Opstand tegen ‘Big Dog’ Johnson krijgt vleugels: ‘Stap in hemelsnaam op’
update / videoPremier Boris Johnson komt verder in het nauw na het overstappen van een fractielid naar de oppositie. Minimaal tien andere Britse conservatieve parlementariërs zeggen officieel het vertrouwen in hun partijleider op.
De poging van premier Boris Johnson om de roep om zijn aftreden in de kiem te smoren, ging met het overstappen van fractiegenoot Christian Wakeford naar Labour in rook op. Uit onvrede over het gedrag van zijn leider rond de schandalen rond feesten tijdens de lockdowns verbrak het parlementslid de banden met de Conservatieve Partij. Eerder op de dag zegden een dozijn andere partijgenoten al het vertrouwen in hem op.
Operatie ‘Save Big Dog’, een plan in het leven geroepen door medestanders om Johnson te redden van de ondergang, kreeg hiermee even voor het begin van het wekelijkse vragenuur een flinke opdoffer. Wakeford, vertegenwoordiger van het district Bury South, verliet ceremonieel zijn zetel in het Lagerhuis aan de kant van de regeringspartij en nam plaats achter Keir Starmer, de leider van de oppositie.
Rebellen
In de ochtenduren liet een groep rebellen weten aan de Britse media hun handen van Johnson te hebben afgetrokken. Tien anderen volgen naar verwachting later vandaag hun voorbeeld. Als 54 Conservatieve parlementsleden vragen om het vertrek van Johnson, volgt een interne stemming over zijn positie. De opstandelingen denken het benodigde aantal op korte termijn te bereiken.
De stroomversnelling van een mogelijke coup komt voort uit de uitleg van Johnson over zijn kennis van een drankfestijn in de tuin van zijn ambtswoning Downing Street 10 op 20 mei 2020. De premier ontkende aanvankelijk het bestaan van ongeoorloofde feesten. Vorige week bood hij schoorvoetend zijn excuses aan in het parlement, toen aanvullend bewijs boven water kwam. Johnson was zelf aanwezig bij de fuif.
Rammelende uitleg
Veel partijgenoten namen aanstoot aan zijn rammelende uitleg. Johnson verklaarde in de veronderstelling te hebben verkeerd dat het om een werkbijeenkomst ging. Dinsdag wekte hij de toorn van partijgenoten door tijdens een gesprek met televisiezender Sky te zeggen, dat naaste medewerkers hadden verzuimd hem in te lichten over de aard van de samenkomst. Deze manoeuvre deed zijn interne steun verder imploderen.
Conservatieve parlementariërs uit voormalige Labour-gebieden staken de koppen bij elkaar. In deze hoofdzakelijk noordelijke districten dreigt een kaalslag. Als er daar nu verkiezingen zouden worden gehouden, verliezen de Tories 42 van de in totaal 45 zetels. Andere prille politici - in december 2019 verwelkomden Johnson liefst 107 ‘nieuwe’ MP’s - overwegen hem ook af te zetten.
Aversie
David Davis, voormalig minister van Brexit, liet er geen twijfel over bestaan dat de aversie tegen Johnson niet louter onder ‘onbeduidende figuren’ leeft. ,,Stap in hemelsnaam op”, zei hij in het Lagerhuis, verwijzend naar de oproep van Leopold Amery in mei 1940 aan toenmalig premier Neville Chamberlain. Drie dagen later nam Winston Churchill het ambt van hem over.
In afwachting van de uitkomst van een onderzoek naar de feesten in Downing Street hoopt Johnson de lont uit het uit kruitvat te halen met zijn aankondiging de laatste coronarestricties te gaan schrappen. Een aanzienlijk deel van zijn fractie lijkt zich niet meer te laten ompraten. De kans op een afzettingsprocedure wordt ingeschat op 50 procent.
Johnson toonde zich aanvankelijk totaal niet onder de indruk van de felle kritiek op hem. Op weg naar het Lagerhuis zei hij niet uit zichzelf af te treden. Zijn woordvoerder zei dat hij doorvecht en aan de volgende verkiezingen namens de conservatieven wil meedoen.
Motie van wantrouwen
De laatste keer dat een conservatieve premier te maken kreeg met zo’n soort motie van wantrouwen uit de eigen gelederen was eind 2018. Toen steunde echter een meerderheid van de fractie premier Theresa May, de voorganger van Boris Johnson. Er kan maar een zo’n vertrouwensstemming in een jaar tijd plaatsvinden.
Volgende week wordt het resultaat verwacht van een onderzoek naar het schandaal waardoor Johnson onder vuur is komen te liggen. Conservatieven die loyaal zijn aan de premier, onder wie ministers, hebben boos op de opstand gereageerd. Ze noemen de rebellen kleinerend de Pork Pie Plot (Varkenspastei-samenzwering). Dat is omdat een cruciale figuur in de rebellerende groep, parlementslid Alicia Kearns, is gekozen in een Engels kiesdistrict dat naam heeft gemaakt met varkenspastei.
Afgelopen weekend feestten zo’n honderd demonstranten bij de ambtswoning van de Britse premier Boris Johnson, in een reactie op de onthullingen over de illegale borrels:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Gaatje in Europese wet: Flexwerker toch niet per se werknemer
Grote platforms als Uber en Deliveroo proberen hun miljoenen flexwerkers alsnog van een werknemersstatus af te houden door hen een goedkope verzekering aan te bieden tegen inkomensverlies. -
hongkong
Iconisch drijvend restaurant zinkt en ligt 1000 meter lager op de zeebodem
Een iconisch drijvend restaurant in Hongkong, het Jumbo Floating Restaurant, is tijdens transport in de Zuid-Chinese Zee gezonken. Het werd afgelopen week na 46 jaar weggesleept uit Hongkong, nadat het mede als gevolg van de coronamaatregelen financieel al ten onder was gegaan. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
bruidsjurk verdwenen
Rampbruiloft draait tóch uit op sprookje dankzij eilandbewoners: ‘Voor altijd plekje in ons hart’
Het dreigde op een regelrechte zeperd uit te lopen, maar dankzij de hulp van een groepje eilandbewoners is de ‘pechbruiloft’ van een Amerikaans stel op het laatste moment gered. Als klap op de vuurpijl gaat hun prille geluk nu zelfs de hele wereld over. ,,Deze mensen zullen voor altijd een plaats in ons hart hebben.” -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.
-
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Zwangere toeriste (38) die in Malta geen abortus mag ondergaan, krijgt toestemming om naar Spanje te gaan
De Amerikaanse toeriste in Malta die daar geen abortus mocht plegen, hoewel haar leven op het spel stond, heeft toestemming gekregen om te reizen naar Spanje. Daar kunnen dokters de zwangerschap van de 38-jarige vrouw wel afbreken. Ze sloeg alarm bij mensenrechtenorganisaties nadat ze met ernstige bloedingen in het ziekenhuis werd opgenomen. Ze zou zeker haar kind verliezen, maar Malta is abortus echter onder alle omstandigheden verboden. -
Aangifte van dood door schuld in Spanje tegen omstreden Nederlandse arts: ‘Dit moet stoppen’
Nabestaanden van een aan de Spaanse kust overleden 85-jarige Nederlander hebben aangifte gedaan tegen de omstreden Nederlandse arts Herman Zoon. De hoop is dat de ooit in Nederland voor het leven geschorste, maar nog altijd werkende arts, stopt met zijn werk.