Volledig scherm
De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter © ap

Oud-president Carter maakt gehakt van kiesproces VS

De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter heeft dinsdag in vernietigende bewoordingen uitgehaald naar het Amerikaanse verkiezingsproces. 'We hebben hier in de Verenigde Staten van Amerika een van de slechtste kiesprocessen in de wereld en dat is vrijwel volledig de schuld van de exorbitante instroom van geld,' zei hij op een bijeenkomst in het mensenrechtencentrum in Atlanta dat zijn naam draagt.

De oud-president richtte zijn pijlen vooral op een beslissing van het Hooggerechtshof, waardoor externe partijen ongelimiteerde bijdrages mogen ontvangen zonder dat zij kenbaar hoeven te maken van wie ze hun donaties ontvangen. Met dit geld kunnen zij campagne voeren voor politieke kandidaten.

Het kiesstelsel is in een vicieuze cirkel beland, zei Carter (87), als gevolg van een inkomensbelasting die het gat tussen rijk en arm vergroot. De rijken krijgen hierdoor nog meer invloed op het publieke debat en de campagnes.

Publiek geld
De VS zouden er goed aan doen terug te keren naar met publiek geld gefinancierde presidentsverkiezingen, zoals ook in Mexico worden georganiseerd, vervolgde de oud-president. Hoewel dit systeem in de VS in feite nog in werking is, kiezen president Barack Obama en zijn tegenstrever Mitt Romney ervoor deze mogelijkheid links te laten liggen, omdat ze zelf veel grotere hoeveelheden geld kunnen vergaren.

'Weet je hoeveel ik ophaalde om tegen Gerald Ford campagne te voeren? Nul', aldus Carter. 'Weet je hoeveel ik ophaalde om campagne te voeren tegen Ronald Reagan? Nul. Weet je hoeveel er dit jaar in alle verkiezingen voor het presidentschap, de Senaat en het Huis van Afgevaardigden wordt opgehaald? Zes miljard dollar. Dat is zesduizend miljoen.'

Venezuela
Carter had wel lof over voor het verkiezingsproces in Venezuela. Hij prees het Venezolaanse systeem waarbij de stem van de kiezer via een touchscreen wordt ingevoerd en onmiddellijk op een centrale plek wordt opgeslagen. De kiezer zelf ontvangt een reçu waarmee hij of zij beschikt over een controlemiddel. Carter zei op de hoogte te zijn van de 'kritiek op de uitslag' van de jongste verkiezingen in het Latijns-Amerikaanse land, maar zei dat president Hugo Chavez 'eerlijk' heeft gewonnen.