Volledig scherm
Een nabestaande van een van de slachtoffers van Videla bij het horen van zijn straf, in 2010. © AP

Oud-dictator Videla: onder mijn bewind duizenden mensen vermoord

De tot een levenslange gevangenisstraf veroordeelde Argentijnse oud-dictator Jorge Videla heeft voor het eerst gesproken over moorden op tegenstanders van zijn regime.

Tussen 1976 en 1983, toen Videla president was van Argentinië, zijn er tot 8000 mensen gedood, geeft Videla toe in een boek van de Argentijnse journalist Ceferino Reato dat zaterdag uitkomt. De lichamen werden verborgen of vernietigd om protesten in binnen- en buitenland te voorkomen. Videla zou gezegd hebben dat 'er geen andere oplossing mogelijk was om een anarchistische maatschappij te disciplineren', en dat het regime nu eenmaal een grote hoeveelheid mensen moest uitschakelen, zonder dat de rest van het land daar notie van kreeg.

Reato sprak de oud-dictator in de cel, aldus zijn uitgever.

Levenslang
Videla werd eind 2010 tot levenslang veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid. Hij leidde het generaalsregime gedurende de eerste 5 jaar van de militaire dictatuur (1976-1983). In die periode, die ook wel de Vuile Oorlog wordt genoemd, verdwenen 30.000 tegenstanders van het regime spoorloos.

Een rechter veroordeelde Videla al in 1985 tot levenslange gevangenisstraf, maar 5 jaar later verleende de toenmalige president Carlos Menem hem gratie. Nadat diens amnestiewetten tussen 2003 en 2007 stapsgewijs waren teruggedraaid, konden de oud-dictator en zijn medestanders opnieuw worden vervolgd.

  1. Flatbewoner New York vermorzeld door vallende lift in superdeluxe woontoren

    Flatbewo­ner New York vermorzeld door vallende lift in superde­luxe woontoren

    In New York is gisteren een 30-jarige bewoner van een superdeluxe appartementencomplex in Manhattan op gruwelijke wijze om het leven gekomen nadat hij was geplet door een lift. Op het moment dat Sam Waisbren, het slachtoffer, op de begane grond de lift uitstapte en één voet in de lobby had gezet viel de nog volle lift met geopende schuifdeuren plotseling keihard een verdieping omlaag. De man was volgens de politie op slag dood.
  2. Politie België: Truckchauffeur niet schuldig aan dodelijk auto-ongeluk Nederlandse vrouw

    Politie België: Truckchauf­feur niet schuldig aan dodelijk au­to-ongeluk Nederland­se vrouw

    De chauffeur van de vrachtwagen die eergisteren in het Belgische dorp Lavaux-Sainte-Anne betrokken raakte bij een ernstig auto-ongeluk waarbij een Nederlandse vrouw om het leven kwam, treft volgens de politie geen enkele blaam. Pierre Jacob, commissaris van het politiedistrict aldaar, stelt dat de in 1961 geboren bestuurster op het gevaarlijke kruispunt een stopbord negeerde dat daar onlangs na een eerder verkeersincident was neergezet.