De Oostenrijkse vicekanselier Heinz-Christian Strache.
Volledig scherm
De Oostenrijkse vicekanselier Heinz-Christian Strache. © REUTERS

Oostenrijkse vicekanselier onder vuur na gelekte video

De Oostenrijkse vicekanselier Heinz-Christian Strache is in de aanloop naar de Europese verkiezingen ernstig in verlegenheid gebracht door een uitgelekte video-opname. Daarop is te zien hoe de rechts-populistische FPÖ-voorzitter overheidscontracten in het vooruitzicht lijkt te stellen in ruil voor hulp bij zijn verkiezingscampagne.

De Duitse media Süddeutsche Zeitung en Der Spiegel publiceerden vrijdag over de camerabeelden. Daarop is te zien hoe Strache en zijn partijgenoot Johann Gudenu, de huige fractievoorzitter van de FPÖ in het parlement, in een villa op het Spaanse eiland Ibiza praten met een vrouw die zich voordoet als Russische miljonair. Het is onduidelijk wie de zes uur lange bijeenkomst filmde met verborgen camera’s.

De politici praten met de vrouw over hoe zij zo’n 250 miljoen euro kan investeren in Oostenrijk, bijvoorbeeld door de controle te krijgen over de grote krant Kronen Zeitung. Die zou volgens Strache zijn partij dan een handje kunnen helpen bij de verkiezingscampagne. In ruil zou hij de vrouw dan lucratieve bouwcontracten toespelen. Het filmpje zou enkele maanden voor parlementsverkiezingen van 2017 zijn gemaakt.

Val

De vrouw was helemaal geen miljonair. De bedoeling was om de voorzitter van de FPÖ in de val te lokken. Der Spiegel en Süddeutsche Zeitung zeggen niet te weten wie er achter de operatie zit.

De FPÖ’er erkent dat de bijeenkomst die avond heeft plaatsgevonden, maar zegt niets misdaan te hebben. Hij ontkent dat hij ,,enige vorm van voordeel aangeboden kreeg of kreeg’’. Hij stelt dat er veel alcohol was gedronken en dat sprake was van een ,,hoge taalbarrière, zonder professionele tolk’’. Ook zou hij hebben benadrukt dat alles volgens de wet moest gaan.

De oppositie neemt daar geen genoegen mee en eist dat Strache opstapt.

 1. Duits hostel dat Noord-Korea sponsorde na jarenlang juridisch gevecht dicht

  Duits hostel dat Noord-Ko­rea sponsorde na jarenlang juridisch gevecht dicht

  Na een jarenlange juridische strijd is het doek definitief gevallen voor het City Hostel in Berlijn. Het budgethotel, dat het pand huurde van de Noord-Koreaanse ambassade, schond de EU-verordening op basis van VN-sancties die onroerendgoedtransacties met Noord-Korea verbieden. Dit tot woede en ontsteltenis van de ouders van een Amerikaanse student die overleed na een jaar lang gevangen te zijn gehouden in Noord-Korea.
 2. Vertrouwelijk politiedocument gevonden in mobieltje van medeverdachte moord Duitse politicus

  Vertrouwe­lijk politiedo­cu­ment gevonden in mobieltje van medever­dach­te moord Duitse politicus

  Zitten er bij Duitse veiligheidsdiensten sympathisanten van rechts-terroristische kringen? Dat vragen onderzoekers van de moord op CDU-politicus Walter Lübcke (65) uit Kassel zich af. Dit omdat in de smartphone van een van de twee extreemrechtse verdachten een vertrouwelijk politiedocument is gevonden met de titel: onderzoek en opsporing bij terroristische geweldsmisdrijven van nationaal belang.
 3. Nederlandse toeristen toch welkom in Griekenland, reizigers uit risicogebieden worden getest

  Nederland­se toeristen toch welkom in Grieken­land, reizigers uit risicoge­bie­den worden getest

  Griekenland gaat reizigers bij aankomst testen op het coronavirus als ze vertrokken zijn vanaf een vliegveld in een risicogebied. De Griekse autoriteiten baseren zich daarbij op gegevens van het Europese luchtvaartagentschap EASA, dat een lijst bijhoudt met luchthavens die zich bevinden in gebieden waar de kans op overdracht van het virus groot zou zijn. Daar staan nu ook de belangrijkste Nederlandse vliegvelden op, bijvoorbeeld Schiphol.