Volledig scherm
Rommel die zogenaamd zou zijn gemaakt door klimaatbetogers. © Hemp Trading Company

Opnieuw nepfoto ingezet tegen klimaatbetogers

Tegenstanders hebben gisteren weer een nepfoto ingezet om klimaatbetogers in een kwaad daglicht te stellen. Dit keer zijn demonstranten in Sydney het slachtoffer van misinformatie verspreid door lobbyisten voor kolen, aldus The Guardian

De actie doet denken aan de Nederlandse klimaatspijbelaars van begin dit jaar, die er valselijk van werden beschuldigd rommel te hebben achtergelaten. Er werden foto’s gedeeld op Twitter (onder anderen door FvD-politici) van rotzooi die zou zijn achtergelaten door de spijbelende scholieren bij de McDonalds op het Buitenhof. Dat bleek een archieffoto van een McDonalds in Tilburg te zijn. 

Op de foto die gisteren in Australië via Facebook is verspreid is een park te zien dat bezaaid is met afval, waarbij klimaatactivisten worden beschuldigd die rotzooi te hebben gemaakt. Het beeld werd 19.000 keer gedeeld. De foto in kwestie is echter op een eerder tijdstip genomen in een park aan de andere kant van de wereld. De foto is niet gemaakt in Sydney maar in Londen, en is genomen na afloop van een marihuana-evenement. Dezelfde foto werd in april dit jaar ook al gebruikt om klimaatbetogers als vervuilers weg te zetten, wat toen door het Londense parkbeheer werd ontkracht.

Gisteren trokken zo’n 300.000 Australiërs de straat op om te protesteren tegen gebrek aan actie in de klimaatcrisis. Over de hele wereld zijn gisteren protesten gehouden, waaraan naar schatting miljoenen mensen meededen. De protesten zijn onderdeel van een reeks aangekondigde acties, waarvan wordt gezegd dat het het grootste klimaatprotest is in de geschiedenis. De acties lopen parallel aan de VN-klimaattop.  Aankomende vrijdag staat er een grote klimaatstaking gepland in Nederland.

Volledig scherm
Scholierenstaking voor het klimaat in februari dit jaar. © Anjali Ramnandanlall