanklager vanmiddag in een persconferentie.