Volledig scherm
Lombards advocaat Jean Veil (midden) staat de pers te woord na de aanhouding van zijn cliënt. © afp

Oud-topman France Telecom aangeklaagd om golf zelfmoorden

Didier Lombard, voormalig topman van het Franse telecommunicatieconcern France Telecom, is gisteren door justitie in staat van beschuldiging gesteld vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij de golf van zelfmoordgevallen die het bedrijf in 2008 en 2009 trof. Daarbij kwamen meer dan dertig medewerkers om het leven.

Begin 2010 trad Lombard terug vanwege kritiek op zijn optreden ten tijde van de crisis. Hij is gisteren na een vier uur durend verhoor op borgtocht vrijgelaten. Dezelfde dag liet hij in het dagblad Le Monde weten: 'Met kracht verwerp ik het idee dat de reorganisatieplannen die van levensbelang waren voor het voortbestaan van het bedrijf, de oorzaak geweest zouden kunnen zijn van deze menselijke tragedie.'

Massaontslag
De reorganisatieplannen voorzagen in een massaontslag van 22.000 van de ruim 100.000 werknemers en de overplaatsing van 10.000 andere personeelsleden. Het voornemen zou een desastreuze uitwerking hebben gehad op de sfeer in het bedrijf. Na zijn aftreden liet Lombard weten dat het hem speet dat hij daar niets aan gedaan had.