Volledig scherm
Lombards advocaat Jean Veil (midden) staat de pers te woord na de aanhouding van zijn cliënt. © afp

Oud-topman France Telecom aangeklaagd om golf zelfmoorden

Didier Lombard, voormalig topman van het Franse telecommunicatieconcern France Telecom, is gisteren door justitie in staat van beschuldiging gesteld vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij de golf van zelfmoordgevallen die het bedrijf in 2008 en 2009 trof. Daarbij kwamen meer dan dertig medewerkers om het leven.

Begin 2010 trad Lombard terug vanwege kritiek op zijn optreden ten tijde van de crisis. Hij is gisteren na een vier uur durend verhoor op borgtocht vrijgelaten. Dezelfde dag liet hij in het dagblad Le Monde weten: 'Met kracht verwerp ik het idee dat de reorganisatieplannen die van levensbelang waren voor het voortbestaan van het bedrijf, de oorzaak geweest zouden kunnen zijn van deze menselijke tragedie.'

Massaontslag
De reorganisatieplannen voorzagen in een massaontslag van 22.000 van de ruim 100.000 werknemers en de overplaatsing van 10.000 andere personeelsleden. Het voornemen zou een desastreuze uitwerking hebben gehad op de sfeer in het bedrijf. Na zijn aftreden liet Lombard weten dat het hem speet dat hij daar niets aan gedaan had.

  1. Verdachte pedofiel ontloopt jarenlang politie dankzij zelfgebouwde bunker in bos

    Verdachte pedofiel ontloopt jarenlang politie dankzij zelfgebouw­de bunker in bos

    Het zag er niet goed uit voor de Amerikaan Jeremiah Button (44) toen hij in 2016 voor de rechter moest verschijnen op beschuldiging van het aanranden van een minderjarig meisje, het bezit van kinderporno en incest. Hij was al eens eerder veroordeeld voor gelijksoortige feiten en wilde niet terug naar de gevangenis. Hij bedacht een ingenieus plan om uit de handen van justitie te blijven. Dat werkte, tot vorige week. Toen ontdekte een jager zijn zelfgebouwde bunker in de bossen van Wisconsin.